Forumi » Ljubav

Šest faza kraja ljubavi

    • 65 postova
    11. октобар 2016. 23.26.42 CEST

    Uopšte nije važno da li se desilo u srednjoj školi ili nekim zrelim godinama, svi bar jednom prođu kroz bolan prekid. Ako kažemo "prođu", onda tako i mislimo, jer ako se sad osećate kao da vam se svet srušio, kao da niko drugi na planeti ne postoji, do ON, niti da ćete bez NJEGA moći ikada biti srećni, sve će to proći i vi ćete se vratiti u život hrabriji, možda malo oprezniji i svakako bogatiji za iskustvo. Nećete verovati, ali u uspjšnom prevazilaženju tog bolnog perioda postoji nekoliko faza (kažu stručnjaci).

    Prva faza – shvatanje
    Primetili ste vi verovatno u zadnje vrijeme, da nešto ne štima baš kako bi trebalo. Napetiji ste, razdražljiviji, jednostavno, kraj se da naslutiti. Konačno jedno shvata da to i nije to i da dalje ne ide. E, sada i jeste najvažnije shvatiti da nije funkcionisalo i da nikoga i ništa u ovoj situaciji ne treba idealizovati.

    Druga faza – prihvatanje situacije
    Dobro, nebitno je da li ste se posvađali kao nikad do sad ili ste se sporazumno dogovorili, vi osećate da ga nikad više ne želite videti. I onda, shvatite da ga stvarno više ne možete nazvati niti pozvati na kafu ili čašicu razgovora. I tada nastaje panika. Šta ako vam bude nedostajao, a šta ( što je u tom trenutku za vas sigurno gore) ako vi njemu ne budete uopšte nedostajali? Ma, da li ste uopšte trebali da prekinete? Naravno da jeste, jer veza nije funkcionisala. Ne zovite ga, jer ste ( nije važno ko od vas dvoje), prekinuli s razlogom. To što vam nedostaje je normalna pojava, ali to ne znači da ponovo trebate poleteti jedno drugom u zagrljaj, ako stvarno ne funkcionišete zajedno. U ovoj, drugoj fazi je najvažnije shvatiti kako veza stvarno nije funkcionisala i bez idealizovanja, molim. Stalno sebe podsećajte kako ne treba da ga zovete. A, ako vam ne ide tako, onda se pokušajte prisetiti nekih situacija i prizora u kojima ste se loše osećali i trenutaka kad niste bili srećni ili ste bili povređeni i to će vam sigurno odbiti želju za pozivom.

    Treća faza – tugovanje
    Jednom kada shvatite da će vaš život biti drugačiji proći ćete kroz fazu tugovanja. O da, plakaćete na zajedničke pesme, plakaćete kada osetite da jastuk još uvijek miriše na njega i stalno ćete analizirati vezu. Možda će vam se u jednom trenutku učiniti kako je vaš život gotov, ali morate da znate da vreme leči sve rane i vaše slomljeno srce će se s vremenom zaliečiti. Ova faza jeste najgora, ali nemojte sputavati tugu, jer ako je budete sputavali kasnije ćete se osećati samo lošie.

    Četvrta faza – ljutnja
    „Idiot! A čuvala sam ga kao kap vode na dlanu“. Ovo je najkritičnija faza. U njoj ćete praviti popis najiritantnijih stvari koje je radio, a koje ste možda smatrali i slatkima. U ovoj fazi umesto da ležite u krevetu i gledate stare filmove trebali biste započeti veću brigu o sebi. Otiđite kod frizera, u kupovinu i uredite se. Kada budete dobro izgledali i osećaćete se bolje. U ovoj fazi bi već trebalo da kažete: „Ako me ne želi to je njegov gubitak, a ne moj“. Pronađite nove hobije, posvetite se poslu, bavite se sportom i družite s prijateljima što više. Nema smisla da se sažalijevate, kada napolju celi svet čeka na vas i novi ljudi i zanimljiva iskustva koja ćete doživeti.

    Peta faza – otvaranje
    S vremenom ćete početi da shvatate kako vaš bivši nije jedini. Postoji mnogo drugih zanimljivih osoba. Poenta je, da kada se otvorite ponovo i drugi će da se otvore prema vama i da požele da vas bolje upoznaju. Čak i ako niste spremni započeti vezu izađite i počnite se ponovo zabavljati. Bivšeg ćete brže zaboraviti što se više budete kretali u društvu drugih ljudi.

    Šesta faza – sloboda
    O bivšem već danima niste razmišljali, kad bum. Vidite ga na ulici s novom devojkom. I odjednom iznenađenje. Potpuno vam je svejedno. Čak vam se ni lice nije zarumenilo. Dok se pozdravljate čini vam se kao da je vašem bivšem neugodnije nego vama. Ali važno je da kada susret prođe nastavite držati glavu uspravno i ne razmišljate duže od 10 minuta o njemu (Jel dobio na težini i sl. stvari). Nasmešite se jer ste napokon slobodni.

    Iako su neke faze duže od drugih, proći ćete sigurno kroz njih bez obzira činilo vam se i da ste zaglavili u nekoj. Ako je neko slomio vaše srce ili ste imali težak prekid to ne znači da ne postoji negde neka druga osoba koja čeka na vas.