Forumi » Priroda i zdravlje

Zaštitite se od sunca iznutra

    • 1436 postova
    30. мај 2016. 14.05.50 CEST

    Najvažniji zaštitnik od sunca nalazi se u paradajzu i lubenici. Oboje sadrže crvenu boju - likopen, koja dokazano može da smanji rizik od raka


    Zaštitne kreme su klasici kod zaštite kože od sunca. Ali i kroz hranu koju unosimo možemo stvoriti korisnu zaštitu. Na prvom mestu po značaju zaštite kože od sunca nalazi se zelena salata. Ona je bogata bioaktivnom supstancom - hlorofilom, koja doprinosi da se napadnute ćelije kože obnove. Takođe i šargarepa ima zaštitnu funkciju. Beta-karotin u šargarepi sakuplja se u gornjem sloju kože i odbija agresivne štetne materije koje nastaju usled delovanja sunčevih zraka. Najoptimalnije deluje šargarepa kada se jede kuvana ili dinstana, jer koža tada bolje prima beta-karotin.

     

    Bečki profesor Hademar Bankofer savetuje da se tokom sunčanih dana u jelovnik uvrsti brokoli, jer supstanca sulforofan koja se nalazi u brokoliju pomaže da se štetne materije brzo odstrane iz kože i neutrališu.

     

    Crno grožđe takođe štiti kožu supstancama kvercetin, kačajn i epikatehin. One donekle smanjuju rizik od nastanka raka. Isti takav efekat ima i zeleni čaj ukoliko se pije u velikim količinama, na primer 2 litra dnevno.

     

    Indirektnu zaštitu kože od sunca pružaju i sveže ili sušene smokve kao i kruške. One sadrže fenolne kiseline koje pomažu da se uz manje sunčanja brže dobije preplanula boja, a ona se i zadržava duže.
    Osim pomenutog povrća i voća i maline i kupine štite kožu od oštećenja ćelija.

     

    Ali bez sumnje najvažniji zaštitnik od sunca stvara se u koži konzumiranjem paradajza i lubenice. Oboje sadrže crvenu boju - likopen, koja dokazano može da smanji rizik od raka. Pre svega jela koja se spremaju sa kečapom povećavaju UV-zaštitu kože. Likopen u paradajzu u roku od 10 nedelja stvori zaštitni faktor vrednosti dva do tri, zbog čega Bankhofer savetuje da leti treba češće konzumirati supu od paradajza, sok od paradajza, kečap ili samo paradajz.