Forumi » Zanimljivosti

Sindrom varalice

    • 1436 postova
    30. јануар 2018. 21.10.05 CET

    Da li ste ikada osećali kao da ste na neki način prevarant? Uprkos uspehu u životu: dobre ocene, profesionalna postignuća, pohvale od strane drugih ljudi - da li ste ikada pomislili da ćete na kraju biti raskrinkani i da će se pokazati da ste prevarant? Ovo osećanje, koliko god iznenađujuće bilo, prilično je uobičajeno i zove se „sindrom varalice“ (ili „fenomen varalice“). Nije u pitanju pravi poremećaj, ali je realan fenomen koji pogađa mnoge uspešne ljude.

     

    Prvi put su ga opisali Clance i Imes (1987. godine). Ovo osećanje se najčešće javlja kod studenata, koji smatraju da su upali ili upisali fakultet slučajno, i da će se na kraju pokazati da su se služili intelektualnom prevarom. Fenomen se kasnije najčešće zadržava kod uspešnih profesionalaca. Delimično objašnjenje bi bilo da što više napredujemo u nekoj oblasti, više smo svesni ograničenja našeg znanja i sposobnosti. Ideja nije nova, još je Bertrand Rasel govorio: „Jedna od bolnih stvari našeg vremena je da sigurnost osećaju glupaci, a oni sa maštom i razumenjavem, puni su sumnji i neodlučnosti.“ Ovo nije potpuno objašnjenje. Mnogi istraživaču su tvrdili da ovaj fenomen češće pogađa žene, pa se postavlja pitanje da li internalizovani negativni stereotipi sabotiraju doživljaj samoefikasnosti i internalizaciju uspeha.

     

    Mnogo toga o ovom fenomenu i dalje nije poznato- učestalost javljanja, rasprostranjenost među demografskim grupama, uzroci, način na koji se može umanjiti. Potrebno je mnogo više istraživanja.