Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Malver Kovter se širi kao ažuriranje za Firefox

    • 378 postova
    11. јул 2016. 10.36.54 CEST

     

    Kovter, malver koji je poznat po klikovima na reklame sa inficiranih računara trenutno se širi u drive-by download napadima, maskiran u legitimno ažuriranje za browser Firefox.

     

    Kovter se prvi put pojavio pre tri godine, kao relativno jednostavan policijski malver - scareware, koji je zaključavao inficirane računare i prikazivao poruku u kojoj se od žrtava tražilo da plate kaznu ako žele da izbegnu sudski postupak za izmišljeni prekršaj.

     

    Posle godinu dana, ova taktika je postala nedelotvorna pa je Kovter pretrpeo izmene posle kojih se specijalizovao za prevare sa klikovima na reklame.

     

    Od tada se Kovter neprestano menjao, a svaka nova verzija malvera donosila je nove funkcionalnosti.

     

    Ta brza evolucija dostigla je vrhunac prošle jeseni kada je Kovter postao pretnja bez fajlova, koja “živi” u memoriji računara i Windows registru.

     

    Nova verzija malvera je posebno opasna jer osim što je bez fajlova, Kovter sada koristi i naizgled legitimni sertifikat. To je, kažu stručnjaci, loša vest jer legitimni sertifikati dovode do toga da mnogi antivirusi daju zeleno svetlo ovakvim programima.

     

     

    Stručnjaci kompanije Barkly koji su i otkrili novu verziju Kovtera upozorili su na nju proizvođače antivirusa tako da mnogi antivirusi sada mogu da detektuju ovaj malver.

     

    I Comodo, čiji sertifikat malver koristi, je takođe obavešten o ovome.

     

    Korisnicima se savetuje da budu oprezni sa iskačućim prozorima kojima im se sugeriše da neki od njihovih programa treba da budu ažurirani.

     

    Većina programa, a naročito popularnih browsera, imaju mehanizme za preuzimanje i instalaciju ažuriranja. Ako iz bilo koga razloga ne želite da koristite automatsko ažuriranje softvera, onda ažuriranja preuzimajte direktno sa zvaničnih web sajtova proizvođača.

    Save

    Save


    Poslednja izmena: 12. јул 2016. 09.59.27 CEST"