Forumi » Sujeverja i verovanja

Nova Godina

  • 1581 postova
  24. јануар 2016. 22.12.21 CET


   

  OBAVEZNO JE:

   

  Ljubljenje dragih ljudi – U ponoć obavezno izljubite sve drage osobe. To je garant da će bliske i duboke emotivne veze koje sa njima imate trajati i u narednoj godini.


  Zalihe i novac – Veruje se da Novu godinu treba dočekati sa dosta (čak i pomalo previše) hrane u ostavi i frižideru. Uz to u svaki novčanik koji imate u kući, posebno one koje redovno upotrebljavate, stavite novac. To je predostrožnost i znak da će sledeća godina teći u blagostanju.


  Platite račune i vratite dugove – Sve račune platite pre praznika i 1. januar dočekajte „čisti“... Isto važi i za dugove koje eventualno imate prema poslovnim partnerima, dragim ljudima i sl.


  Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći – Slično našim običajima prilikom Božića (položajnik), važno je i ko će vam za Novu Godinu, a nakon ponoći, prvi ući u kuću. Ovo je važno stoga što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini.

  Evo nekoliko sujeverja na tu temu:

  Osoba bi trebalo da kuca i bude rado puštena u kuću, radije nego da koristi ključ.
  Isto tako bilo bi dobro da vam donese neki mali poklon za sreću i blagostanje. To može biti novčić, parčence hleba i sl.
  Poželjno je da to bude mlađi, lep muškarac.
  Takođe – niko ne bi smeo da odlazi iz kuće pre nego on stigne...i još nešto on ne bi trebao da izađe na ista vrata na koja je i ušao.

  Jelo – poželjno je za novu godinu jesti prasetinu i kupus. Naravno i to ima svoje uporište u narodnim verovanjima. Za razliku od recimo krave koja je prilično mirno biće i ne mrda baš mnogo – prase je dinamična životinja. Stoga se veruje da će oni koji za Novogodišnje veče jedu prasetinu napredovati u idućoj godini. Kupus? Nema neki naročit razlog za njega verovatno se prosto radi o tome što dobro ide uz prasetinu.

  Posao – uradite nešto malo na prvi dan Nove Godine, iako je praznik. To znači da će biti posla u narednoj godini, a zašto se radi malo 1. januara pročitaćete u nastavku ovog teksta.

  Odeća – Dobro je na Novogodišnje veče obući nešto novo, jer to znači da ćete se ponavljati i u Novoj. Isto tako crvene gaćice se smatraju srećnim jer simbolizuju sreću u ljubavi.

  Otvorite vrata i prozore i pravite što više buke vrata i prozori se otvaraju u ponoć, kako bi stara godina što lakše „otišla“ i ustupila svoje mesto novoj. Bukom terate zle duhove pa se bolje pobrinite da bude što jača ...

  Bebe – rođene 1. januara smatraju se „decom sreće“

   


  NIKAKO NEMOJTE:

   

  Propustiti da čestitate dragim ljudima – Smatra se da će Vam u tom slučaju Nova Godina doneti emotivnu hladnoću i distancu. 

  Ne pozajmljujte novac – Ni 31. decembra ni 1. januara, jer takvo započinjanje godine predskazuje 12 meseci materijalnih problema.

  Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara – Ništa znači bukvalno ništa! Ovo važi čak i za đubre. Doslovno baš ništa ne sme da napusti vaš dom prvog dana u godini...Doduše, ovo pravilo je fleksibilno i zavisi od kulture i sklonosti. Dok se u nekim kulturama smatra da je u redu da se iznose stvari 1. januara, ako se prethodno nešto unese u kuću, u drugim smatraju da nije dobro čak ni istresati tepihe tog dana. Čime ćete se od ova dva upravljati odlučite sami.

  Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena, jer se smatra da to donosi nesreću.
  Isto tako, baksuzom se smatra ako osoba koja prva uđe u kuću ima plavu ili crvenu kosu...
  Naravno - ovo ipak ne znači da treba da izbacite plavokosog rođaka ili dobru prijateljicu koji vam dođu na žurku nakon ponoći

  Hrana koja nije poželjna – Lošim znakom se smatra da na prvi dan nove godine jedete piletinu ili ćuretinu. Razlog ovom verovanju je što se domaće ptice u dosta kultura smatraju „prljavim“ ... Shodno tome se veruje da „prljavštine“ koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cele godine. U suštini ta „prljavština“ je zapravo simbol siromaštva i lošeg materijalnog stanja.

  Posao – Smatra se da (iako kao što smo pomenuli treba uraditi neku sitnicu u vezi sa poslom) nije dobro raditi previše 1. januara. Veliko angažovanje, posebno započinjanje neke nove aktivnosti 1. januara znači da ona neće biti uspešna.

  Pranje – nemojte prati veš niti sudove 1. januara. U nekim kulturama postoji verovanje da ako na ovaj dan perete to znači da će neko iz kuće „nestati“ u sledećoj godini.

  Lomljenje, razbijanje, plakanje – Pazite da prvog dana nove godine nešto ne razbijete ili ne slomite, jer se i to smatra lošim znamenjem. Isto tako izbegnite plakanje prvog jer se i u tom slučaju smatra da će vas ova aktivnost pratiti cele nove godine.

  Vreme – kada se probudite u prvom jutru nove godine pogledajte kroz prozor kakvo je vreme.

   I za vreme postoje duboko ukorenjena sujeverja:

   

  Ukoliko vetar toga dana duva sa juga – znači da će naredna godina biti dobra i bogata.
  Ukoliko vetar duva sa severa – cela godina će biti hladna i sa lošim vremenom.
  Ukoliko pak duva sa istoka – godina će doneti nestašice i nevolje.
  Ukoliko vetar duva sa zapada (ovo je najčudnije) – biće dovoljno ribe i mleka, ali će jedna važna svetska figura umreti.
  Ukoliko vetra 1. januara uopšte nema – čeka nas vesela i bogata godina.

   


  Poslednja izmena: 24. јануар 2016. 22.20.25 CET"