Forumi » Turističke zanimljivosti

Zanimljivosti o Vatikanu

  • 1581 postova
  18. јун 2016. 11.34.41 CEST

   

  1. Ovde se popije više vina nego bilo gde u svetu

  Vatikan ima najveću potrošnju vina po stanovniku, gde prosečni stanovnik popije 54,26 litara vina godišnje (iza Vatikana, među prvih pet zemalja, su Andora, Hrvatska, Slovenija i Francuska). Naravno, smatra se da je ovde razlog za visok nivo potrošnje velika količina vina koja se iskoristi tokom pričesti.

   

  2. Vatikan ima najkraću prugu na svetu

  Ovde se nalazi najmanja železnička mreža na svetu, koja se sastoji od samo dva koloseka dužine 300m, dva teretna koloseka i jedne stanice – Città del Vaticano. Uloga železnice je simbolična i uglavnom se koristi za uvoz robe, bez redovnih putničkih vozova.

   

  3. Broj turista po stanovniku je veći nego u bilo kojoj drugoj zemlji

  Broj stanovnika ove najmanje države na svetu je oko 800, ali imajući na umu da se radi o mestu velikog religijskog, istorijskog, kulturnog i političkog značaja, vatikanske muzeje poseti skoro pet i po miliona turista godišnje.

   

  4. Vatikan ima svoj euro

  Vatikan i Italija su potpisali sporazum 2000. godine, koji je omogućio Svetoj stolici da usvoji euro kao svoju zvaničnu valutu, a od 2002. godine imaju pravo da u kovnici novca izrađuju svoje euro novčiće. Vatikanski euro je sada zakonsko sredstvo plaćanja kako u Vatikanu, tako i u Italiji, ali novac može slobodno da cirkuliše u celoj eurozoni. Novčići podsećaju na one iz ostalih zemalja EU, a nacionalna ilustracija na jednoj strani je prošla nekoliko promena tokom godina, a predstavlja seriju od tri prikaza pape Franje od 2014. godine.

   

  5. Papa ima ličnu, smešno obučenu, vojsku

  Zvanično poznata kao Episkopska švajcarska garda, mala vojska od oko 135 švajcarskih vojnika sa sedištem u Vatikanu odgovorna je za bezbednost pape. Nastala iz saveza između Švajcarske i Svetog rimskog carstva, malena vojska štiti papu već 510 godina. Potencijalni regruti moraju imati završenu srednju školu, moraju biti katolici i neoženjeni sa švajcarskim državljanstvom, starosti između 19 i 30 godina i najmanje 174cm visoki. Moraju proći osnovnu švajcarsku vojnu obuku, a njihove šarene uniforme, u nijansama plave, crvene, narandžaste i žute podsećaju na renesansni period.

   

   

  6. Vatikan poseduje teleskop u Arizoni

  Teleskop se nalazi u jugo-istočnom delu ove američke savezne države, a njime upravljaju Vatikanska opservatorija, jedna od najstarijih astronomskih istraživačkih ustanova i Univerzitet Arizone. Teleskop dužine 1,8m poznat je po svojim naprednim optičkim kvalitetima.

   

  7. Pošta je među najboljim na svetu

  Vatikanska pošta, koja postoji od približno 1929. godine, smatra se jednom od najboljih na svetu, sa više pisama poslatih svake godine sa svog poštanskog broja nego bilo gde u svetu. Mnogi Rimljani dolaze svake nedelje u Vatikan kako bi poslali pisma i dokumente, umesto da sve to šalju preko znatno manje pouzdane italijanske pošte. Vatikan ima i svoje poštanske marke.

   

  8. Ne možete dobiti pečat u pasošu

  Uprkos tome što je najmanja država na svetu, posetioci ne mogu zvanično da dokumentuju svoju posetu pečatom u pasošu, čak ni da plate za to, što je u nekim drugim, minijaturnim državama poput Andore, moguće.

   

  9. Vatikan ima stanovnike, ali niko nije rođen u državi

  Državljanstvo u ovoj zemlji se ne dobija po osnovu rođenja, već se dodeljuje samo onima koji ovde borave zbog posla ili položaja. Kardinali koji žive u Vatikanu ili Rimu, kao i diplomate pri Svetoj stolici, takođe se smatraju građanima države. A tehnički, niko se i ne može ovde roditi jer ne postoji bolnica.

   

  10. To je jedina država na UNESCO-ovoj listi

  Italija ima više mesta koja se nalaze na UNESCO-ovoj listi nego bilo koja druga država na svetu, sa ukupnim brojem od 51 (u julu 2014. godine). Međutim, Vatikan je jedina zemlja koja se nalazi na listi!