Forumi » Sujeverja i verovanja

  • 1581 postova
  24. јануар 2016. 22.28.25 CET

  Zle oči

  Verovalo se da je svesno uricanje retko i tako nešto mogli su da učine samo izuzetno loši, zli ljudi. Urokljivac najčešće nije ni bio svestan zla koje nanosi. Zle oči mogao je dobiti samim rođenjem, ali i kasnije, sticajem nesrećnih okolnosti.

   


  Da te bog čuva

  Moć uricanja pripisivala se fizički ili psihičkim defektnim ljudima koji, po prirodi stvari, zavide normalnima i zdravima. Na takvo shvatanje ukazuje i narodna izreka: Da te bog čuva ćosava čoveka i brkate žene.

   


  Čarape različite boje

  U nekim krajevima Srbije običaj je da se maloj deci obuvaju čarape različite boje ili su im roditelji jednu čarapu obuvali kako treba, a drugu naopako. Pretpostavljalo se da će prvi pogled zlih pasti upravo na njih, pa će dete tako biti pošteđeno tog prvog, najopasnijeg udara.

   


  Pu, pu, pu

  Zaštita se sastojala u sprečavanju uroka. Uobičajeno je bilo pljunuti na moguću žrtvu, ali često nije bilo potrebno. Neko od prisutnih mogao je pljunuti tri puta ili pak pljunuti preko ramena i na taj način sprečiti moguću nesreću.

   


  Mašala

  Kada bez razmišljanja i zle namere izazove opasnost od uroka, mogući urokljivac izgovara reči "da nije uroka" i "ne budi uroka". U Bosni i Hercegovini i muslimani i pravoslavci protiv uroka koriste reč mašala.