Forumi » Domaća pop muzika

Hari Mata Hari

    • 1436 postova
    09. октобар 2016. 21.56.30 CEST

    Hari Mata Hari je muzička grupa, osnovana u septembru 1985. godine. Članovi tek osnovane grupe bili su Hari Varešanović, Izo Kolečić (bubnjevi), Edo Mulahalilović (gitara), Pjer Žalica (bas) i Zoran Kesić (klavijature).
    Prvi nastup su imali na koncertu u sarajevskoj Skenderiji. Svoj album prvenac pod nazivom "U tvojoj kosi" izdaju 1985, a nastupaju i na "Jugoviziji" 1986. godine sa pjesmom "U tvojoj kosi" koja im donosi 5. mjesto. Ubrzo grupu napuštaju Pjer Žalica i Zoran Kesić, a zamjenjuju ih Nero Jeličić (bas) i Adi Mulahalilović (klavijature). Nero Jeličić ne ostaje dugo u grupi, te ga zamjenjuje Željko Zuber. Nakon objavljivanja druge ploče "Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija" (1986.) prelaze u zagrebački "Jugoton". Svoj treći LP "Ja te volim najviše na svijetu" (1988.) snimaju uz pomoć muzičkog producenta i gitariste "Indexa" Bode Kovačevića. Na albumu su se nalazili hitovi "Javi se", "Kad dođe oktobar", "Igrale se delije" i pjesma "Sedamnaest ti je godina" koju su snimili sa pjevačicom Tatjanom Matejaš Tajči. Ovom pločom su izbili u sami vrh pop grupa. Nakon toga je uslijedila turneja po Jugoslaviji, kada su održali 250 koncerata. Svoj sljedeći LP, "Strah me da te volim" (1990.), su promovisali u maju na dva koncerta održanim u beogradskom Sava centru. Na drugom koncertu se pojavila i američka pjevačica La Toya Jackson, sestra pop-zvijezde Michaela Jacksona. Ubrzo Edo Mulahalilović napušta grupu i 1991. za Diskoton izdaje svoj LP pod nazivom "Jedna je pjesma cijelog života", dok grupa te iste godine objavljuje svoj album "Rođena si samo za mene" na kojem su se našli hitovi "Ja ne pijem" sa Harisom Džinovićem, "Nije za te bekrija" i "Nije zima što je zima". Izbijanjem rata u BiH grupa prestaje sa radom, da bi se ponovo okupila 1997. Već sljedeće godine izdaju novi album "Ja nemam snage da te ne volim". U sastavu benda, pored Harija, su bili Izo Kolečić, Karlo Martinović, Miki Bodlović, te Adi i Emir Mehić.

    Dobitnici su mnogih nagrada i priznanja od kojih izdvajamo prestižnu muzičku nagradu "Davorin" koju su dobili 2002. za pjesmu "Kao Domine".

     


    Poslednja izmena: 25. октобар 2016. 19.54.33 CEST"