Ovu prelepu biljku imala sam prilike negovati i razmnožavati, nažalost na kratko vreme. Nisam imala dobru literaturu u tom trenutku. Kasnije sam je nabavila ali bilo je kasno. Sad ćemo iz početka. Da se to ne bi i vama desilo želim da podelim sa ljubiteljima cveća ove korisne informacije.
Ova biljka svoj privlacan izgled zahvaljuje asteskoj boginji, kojoj je zbog nesretne ljubavi prepuklo srce. Iz kapljice njene krvi izrastao je vatreni cvet - žarkocrveni cvet, okruzen tamnozelenim listićima.
Uzgajivači su prvobitno crvene cvetove uspeli u medjuvremenu pretvoriti u ružičaste, krem i bele.
Dok sam negovala božićnu zvezdu nailazila sam na razne prepreke koje sam rešavala po osećaju.
Kada vam listovi žute i uvijaju se, a zatim otpadaju suviše im je toplo, suvo i tamno. Redovno zalivajte, prskajte, prehranjujte i držite na svetlu.
Kada vam se listovi na biljci smežuraju i suše u pitanju je plinska vatra. Premestite je u prostoriju u kojoj nema plina.
Cela biljka vam je klonula, to se dešava od promaje. Sklonite je sa promaje, to nikome ne prija.
Listovi su izobličeni i lepljivi sa zelenim insektima (zelene vaši). Isprskajte je nekim insekticidom.
Listovi su srebrnasto prošarani. Virus srebrenja lišća. Nema leka. Unistite biljku.
Ne morate je rasadjivati u ove posebne činije, možete reznice zasaditi u dvorištu krajem maja, prekriti flašom, redovno zalivati i u toku dana jednom otvoriti zatvarač na jedno pet minuta da ne bi došlo do budjanja. Ja sam tako uradila i imala pet novih biljaka.
U njenoj domovini, po pravilu nakon cvetanja, nastaje period suše sa vrlo niskom temperaturom. Nakon toga počinje novi rast i bujanje uz obilje vlage, a pupoljci se počinju stvarati kad dani postaju sve kraći - kraći od 10 sati. Zbog toga cvećari uspevaju zatamnjivanjem postići da božićna zvezda cveta u raznim periodima tokom godine.
Ljubitelji ove biljke će svoju biljku izneti u septembru na puno svetlo i prestati djubriti, a na kraju oktobra zatamnjivati će biljku pogodnim zaklonom od popodneva do drugog jutra.
Nadam se da cete dugo uzivati u lepoti ove prelepe biljke :)
Da bih vam priblizila ovu biljku koristila sam literaturu iz knjiga: Davida Longmana "Nega sobnog cveca, potpuni prikaz" i Editha Thomas "Sobno bilje".