Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Čuvarkuċa

  • 1581 postova
  17. јул 2016. 16.09.33 CEST

   

  Čuvarkuċa je trajna biljka s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvetna, liskama pokrivena stabljika visine od 10 do 30 cm. U lažnom šticu poredani su cvetiċi zvezdastog oblika, svetlocrvene boje, a kod nekih podvrsta, crveno-ljubičaste ili žute boje. Listovi su rozetasti u redu pri vrhu crveni, sočni, debeli i mesnati.

   

  Raste na stenama, na krovovima kuċa... Sva narodna imena ove biljke vezana su za život i zdravlje: uzludobar, ozluživ, podsiluživ, vazdaživ. Isto značenje imaju i latinski nazivi sempervivum i grčki aeixwn. Prema narodnom verovanju čuvarkuċa čuva kuċu od groma, veštica i bolesti.

   

  Kao lek koristi se svež list i iz njega isceđen sok. Dobro ga je ponekad pojesti zdravlja radi. Narodna poslovica kaže da je čuvarkuċa bolja na kuċi nego dva psa pred kuċom.

   

  Čuvarkuċa sadrži: jabučnu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šeċer, gumu i mineralne sastojke...

   

  Stanište: raste po krovovima, stenama, zidovima. Biljke su veoma skromne i nemaju gotovo nikakvih zahteva.

   

  Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju listovi, leti, za vreme cvatnje.

   

  Hemijski sastav: tanin, sluz, smola, kalcijev malat, masno ulje, mravlja i jabučna kiselina.

   

  Upotrebljava se sok isceđen iz celog svežeg lista.

   

  Lekovito delovanje: sveže isceđeni sok iz listova čuvarkuċe koristi se u lečenju nervne rastrojenosti, padavice, nemirnih snova i straha u male dece.

   

  Sveže zdrobljeni listovi ili čisti sok koriste se kao sredstvo koje hladi i steže, zatim, protiv čireva, rana, opekotina; za bolna mesta nastala gihtom te za lečenje "kurjih očiju" i uklanjanje sunčevih pega. Sveži sok koristi se u lečenju nagluvosti, osobito one koja je izazvana skručenim žutim sekretom (jer ga sok čuvarkuċe rastvara); čireva želudca, herpesa, hemoroida i glista.

   

  Sok se upotrebljava protiv opekotina. U novije vreme upotrebljava se sok od veže biljke protiv zapaljenja zubnog mesa i upala grla.