Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Coinhive - Maliciozna primena skripti za rudarenje

  • Moderator
  • 779 postova
  02. новембар 2017. 12.07.47 CET

   

  Maliciozna primena skripti za rudarenje digitalnog novca se nastavlja, i sada su one viđene i u Android aplikacijama u zvaničnoj Googleovoj Play prodavnici, a prvi put je viđena i njihova masovna primena u bot mreži hakovanih WordPress sajtova.

   

  Na tržištu programa za rudarenje digitalnog nova ima mnogo igrača, ali Coinhive je i dalje izbor broj jedan napadača, što je potvrdilo i pokretanje WhoRunsCoinhive servisa.

   

  Mnogi korisnici desktop računara koriste programe koji blokiraju oglase ili antiviruse koji blokiraju ovakve skripte. Ali to se ne može reći za mobilne uređaje, na kojima većina korisnika još uvek ne koristi antiviruse niti programe za blokiranje oglasa u mobilnim browserima.

   

  Zato pojava Coinhive skripte u dvema aplikacijama u Play prodavnici nije čudna, ali je zabrinjavajuća.

   

  Dve aplikacije, koje su otkrili istraživači iz kompanije Trend Micro, a koje su sada uklonjene iz Play prodavnice, su "Recitiamo Santo Rosario Free" i "SafetyNet Wireless App". Obe ove aplikacije postavljaju kopiju Coinhive majnera u skrivenom WebView browseru.

  Kada korisnik drži otvorenim ove dve aplikacije, majner u pozadini radi, primoravajući resurse telefona da rade punom snagom, i da kopaju Monero za autore aplikacija.

  Problem je u tom što aplikacije ne traže dozvolu da to rade, a takva aktivnost će sigurno dovesti do pregrevanja telefona, kraćeg trajanja baterije, slabijih performansi uređaja i opšteg trošenja uređaja.

   

  Osim ovih malicioznih aplikacija, prošle nedelje su firme Sucuri i Wordfence upozorile na porast broja hakovanih web sajtova izmenjenih u smislu da sadrže majnere, posebno različite varijante Coinhive.

   

  Sucuri je na primer otkrio da je jedna grupa postavila istu skriptu na više od 500 WordPress sajtova. Skripta preusmerava korisnike Firefoxa na stranice sa malverom koji je predstavljen kao font koji nedostaje, dok korisnici Chromea dobijaju jednu verziju Coinhive majnera.

   

  TrendMicro je otkrio još jednu aplikaciju u Play prodavnici nazvanu "Car Wallpaper HD: mercedes, ferrari, bmw and audi" koja isporučuje majner. Za razliku od pomenute dve aplikacije, ova ne postavlja majner u browseru, već CpuMiner može da radi bez otvaranja browsera.

   

  Ali majneri nisu jedina opasnost. Prošle nedelje, ESET je otkrio dve lažne aplikacije za razmenu kripto valute Poloniex. Aplikacije su inficirale uređaje na hiljade korisnika.

   

  Izvor:Informacija.rs


  Poslednja izmena: 02. новембар 2017. 12.09.38 CET"