Forumi » Deca do 7 godina

Prolecne aktivnosti sa vasom decom

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 17.52.52 CET

  Mnogi bi se složili da je poroljeće najljepše godišnje doba. Možda ne oni koji su alergični na polen, ali činjenica je da djeca obožavaju lijepe i sunčane proljećne dane provedene u prirodi. Ima mnogo aktivnosti koje možete raditi sa vašom djecom a mi smo tu da vam napravimo jedan mali spisak i pomognemo pri odabiru.

   

  1.Povežite se s prirodom

   

  Djeca su većinu zimskog vremena provela u zatvorenom prostoru, gledajući prirodu kroz prozor.Kada su napolju, zbog velike zime, snježnih padavina i lošeg vremena, djeca nemaju priliku da imaju pravu konekciju sa Majkom Prirodom. Proljeće je prva godišnja prilika za to. Pustite ih da sade sadnice i biljke, da zalivajucvijeće, da se igraju sa insektima, beru jagode, prave svoj voćnjak povrćnjakkose travu. 
  Osim radnih aktivnosti, pustite ih da trče po livadišetajte šumompecajte na rijeci,  prosto udišite čist vazduh i prepustite sva vaša čula PRIRODI.

   

   

  2.Igrajte se na kiši

   

  Kiše su dosta česta pojava čak i u proljeće, ali olakšavajuca okolnost je što su temperature dosta prijatnije i vjetrovi blagi pa proljećna kiša djeluje umirujuće na psihu. Zgrabite kišobrane i izađite s vašim mališanima na kišu. Slušajte pjesmu kiše, osluškujte kako kapljice udaraju u vaš kišobran. Sakrijte se ispod strehe i slušajte zvuk kiše koja se sliva niz oluke. Stanite ispod gustog drveta i čujte kako pada svuda okolo, a vi ste suvi. Uđite u automobil i osluškujte padanje kiše. Zgrabite čizme i kišne kabanice i skačite po baricama,igrajte lopte po klizavoj travi, uživajte u mokrim proljećnim danima !

   

   

  3.Vozite biciklo (rolere, trotinete...)

   

  Očistite prašinu sa vašeg i bicikli vaše djece, napumpajte gume, lagano se obucite, spremite mali ranac potrebnih stvari za vas i vašu djecu i krenite u zajedničku vožnju biciklima. Ako su djeca velika, mogu i sami da voze svoje bicikle. Ako su mala, prikolica sa dva sjedišta, ili stolice su idealna rješenja. Vodite racuna da imate svu opremu sa sobom, kacige, malu prvu pomoć, flašice sa vodom...Iskoristite proljeće da naučite vaše dijete da vozi biciklo bez pomoćnih točkova.
  Ako više volite vožnju rolerima ili trotinetima, uživajte u porodicnoj vožnji. Učite vaše mališane da se voze razlicitim prevoznim sredstvima jer tako stiču bolju koordinaciju i samopouzdanje.

   

  4. Šetajte

   

  Šetnja osim što je zdrava, može da bude i avantura zavisno od mjesta gdje šetate.Vodite računa da imate udobnu obuću, odnosno patike za šetnju. Djeca mogu da skupljaju razno lišće, plodove drveca,da beru raznoliko cvijeće koje će im koristiti za neki njihov školski likovni rad. Snimajte zvuk prirode na vaš mobilni uređaj. Osluškujte ptice i povežite se s njima zvižducima. Ponesite hljeb od kuće da nahranite ptice, patke, galebove, labudove...

   

  5. Puštajte zmaja

   

  Ostavite video igrice i crtane filmove i igrajte igru puštanja zmaja. Ova igra datira još 400 god PNE. Neopisiv osjećaj za djecu, da drže svog zmaja u ruci i trče livadom gledajući ga kako leti.Uostalom, kada je mogao Bendžamin Frenklin, možete i vi da uživate. Pokušajte da sašijete vašeg sopstvenog zmaja.

   

   

  6. Organizujte PIK-NIK

   

  Dosadilo vam je da opet ručate za kuhinjskim stolom ? Vrijeme je za jedan porodični pik-nik. Pripremite svoju pletenu korpu, napunite je namirnicama, svježim voćem i povrćem, kao i omiljenim sendvičima. Ne zaboravite nekoliko flaša vode. Obavezno ponesite neku društvenu igru (karte, domine, monopol....). Bez lopte i ne pomišljajte na pik-nik.Obratite pažnju na krpelje. Pozovite neko društvo ili rođake pa zajedno provedite dan u prirodi. Roštilj je savršeno rješenje za velike skupove!

   

  7. Napravite kućicu za ptice

   

  Budite kreativni. Napravite jednu veliku ili više malih kućica za ptice. Postavite ih u vaše dvorište ili na vaš balkon. Slikajte vašim foto aparatom ptice na vašoj kućici. Napravite dnevnik sa slikama. Pratite njihovo ponašanje, osluškujte njihov cvrkut.

   

   

   

  8. Uplatite neko putovanje ili otputujte na produženi vikend

   

  Nije bez razloga da škole u proljeće daju raspust od nedelju dana. Iskoristite ga ! Pođite na neki kraći put, vidite neke znamenitosti. Da li ste razmišljali o kampovanju u prirodi? Djeca to obožavaju. Možete da iznajmite kućicu na točkovima (kamp prikolicu) i da se upustite u avanturu jednog proputovanja.

   

   

  9. Posjetite nacionalni parkZOO-loški vrtbotanicku baštuakvarijum...

   

  Proljeće je najbolje godišnje doba sa posjete nacionalni parkovi i slična mjesta. Botaničke bašte cvjetaju, pa možete uživati u raznim bojama cvijeća, ZOO-loški vrtovi su prepuni malih mladunčića pa možete da vidite cijelu porodicu vaših omiljenih životinja (recimo lavovi?)... u akvarijumu takođe ! Iskoristite ovaj period za još jednu vezu sa Majkom Prirodom, i pričinite vašoj djeci zadovoljstvo i radost.

   

  10. Upišite djecu u ljetni kamp

   

  Ovo je savršeni period da se organizujete oko upisa vašeg djeteta u ljetni kamp. Isplanirajte, dogovarajte se sa vašim djetetom i na kraju izaberite vrstu kampa.Neka djeca više vole akademske kampove dok druga više vole one avanturističke. Pustite da vaše dijete samo odabere a onda ga upišite, jer ovo je savršeno vrijeme za to.

   

  11. Kupujte jesenju i zimsku garderobu

   

  Ovo je odličan period za kupovinu garderobe za predstojeću sezonu (jesen - zima). U toku su veliki popusti i sniženja (do 50% pa čak i više) zato iskoristite ovo vrijeme za kupovinu. Uštedićete novac a svaka nova stvar će vam koristiti. Ne zaboravite da djeca brzo rastu pa njima kupujete garderobu veću za jedan broj.

   

  12. Sašijte masku

   

  Budite opet kreativni. Ovo je period proljetnih maskembala. Napravite nekoliko maski za vaše dijete. Posjetite kreativne radionice, pokupite neke ideje za maske.

   


   
  13. Selo ili etno selo

   

  Ako imate vikendicu na selu, ili baku i dedu koji tamo žive, nema ništa ljepše nego provesti proljetni raspust sa djecom na selu. Domaće životinje, domaća hrana, seoske aktivnosti su životno nadahnuće za sve nas. Ukoliko nemate nikoga na selu,odaberite nego etno selo u vašem regionu i uplatite nekoliko dana odmora. Vikendice ili planinski hoteli su takođe idealno rješenje.

   

  14. Golf

   

  Evo idealne prilike da igrate golf. Nema tu mnogo šta da se priča, štapove i loptice u ruke i na golf ! Postoje mjesta za mali golf što je idealna prilika za djecu.

   


  Poslednja izmena: 28. јануар 2016. 18.26.41 CET"