Forumi » Dome, slatki dome

Deset pravila za savršeno organizovan plakar

    • 1581 postova
    18. октобар 2016. 13.42.10 CEST

    Na početku svakog godišnjeg doba dobro je očistiti plakar, a sezonsku garderobu oprati i presložiti. Zbog nepravilne organizacije plakara previše vremena se troši na kombinovanje garderobe, komadi garderobe koji se nikada ne nose i dalje su na policama, pogodna odeća koja nije na dohvat ruke ređe se nosi, a pojedini komadi su potpuno zatrpani.

     

    Sve to se lako može rešiti jednim velikim spremanjem i boljom oranizacijom garderobe u plakaru. Uloženim trudom smanjićete stres prilikom odlučivanja šta da obučete i dobiti više vremena da se posvetite sebi.

     

    1. Započnite čišćenjem

     

    Ako želite da sredite svoj životni prostor budite spremni da to uradite temeljno. Isto važi i za reorganizaciju plakara. Pre svega, obavezno je da izvadite sve stvari iz plakara. Tako ćete moći detaljno da ga očistite, zato spremite usisivač i krpu za brisanje. Čist prostor je već pola urađenog posla, zato operite i garderobu, kako bi bila spremna da se vrati u čist plakar. 

     

     

    2. Oslobodite se nepotrebnih stvari

     

    Jedno zlatno pravilo treba obavezno primeniti - ako nešto niste nosili jednu ili najviše dve godine, te garderobe se otarasite.  Isto učinite i sa garderobom čija vam veličina više nije odgovarajuća. Zaboravite na farmerke iz mladosti, u koje ćete stati samo ako igubite 10 kilograma. Umesto toga, poklonite ih nekome, a sebe, kada dostignete željeni izgled, častite novim.

     

    Garderobu koju više ne želite da nosite očistite i složite pa poklonite nekome, bilo da je to poznanik kome odgovara ili Crveni krst, koji će je dodeliti nekome kome je neophodna.

     

     

    3. Organizujte tipove garderobe

     

    Različite tipove garderobe organizujte na različit način. Za to će vam biti potrebni ofingeri i kutije različitih dimenzija i oblika. Koristite ade­kvat­ne ofinge­re – tapacirane, drvene ili plastične. Tapacirani su name­njeni bluzama od laganih tkanina, haljinama, odelima i krojenoj odeći. Drveni i plastični, “obični” ofingeri, pogodni su za lagane pamučne majice i guste tkanine.

     

    Prilikom kačenja odeće koja ima ušivene trake kod okovratnika, iskoristite ih da osigurate pravilan položaj kragne. Pantalone kačite na ofingere sa dve štipaljke koje se koriste za donji rub nogavice, ili ih stavljajte presavijene na pola preko ofingera sa širokom poprečnom šipkom, čime ćete izbeći trag presavijanja na sredini nogavice.

     Još jedna bitna stvar je da obavezno premerite tačne dimenzije prostora pre nego što krenete u opremanje ormana dodatnim kutijama, visećim umecima, ofingerima za kravate, korpama i drugim dodacima. Možete i improvizovati namene, pa pomenute ofingere za kravate iskoristiti kao mesto za ešarpe, kaiševe i slično.

     

     

    4. Učinite stvari dugotrajnim

     

    Ne zaboravite i da vunene i tkane komade gardero­be nikada ne kačite na ofingere, jer će se izobličiti. Umesto toga uredno ih složite, savijajući ih na što manje mesta i najbolje samo na šavovima. Ono najteže neka bude na dnu, a iz­među možete staviti čist papir bez štampe i boja.

     

     

    5. Važne stvari na vidljivo mesto

     

    Odeću koju često nosite držite na policama koje su u nivou očiju i struka. Kupaće kostime i sličan aksesoar smestite u kutije i držite na policama koje su sasvim visoko ili nisko. Isto važi i za sezonsku odeću koja nije u upotrebi.

     

     

    6. Negujte klasične komade

     

    S vremena na vreme izbacite iz ormana komade koje nosite vrlo često i koji se brzo habaju i zamenite ih novim. Ovo važi za klasične, nezaobilazne komade odeće, poput belih košulja, crnih odela ili crnih rolki. Tako ćete izbeći da dođete u iskušenje da obučete iznošene stvari.

     

     

    7. Uparite boje

     

    Koordinirajte boje garderobe kada ih slažete u plakar. Većina ljudi poseduje veliki broj majica kratkih rukava, potkošulja i košulja u raznim bojama, pa je snalaženje znatno olakšano ako se slažu prema bojama. Pored toga što će vam biti brzo i lako da uparite garderobu, orman će vam delovati mnogo organizovanije i urednije.

     

     

    8. Održavanje odeće

     

    Vrlo je bitno da odeća ne dođe u dodir sa policama od neobrađenog drveta, jer ono poseduje ulja koja je mogu obojiti. Takve police treba obložiti jačim papirom, folijom ili nekim drugim materijalom. Takođe, bilo da slažete ili kačite odeću da visi, bitno je da joj omogućite da diše. Nikada odeću nemojte ostavljati u plastičnim kesama, jer one onemogućavaju cirkulaciju vazduha. Tako može doći do sakupljanja vlage i razvoja buđi, a neke vrste plastike mogu uzrokovati da svetle tkanine požute.

     

     

    9. Mesto za posteljinu i stolnjake

     

    Ukoliko orman koristite i za odlaganje posteljine, za nju odredite zasebnu policu. Setove posteljina složite i smestite u jednu od jastučnica. Grupišite odvojeno pojedinačne posteljine, kao i one za bračni krevet, kako biste se brže snašli. Stolnjake, nakon što ste ih dobro ispeglali, savijte uzduž i okačite preko poprečne šipkice na ofingeru. Pripadajuće salvete možete smestiti u kesu koju ćete takođe okačiti o ofinger.

     

     

    10. Obuća na dohvat ruke

     

    Najpraktičnije je da obuća stoji u cipelarniku, ali s obzirom na čest problem nedostatka prostora postoje i druga rešenja. Cipele odložite u providne kutije i poređajte ih u plakar, tako ćete se lako snalaziti kada su vam potrebne neke koje ne nosite svakodnevno. Druga opcija je da na neprovidnim kutijama napišete koje cipele se nalaze u njima, ili da čak na njih nalepite njihove fotografije.

     

     

     

    Čista i dobro organizovana kuća deluje vedro i prostrano, a isto važi i za plakar. Ako odvojite malo vremena i volje i primenite neke od praktičnih trikova, uživaćete u vedrom domu i vremenu koje svakodnevno štedite prilikom odevanja.

     

    Izvor