Forumi » IT Vesti

Proširen ciklus podrške za korisnike Office, Win7 i Win10

    • Moderator
    • 779 postova
    13. септембар 2018. 10.25.13 CEST

     Menja se ciklus podrške za Windows 10; Windows 7 dobija plaćena produžena sigurnosna ažuriranja

     


    Izgleda da je Microsoft shvatio da sistem sa dvostrukim godišnjim ažuriranjem predstavlja problem za preduzeća. Kompanija je sada objavila da će proširiti ciklus podrške za preduzeća koja koriste Office, Windows 7 i Windows 10, kako bi im pomogla u "prelasku na moderan desktop". U međuvremenu, Microsoft takođe pojačava plan za migraciju Windows 7 operativnog sistema, preko plaćene opcije sigurnosnih ažuriranja. Pošto će Windows 7 doći do kraja podrške u januaru 2020. godine za korisnike, kompanija sada nudi plaćeno proširenje za Windows 7 bezbednosne ispravke. Pored toga, postoji novi Windows 10 Insider Preview koji stiže u Fast Ring, nova verzija za Windows 10 October 2018 Update preview build, koja dolazi sa nizom ispravki bagova.



    Prošle godine u aprilu, Microsoft je najavio da će objaviti planirane ispravke za Windows 10 dvaput godišnje, tokom marta i septembra svake godine. Novi dvogodišnji raspored je takođe usklađen sa drugim proizvodima kao što je Office 365 ProPlus. Kompanija, međutim, ističe da je nekoliko klijenata tražilo više vremena i fleksibilnosti u ciklusu ažuriranja za Windows 10. Kao rezultat toga, kompanija je najavila nekoliko promena. Jared Spataro, korporativni potpredsednik za Microsoft 365, kaže u blog postu: "Vi ste pričali a mi smo slušali. Prepoznajemo da je potrebno vreme kako za nadogradnju uređaja, tako i za operacionalizaciju novih procesa ažuriranja. Današnja najava je dizajnirana da odgovori na vaše povratne informacije i olakša, brže i jeftinije primenu modernog desktopa".



    Sve aktuelne podržane nadogradnje funkcija za Windows 10 Enterprise i Education će biti podržane 30 meseci od njihovog prvobitnog datuma izdavanja, dajući korisnicima više vremena za upravljanje promenama dok se približavaju bržem ciklusu ažuriranja. Međutim, sve buduće nadogradnje funkcija za Windows 10 Enterprise i Education, sa ciljanim mesecom septembrom, će biti podržane 30 meseci od datuma njihove objave.



    U međuvremenu, sve buduće nadogradnje funkcija Windows 10 Enterprise i Education, sa ciljanim mesecom izlaska u martu će i dalje biti podržane 18 meseci od datuma njihovog puštanja, čime će se održavati raspored polugodišnjeg ažuriranja i zadržati opcija za kupce koji žele ažuriranje dvaput godišnje. Pored ovoga, sve buduće objave za Windows 10 Home, Windows 10 Pro i Office 365 ProPlus će i dalje biti podržani 18 meseci. Ovo, navodi se u Microsoftu, se odnosi na ažuriranja funkcija koje ciljaju i mart i septembar.


    Microsoft je takođe objavio novi Windows 10 Insider Preview Build, koji dolazi sa ispravkama za nekoliko manjih grešaka i problemima koji izazivaju rušenje sistema. Kompanija isporučuje Build 17754 za Windows Insidere u Fast Ringu. Microsoft sada započinje fazu provere finalnog koda kako bi se pripremio za konačnu objavu Windows 10 October 2018 Update-a.


    Vodeni žig builda, u donjem desnom uglu desktopa, više nije prisutan u ovom Windows 10 buildu. Microsoft je rešio problem koji je rezultirao smanjenjem pouzdanosti za Action Center. Takođe je rešio problem, koji je dovosdio do toga da ukoliko su korisnici otvorili jedan od flyout-a, kao što su mreža ili zvuk, a zatim brzo pokušali da otvore drugi, to ne bi funkcionisalo. Problem sa više monitora, gde ukoliko bi se Open or Save Dialog pomerao između monitora, neki elementi bi postali neočekivano mali, takođe je ispravljen.


    Druge ispravke implementirane u najnovijoj verziji Windows 10 operativnog sistema uključuju problem koji rezultira u rušenje sistema u određenim aplikacijama dok se podešava fokus na fokus na in-app search box. Build takođe popravlja grešku koja je izazvala da League of Legends i druge igre da se ne pokrenu ili da se ispravno povežu. Takođe je rešen problem u kome klikom na veb linkove u PVA, kao što je Twitter, ne otvara pregledač. Problem u kojem se sadržaj stranica Apps and Features ne učitava sve dok lista aplikacija nije spremna, što rezultira pojavom prazne stranice na neko vreme, je takođe ispravljen. Rešeni su još neki drugi problemi i implementira poboljšanja različitih funkcija.



    Kada su u crash događaji u pitanju, novi build takođe popravlja problem koji se pojavljuje prilikom upotrebe pen podrške za Microsoft Edge. Takođe ipsravlja probleme sa Task Managerom, Settings rušenja za postavke više monitora i rušenja koja se dešavaju kada se klikne na Verify link na Accounts Setting stranici.



    U međuvremenu, Windows 7 produžena podrška se završava 14. januara 2020. godine, ali Microsoft je objavio da će nuditi plaćena Windows 7 Extended Security Updates (ESU) do januara 2023. godine. Kompanija je takođe istakla da će Windows 7 ESU biti prodavan na bazi po uređaju i da će se cena povećavati svake godine. Ovi ESU-i će biti dostupni za sve Windows 7 Professional i Windows 7 Enterprise korisnike sa licencnim sporazumima, dok će oni sa Windows Software Assurance i/ili Windows 10 Enterprise ili Education pretplatama dobijati popuste.



    Office 365 ProPlus će nastaviti da dobija podršku za Windows 8.1 do januara 2023, što je krajnji rok podrške za Windows 8.1. nastaviće se sa podrškom na Windows Server 2016 do oktobra 2025. godine.



    Pored ovoga, naredna Office verzija - Office 2019 - će biti objavljena tokom druge polovine 2018. godine. Ranije ove godine, Microsoft je objavio da će od 13. oktobra 2020. svim korisnicima biti potreban Office 365 ProPlus ili Office 2019 klijent u mejnstrim podršci za konekciju na Office 365 servise. Kompanija sada modifikuje svoju politiku i nastaviće da podržava Office 2016 konekcije sa Office 365 servisima do oktobra 2021.

    Izvor:NDTV