Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Još jedan besplatni alat za zaustavljanje ransomwarea

    • Moderator
    • 779 postova
    21. децембар 2016. 11.58.27 CET

    Poslednjih godina problem sa ransomwareima je eskalirao - svakodnevno se pojavljuju novi malveri ove vrste tako da je svaka pomoć u borbi protiv njih dobrodošla.

     

     

    Jedno takvo rešenje je ponudila firma iz Bostona u SAD, Cybereason.

    Reč je o besplatnom alatu RansomwareFree koji može da pomogne korisnicima Windows 7, 8 i 10, kao i korisnicima Windows Server R2 i 2008 R2. Ovaj alat obezbeđuje detekciju ransomwarea u realnom vremenu. On može da uoči većinu ransomwarea pre nego što počnu sa šifrovanjem fajlova i upozori korisnike da preduzmu neke mere.

     

    RansomwareFree funkcioniše tako što kreira foldere sa nasumično izabranim nazivima koji služe kao mamac. Nazivi ovih foldera počinju karakterima kao što su ~ ili ! koje će ransomware najpre skenirati.

    RansomwareFree nadzire ove fajlove i kad god se tu nešto promeni on detektuje proces i zaustavlja ga.

    RansomwareFree pri tom pita korisnika da li želi da zastavi taj proces ili da se on nastavi.

    Prema tvrdnjama stručnjaka firme Cybereason, RansomwareFree može da detektuje više od 40 različitih ransomwarea, među kojima su Locky, CryptoWall, TeslaCrypt, Jigsaw, Cerber i drugi.

    RansomwareFree otkriva kada počne šifrovanje fajlova koje je karakteristično za ransomware, i na inficiranom računaru i na deljenjim i/ili umreženim diskovima.

     

    Jedini nedostatak ovog alata je to što mu je potrebno malo vremena da otkrije kada počne šifrovanje fajlova. To znači da pre nego što RansomwareFree otkrije da se nešto dešava, može se desiti da nekoliko fajlova bude šifrovano.

    Mnogi bi pristali da žrtvuju nekoliko fajlova da bi spasili ostale, ali ne morate žrtvovati nijedan fajl - najbolji način da sačuvate svoje fajlove od ransomwarea je redovan backup.

     

    RansomwareFree spada u kategoriju anti-ransomware alata koje često zovu vakcinama, kao što su Anti-Ransomware kompanije Malwarebytes, Anti-Ransomware alat kompanije Bitdefender, Anti-Ransomware alat za preduzeća kompanije Kaspersky Labs, i Cryptostalker Šona Vilijemsa(samo za Linux).

     

    Izvor:informacije.rs

    Enregistrer