Forumi » Destinacije

Najlepši primorski gradovi Španije

    • 1581 postova
    14. јул 2016. 12.12.08 CEST

    1. Palma

     

     

    Palma je prestonica Majorke, najvećeg španskog balearskog ostrva. Pored toga što je početna tačka za istraživanje brojnih čarobnih plaža na ostrvu, sam grad poseduje lepotu proisteklu iz njegove prošlosti: njegova strateška lokacija je takva da su grad osvajali svi koji su u nekom trenutku prolazili tim prostorima. Dakle, kada se zasitite plaža, čeka vas istorija čim zalutate u ulice starog grada, mavarske citadele krivudavih uličica i besprekornih dvorišta.

     

    2. Malaga

     

    02 Malaga

     

    Malaga je mnogo više od mesta gde sletite pre nego što krenete da istražujete Andaluziju. Nekada dom Pabla Pikasa, grad je kulturno žarište, pri tom ne govoreći samo o muzeju legendarnog umetnika. Za početak, pogledajte šta je na programu u Servantesovom pozorištu, mestu gde nastupaju nacionalne flamenko zvezde kao i svetske baletske legende. Međutim, ne dešava se sve u centru grada. La Malageta, gradska plaža je pravo mesto za osvežavajuće popodnevno kupanje, laganu šetnju, ili za ukusan obrok u jednom od brojnih restorana na obali gde se plovodi mora spremaju na roštilju pravo ispred vas na usijanom uglju.

     

    3. Barselona

     

    Gaudi park

     

    Nema ništa lepše nego sedeti u sumrak na plaži La Barseloneta, sa aperitivom u ruci, nakon celodnevne šetnje ulicama glavnog grada Katalonije. Oduševilo vas je Gaudijevo remek-delo, katedrala La Sagrada Familia, uživali ste u svežim ostrigama na čuvenoj gradskoj pijaci La Bokeria, snalazili ste se kroz lavirint El Born i sada je vreme za malo R&R uz pogled na more koji oduzima dah.

     

    4. San Sebastijan

     

    03 San Sebastian

     

    Puno toga može da se uradi u baskijskom gradu San Sebastijanu: možete obići stari grad, provesti ceo dan surfujući (ili dremajući) na plaži Plaja de Gros, ili da se prepustite čarima šopinga u delu Area Romantika. Ali niko vas ne bi krivio ukoliko biste celu svoju posetu ovom gradu posvetili jelu, jer je hrana ovde podjednako fantastična kao i gradska arhitektura ili pogledi na okean. Iako vam se može činiti da ne možete da skrenete, a da iza ćoška ne naletite na jedan od najboljih restorana na svetu, grad je, takođe, poznat i po svojim pinćosima – baskijskoj verziji tapas bara.

     

    5. Ibica

     

    04 Ibiza

     

    Da, Ibica je raj za rejvere, ljubitelje noćnog života i žurki na plaži. Ali, na ostrvu postoji mnogo više od toga. Ako pogledate malo dublje, otkrićete da je u pitanju mesto bogate istorije i zapanjujuće lepote. Za početak, popnite se na vrh starog grada, mesto na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a, odakle ćete uživati u otvorenom pogledu na Mediteran sa vrha zidina iz 16. veka.

     

    6. Kadiz

     

     

    Geografija Kadiza je ono što ga čini jedinstvenim i prelepim. Najstariji neprekidno naseljeni grad u Španiji, smešten je na malom pojasu zemlje na jugozapadu, gotovo u potpunosti okružen Atlantskim okeanom i možda više nego bilo koji drugi primorski grad u zemlji, u potpunosti grli more. Svetionici i kule za osmatranje su svuda, a grad je izgrađen oko svoje luke – spasa za lokalce već hiljadama godina.

     

    7. Alikante

     

    07 Alicante

     

    Više od bilo kog drugog mesta na ovoj listi, Alikante je idealna destinacija za sve one koji su više naklonjeni pravom odmoru na plaži. Razvijena turistička infrastruktura čini ovaj primorski grad na jugoistoku zemlje, na Kosta Blanki, izuzetnim mestom za čitavu porodicu. Ali samo zato što je ovaj grad načičkan turističkim odmaralištima i restoranima, to ga ne čini manje lepim. Ukoliko vam je potreban dokaz, samo prošetajte šetalištem La Esplanada de Espanja, koje ide paralelno sa lukom, a oivičeno je palmama i napravljeno od 6,5 miliona mermernih ploča.

     

    8. Valensija

     

    08 Valencia

     

    Valensija je treći po veličini grad u Španiji, ali često je u senci Madrida i Barselone. Prošetajte se gradom i ubrzo ćete shvatiti da je Valensija pravo umetničko delo. Kada je reka Turia poplavila grad, vlasti su preduzele mere kako bi skrenule njen tok, pretvarajući obalu u ogromnu zelenu površinu i omogućavajući stanovnicima da se kreću kroz grad bez automobila. Znaćete da ste došli do istočnog kraja parka kada dođete do Grada nauke i umetnosti, staklene hemisfere koja se izdiže iz zemlje kao da je izašla iz nekog romana Isaka Asimova.

     

    9. Sićes

     

    09 Sices

     

    Umorni ste od Barselone? (Ako je to uopšte moguće…) Sićes nudi mali predah od neprekidne vreve grada. Svega 40 km od glavnog grada Katalonije, nekadašnji centar španske kontrakulture 1960-ih godina i dalje je zadržao dosta od svoje umetničke prošlosti – domaćin je niza filmskih i muzićkih festivala, ali je istovremeno i mesto gde možete da odmorite, dobro se isplivate, ili samo da sedite, posmatrate ljude i pijuckate ledeno lokalno pivo.

     

    10. Marbelja

     

    10 Marbelja

     

    Marbelja, na andaluzijskoj Kosti del Sol, je poznata po mega jahtama, sjajnim automobilima i po tome što se ovde leti okuplja evropska aristokratija. Ali ukoliko se malo udaljite od glavne turističke zone, postaje potpuno drugačiji grad. Stari grad poput lavirinta uvija se oko Plasa-e de los Naranhos, trga nazvanog po drveću pomorandži koje ga okružuje. Na Avenidi del Mar, prošetajte kroz kolekciju skulptura Salvadora Dalija, nonšalantno izloženih javnosti i pratite šetalište pored obale sve do susednog gradića San Pedro de Alkantara. To je prava Marbelja, a ne sjaj i glamur sa naslovnih strana.

    Save


    Poslednja izmena: 14. јул 2016. 12.13.01 CEST"