Forumi » Crtaći, Anime i Manga

Manga i Anime

  • Moderator
  • 592 postova
  25. јануар 2016. 12.07.45 CET

   

  Ubrzo posle drugog sveskog rata počeo je proces "amerikanizacije" Japana pod uticajem američke vojske stacionirane tamo koja je praktično vladala u to vreme. Kao jedna od posledica "amerikanizacije" pojavili su se i stripovi ali da se ne bi suviše podredili zapadu oni su koristili svoj način crtanja i počeli da uvode svoje teme. Usled dva velika pečata podsećanja na zlo zapada (Hirošima i Nagasaki) ovaj vid otpora je postao popularan i crtež se zadržao, a uz to je bio i visokofunkcionalan jer se izuzetno lako crtao i davao izvanredne mogućnosti za prokazivanje osećanja preko lica. Sredinom pedesetih godina počelo se i sa malo ozbiljnijom izradom crtanih filmova. Sve dalje je bila evolucija i postepen rast kvaliteta i kvantiteta. U poslednje vreme pojavljuju se i serije iz Kine. Manga je ukratko rečeno Japanski stil crtanja stripova i animiranih filmova. Iako se sam stil vremenom menjao i svaki crtač ima svoju karakternu crtu, sam manga crtež se da lako prepoznati po nekim standardnim karakteristikama. To su na primer velike okrugle oči za takođe krupnim zenicama (mada se pri nekim standardnim izrazima lica u manga crtežu oči praktično i ne ctraju već se ostavlja samo gornji luk sa ili bez zenica koje su tada crne tačke), usta izvedena iz jedne kratke crte i jedva primetna pojava nosa. Takođe karakterističan je i izbor boja i dimenzije stvari, naročito oružija, oklopa itd. koji često teže preteranim veličinama.

   

  Pod izraz manga spadaju tri opširne kategorije koje se mogu opet dalje deliti. Te tri kategorije su Manga, Anime i Hentai ili Eči.

   

  Manga je izraz koji se preciznije veže za stripove crtane u ovom stilu. Najviše stripova je rađeno za široke narodne mase i u brzom crtežu.

   

   

  Anime je naziv za animirane filmove ovog stila. Anime se dalje deli na dve važne kategorije, a to su TV i OAV (Original Animated Video).

   

   

  Hentai ili Eči je naziv za erotske (ili ako hoćete pornografske) stripove i animirane filmove ovog stila.

   

   

  Razlika između TV i OAV-a je najčešće u kvalitetu i tržištu. Dok su TV serije prvenstveno namenjene prikazivanju na televizijama OAV-i su prvenstveno namenjeni prodaji direktno konačnom korisniku na VHS-u, DVD-u, VCD-u, laserdisku itd. Uz to OAV-i su obično dosta kvalitetnije rađeni uključujući priču, crtež, zvuk... Sve ovo je prouzrokovano vremenom za izradu. TV serije se obično izbacuju u sezonama, po jedna sezona za svaku godinu, a kako jedna sezona obično ima između 18 i 26 epizoda može se videti da za izradu jedne epizode od oko 23 minuta i nema mnogo vremena. Sa druge strane OAV-i se rade prosečno 2-3 meseca za epizodu iste dužine.

   

  Anime

  Najpopularnije i najprodavanije mange uglavnom postaju anime, ali anime vrlo često nastaju i kao reprodukcija nekog već popularnog filma (najpoznatiji takav anime je Star Wars). Reč je, naravno, o japanskim animiranim filmovima i serijama u kojima su opet karakteristični likovi s velikim očima i prenaglašenim izrazima lica koji dočaravaju trenutno raspoloženje lika, a sama radnja je uglavnom ozbiljnijeg karaktera, te nije isključivo namenjena deci. Prvi službeni anime je Astroboy, koji je emitovan još 1963. a najpoznatiji je Avanture male Chihiro (Spirited Away), koji je 2001. osvojio Oscara za najbolji animirani film, a IMDb.com ga je uvrstio na svoju listu 250 najboljih filmova svetske kinematografije.

   

   

   


  Poslednja izmena: 25. јануар 2016. 12.25.01 CET"