Forumi » KOVID-19 / Korona virus

Online filmski festival

    • 1581 postova
    27. март 2020. 10.32.48 CET

     

     

    Od 27.03. do 10.04. Novopokrenuti Online filmski festival (OFF) nudi besplatno više od 30 svetskih igranih i dokumentarnih ostvarenja proslavljenih reditelja i scenarista, među kojima su Roman Polanski, braća Darden, Pavel Lungin, Takaši Miike, Fatih Akin i Atom Egojan, a uz izbor klasika Kšištofa Kješlovskog, Dejvida Linča i Frederika Felinija, obuhvata i poseban program za decu.

     

    Prvi “Moj OFF” počinje 27. marta u 21 sat na sajtu mojoff.net novim filmom Romana Polanskog “Optužujem” o aferi Drajfus - jednim od najtraženijih naslova na proteklom 48. Festu.

     

    Celodnevni festivalski program, podeljen na pet celina, obuhvata najnovije filmske igrane i dokumentarne naslove, kako za odrasle, tako i za decu, pa će se u okviru dnevnih programskih celina Kids Fest predstavlja i Porodična avantura naći animirani bioskopski hitovi, sinhronizovani na srpski jezik.

    Prvi dečji film biće na programu 28. marta u 15 sati, a reč je o sihronizaciji filma “Čuvena invazija medveda na Siciliju”, koja je prikazana na Kanskom festivalu 2019. godine, a potom na otvoranju jubilarnog, 15. Kids festa u Beogradu.

    U okviru atraktivne programske celine Viđeno neviđeno, rezervisane za udarne večernje termine, biće prikazano 28 filmova pristiglih sa Kana, Venecije i Berlina, ali i sa 25. Festivala autorskog filma (FAF) i 48. Festa.

    Među njima je i francuska komedija “Laka devojka” (An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski, koju do sada publika u Srbiji nije imala priliku da pogleda, a prikazana je u Kanu u programu Directors Fortnight i privukla je izuzetnu pažnju kritike i javnost.

    Među najavljenim filmovima je i “Nevidljivi život” brazilskog reditelja Karima Anjuza, koji je dobio nagradu “Beogradski pobednik” za najbolji film 48. Festa i “Martin Eden”, dobitnik nagrade “Gordan Mihić” za najbolji scenario jubilarnog, 25. FAF-a, na kojem je gostovala zvezda tog uzbudljivog i slojevitog ostvarenja Džesika Kresi.

    O raznovrsnosti programa iz različitih svetskih kinematografija govori i bliskoistočni naslov “Idealan kandidat” prve rediteljke sa prostora Saudijske Arabije Haife al-Mansur, koji je prikazan u Veneciji, Londonu, a potom na 48. Festu. Priča prati doktorku koja prkosi utvrđenom patrijarhalnom sistemu kandidujući se na lokalnim izborima.

    U okviru programa Dokumentarni vrhunci, biće prikazane priče o svetskim zvezdama - kako umetnicima širokog spektra, tako i sportistima.

    Medju njima je i film koji je otvorio drugo izdanje Festivala dokumentarnog filma #DOK o slavnom pevaču, kompozitoru i glumcu Šarlu Aznavuru “Aznavour by Charles”, kao i dokumentarac “Felini, ja sam rođeni lažov” koji pruža uvid u rad jednog od najslavnijih režisera 20.veka.

    Publika će u prepodnevnim terminima imati priliku da pogleda i tri filma legendarnog italijanskog autora Frederika Felinija - “Sladak život”, “Osam i po” i “Đulijeta i duhovi”, kao i da se podseti čuvene trilogije “Tri boje” Kšištofa Kješlovskog, te filmova Dejvida Linča “Glava za brisanje”, “Tvin Piks” i “Izgubljeni auto-put”.

    "Moj OFF" pokreću MegaCom Film, Kombank dvorana, Cine Grand i bioskop Vilin grad, pridružujući se aktuelnoj onlajn kulturnoj sceni u jeku borbe sa pandemijom koronavirusa.

    Kako nije reč o platformi za gledanje filmova, već o festivalu, filmovi će moći da se prate samo u određenim terminima u toku dana.

    U festivalskoj završnici će biti proglašeni pobednici, na osnovu odluke žirija, ali i samih gledalaca.

    Iako “Moj OFF” nastaje u vremenu borbe protiv koronavirusa, organizatori imaju želju da nastave njegov život i ubuduće, te da poklonicima sedme umetnosti pruži nov izazov i mogućnost savremenog praćenja festivalskih, autorskih i komercijalnih filmova.

     

    Izvor:mojoff

    #mojoff #ostanikodkuce #covid19 #koronavirus