Forumi » Dvorište i vrt

Pampas trava za vas vrt

    • Moderator
    • 592 postova
    26. фебруар 2020. 12.13.58 CET

     

    Pampas trava (Cortaderia seloana) prava je zelena fontana paperjastim metlicama koje se pojavljuju iznad ogromnog travnog busena. Zajedno sa cvetovima ova trava može dostići visinu i do 7 m. Ime je dobila je po svom prvobitnom domu u ravnicama Pampasa, u Argentini.

    U Evropu je doneta krajem 18. ili početkom 19. veka, a zna se da je Kaliforniju stigla 1848. godine jer je tad počela i njena komercijalna proizvodnja.

     

    Danas se gaji u više od 20 varijeteta.

     

    Cortaderia selloana ‘Aureolineata’, ‘Gold Band’ ukrašena je uskim žutim štraftama na listu, ali i cvet može varirati sve do zlatnožute boje.

    Cortaderia selloana ‘Albolineata’. ‘Silver Stripe' ima cvet u srebrnkastom tonu i bele linije po lišću.

    Cortaderia selloana ‘Pumila’, ‘Dwarf Pampas Grass’ raste samo metar i po, a boja varira od slonovače do bledožute. Pogodna je za gajenje u saksiji.

    Cortaderia selloana ‘Rendatleri’, ‘Pink Feather’ raste i do 2,5 metra, a očarava ružičastim cvetovima!

    Cortaderia selloana ‘Silver Fountain’ ima prelepe bele cvetove na stabljikama dugim oko 2 metra uz tamnozeleno duguljasto lišće.

    Među najvišima je Cortaderia jubata ‘Purple Pampas Grass’, ‘Andean Pampas Grass’, koja dostiže visinu i do sedam metara! Počne da cveta ružičastim i ljubičastim cvetovima, ali kad sazru oni takođe dobiju belu boju. Može se videti na zapadnoj obali SAD, ali je u Novom Zelandu, na primer, potpuno zabranjena.

     

     

     

    Doba cvetanja:


    Veliki metličasti cvetovi pojavljuju se krajem jula, početkom avgusta. Stari cvetovi se zadržavaju sve dok ih sneg ne izlomi tako da u njima možete uživati celo leto i jesen, pa sve do prvih snegova. A ako ovo nije dovoljno, možete ih i odrezati i držati u sobi u velikim vazama, bez vode, gde će trajati i nekoliko godina.

     

    Miris biljke:

     

    Nema poseban miris. Oprašuje se vetrom, pa nema potrebe da mirisom privlači insekte.

     

    Preporuka za sadnju:

     

    Može biti odlična fokalna tačka (centralno mesto u bašti oko kojeg se odigrava čitava zelena predstava). Budući da je velika, posadite je u pozadini ili na centru rondele sa postavkom nižih biljaka. Voli da raste uz veće vodene površine ili u kombinaciji sa nižim ukrasnim travama poput penisetuma, imperate i festuke.

     

    Svetlo/pozicija:

     

    Sadi se na potpuno osunčanim mestima gde pravi senku za niže biljke. Na punom suncu dostiže impozantne dimenzije.

     

    Temperatura:

     

    Odlično podnosi hladne zime ukoliko je pod snežnim pokrivačem. Letnje temperature podnosi bez većih problema.

     

    Presađivanje:

     

    Iznenađujuće kako ovako robusna biljka može da se prodaje u malim saksijama. Odmah posle kupovine posadite je u dobro pripremljenu zemlju u koju ste dodali treset i sporootpuštajuće đubrivo.
    Ukoliko sadite više sadnica na jednom mestu, vodite računa da je minimalan razmak sadnje 1m.
    Prve 2-3 godine dobro je da se u toku zime pokrije zaštitnim slojem malča, što starijim biljkama nije potrebno.

     

    Orezivanje:

     

    Moguće je orezivanje u jesen kada biljke uđu u mirovanje, mada je bolje orezati ih u proleće. Orezuje se tako da se biljke odseku oko 50 cm od zemlje ili se samo odstrane oštećeni listovi. Prolećno orezivanje je bolje jer ih zelena masa dodatno čuva od izmrzavanja.

     

    Razmnožavanje:

     

    Razmnožava se deljenjem bokora. Najbolje je da se ovo uradi u rano proleće, s tim da biljke koje se ovako razmnožavaju mogu da preskoče cvetanje u toj sezoni. Moguće je i sa starog bokora samo odvajati spoljne delove i saditi ih u saksije. Krajem avgusta, početkom septembra treba ih posaditi na stalno mesto.

     

    Zalivanje:

     

    Prve 2 do 3 godine potrebno je nešto češće zalivanje da se biljke ne bi osušile. Kada razviju snažan bokor mogu da podnesu i nešto duže intervale suše.

     

    Prihranjivanje:

     

    Prilikom sadnje obavezno dodajte sporootpuštajuće đubrivo.
    Od proleća, pa sve do početka avgusta, zalivajte je jednom nedeljno sa rastvorom vodorastvorljivog đubriva kombinacije 20:20:20 (2g/l vode). Ovo će pomoći da vaša pampas trava raste brzo i bujno.

     

     

    Pampas trava je jednostavna za gajenje. Prve 2-3 godine treba je zaštititi od mraza, češće zalivajti i nećete imati većih problema sa ovom izuzetnom biljkom.
    Možete je i bojiti raznim bojama, i znajte da se listovi kako gube vlagu sve više uvijaju i deluju sve lepše. Može da traje dugo, skroz do proleća, do prvih cvetova…

    Osušeni cvet i stabljike su lako zapaljivi pa ih nikada ne treba saditi blizu kuće, a list je toliko oštar da se lako možete poseći pa decu treba čuvati da ne prilaze blizu biljci.

    Na kraju, veoma se agresivno širi, pa zato morate voditi računa o tome ili je gajite u saksiji.