Forumi » Zanimljivosti

Da li ste čuli za ove čudne stvari u Japanu?

    • Moderator
    • 592 postova
    08. јун 2016. 12.47.45 CEST

    1. Inemuri

     

    U ostatku sveta, ukoliko vam se desi da zaspite na poslu, sigurno je da ćete dobiti žestoku kritiku od šefa, ako ne i otkaz. Međutim, japanska poslovna kultura dopušta zaposlenima, koji toliko naporno rade da su primorani da pribegnu tzv. „inemuri“-ju, da dremnu na poslu. Ali i za to postoje pravila, npr. da zaposleni mora ostati u uspravnom položaju. Neki se čak pretvaraju da spavaju na poslu, sve kako bi njihovi poslodavci poverovali da oni rade mnogo više nego što je to realno slučaj.

     

    2. Hoteli ljubavi

    Ovi hoteli namenjeni kratkom boravku i zaljubljenim parovima, pokazali su se sve popularnijim u ovoj zemlji gde su prostor, a samim tim i privatnost, izuzetno na ceni. Procenjuje se da oko 2% japanske populacije poseti ovakav hotel svakog dana. Hoteli se obično mogu prepoznati po ponudi dve različite cene soba: cena za odmor i cena za noćenje, a locirani su najčešće u blizini železničkih stanica, autoputeva i u industrijskim zonama. Dok su najpovoljniji hoteli ljubavi jako jednostavni, postoje i oni skuplji i luksuzniji, koji nude ekstravagantno uređene sobe, često sa bizarnim temama i kostimima za iznajmljivanje. U sobama se ponekad nalaze rotirajući kreveti, ogledala na plafonu, karaoke i neonsko osvetljenje.

     

    3. Srkanje rezanaca

    Kada jedete supu i rezance, neophodno je da glasno srčete dok ih jedete. Srkanje je potrebno da biste maksimalno uživali, ali i da biste pokazali da ste ekspert. Ideja je da u svakom zalogaju koji uzmete bude i supe i rezanaca kako biste poboljšali gastronomsko iskustvo. Ponekad se dobiju i portikle, ali to je pre da bi se podsmevali amaterima koji nisu vični u tome da ovo rade, a da ne isprskaju svoju odeću.

     

    4. Kafei za maženje

    Prvi Soine-ya (što bi u prevodu označavalo radnju gde možete spavati zajedno) otvoren je pre tri godine u Tokiju, a omogućava muškarcima da spavaju sa devojkom za određenu nadoknadu. Seksualni zahtevi nikako nisu dozvoljeni! Umesto toga, klijenti mogu da doplate za neke dodatne usluge kao npr. da je netremice posmatraju jedan minut ili da joj miluju kosu tri minuta (oko 9 eur je svaka usluga).

     

    5. Mr. Kanso

    Ovo je neverovatno popularan japanski restoran koji služi samo hranu iz konzervi. Umesto menija, gosti koji ovde večeraju mogu da izaberu svoj obrok sa polica koje krase zidove, a dobijaju i plastični pribor za jelo kako bi što bolje uživali u sadržaju svoje konzerve.

     

    6. Hoteli kapsule

    Ovakvi hoteli su nastali u Osaki. Sastoje se iz ekstremno malih kapsula u kojima je moguće da gosti sa ograničenim budžetom samo prespavaju. Kapsule se slažu jedna uz drugu, kao i jedna na drugu, kako bi se maksimalno uštedeo prostor.

     

    7. Automati za prodaju

    Na prvi pogled, većina japanskih automata se ne razlikuje mnogo od onih koji se mogu naći u Evropi. Ono što ih često izdvaja jeste njihova lokacija i ponuda robe. U ovoj zemlji možete očekivati da ovakve automate nađete pored drevnih hramova ili recimo na vrhu planine Fudži, a što se sadržaja tiče, u njima se može naći raznovrsna roba, od živih jastoga do donjeg veša.

     

    8. Otvaranje poklona

    Po prijemu poklona, tradicionalni je običaj da poklonoprimac okleva sa otvaranjem dok ne bude pozvan da to učini. U prošlosti, Japanci nisu otvarali poklone u prisustvu osoba koje su ih darovale. Veoma je važno poklon pažljivo otvoriti jer se cepanje papira smatra nepristojnim.

     

    9. Kafe sa zečevima

    U Tokiju se može posetiti kafe prepun različitih vrsta zečeva, gde svi čekaju goste koji će ih maziti. Prvo je potrebno da operete ruke i nakon toga da izaberete zeku, nakon čega ćete ga u korpici odneti do svog mesta, prekriti kolena ćebetom, uzeti ga i krenuti sa maženjem i upoznavanjem. Pola sata maženja zeca će vas koštati oko 20 eura.