Forumi » Deca do 7 godina

Deca i unosenje uskrsnjih jaja

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 17.58.32 CET

   

  Praznik USKRS je najveći hrišćanski praznik kojem se djeca najviše raduju. Ono što krasi ovaj praznik to su šarena jaja na trpezi s kojima se djeca i odrasli igraju igre "čije je jaje jače". Naravno, kako pravilo nalaže, svako razbijeno jaje mora da se pojede. Neka djeca nisu ljubitelji jaja uopšte, neki pak jesu i voljeli bi da ih jedu u neograničenim količinama, ima i onih koji vole samo bjelance ili samo žumance. 


  Pitanje koje se najčešće postavlja je:

   

  KOLIKO MOJE DIJETE MOŽE DA POJEDE JAJA ZA USKRS?

   

  Obzirom da Uskršnja jaja jedemo danima posle Uskršnje Nedelje, mnoge majke su zabrinute da bi povećan unos jaja mogao znatno da poveća holesterol u organizmu.

   

  Karakteristike jaja:

   

  Jaje čine: žumance 60 %, bjelance 30 %, ljuska 10 %
  Težina jajeta: 60 grama
  Energetska vrijednost: 75 kilokalorija

   

  Generalno, svjetski nutricionisti se uglavnom slažu da je za odrasle osobe preporučljivo da pojedu samo 3-4 jaja nedeljno. Kako za odrasle, tako i za djecu se taj prosjek svodi na 2-3 jajeta nedeljno. Za djecu se ne preporučuje unos holesterola veći od 300 mg dnevno a pošto jaje ima 213 mg holesterola, smatra se da unošenje jaja svaki dan (pored ostale hrane koja sadrži holesterol) može da napravi visok holesterol u organizmu. Da ne shvatite pogrešno, jaje je izuzetno zdravo jer sadrži proteine, gvožđe, minerale i vitamin B ali s obzirom da unosimo i drugu zdravu hranu u organizam jaja bi trebalo da ograničimo.

   

  Na primjer, u bjelancetu se sastoji više od pola proteina cijelog jajeta, ono je prepuno vitamina B, hloramagnezijuma, sumpora i kalijuma.
  Ako pojedete samo jedno žumance, pojeli ste 59 kilokalorija. Žumance je "ona strana jajeta" zbog kojeg nutricionisti ograničavaju unos jaja, zato što se u njemu nalaze sve ukupne masti i holesterol i oko 40% ukupne količine proteina jaja. Žumance sadrži više fosfora, magnezijuma i gvožđa od bjelanca. Svi mogući vitamini A, D i E nalaze se u žumancetu. Dakle, žumance je prepuno vitamina i zato ga treba unositi u ograničenim količinama.

   

  Najbolje je da pratite Piramidalni Vodič Ishrane (Food Guide Pyramid) kako biste najbolje znali na koji način da unosite proteine koje sadrže jaja kroz druge vrste hrane.U ovoj Piramidi jaja su izjednačeni sa mesom, ribom, mahunastim povrćem i koštunjavim voćem.

   

  Mlađa djeca, između 2 i 6 godina, bi trebala da dobiju 2 obroka dnevno iz ove grupe. Trebate da uzmete u obzir i jaja u ostaloj hrani. Na primjer ako ste spremili kolač sa 4 jaja, a vaše dijete pojede 2 od 8 parčića kolača, to je isto kao da je pojelo 1 cijelo jaje.

   


  Da se vratimo na USKRS. Učinite da svaki USKRS vašoj djeci prođe kao najradosniji praznik. Ako su te nedelje unijeli nešto više jaja nego što bi to trebalo, onih narednih nedelja ćete to regulisati smanjenim unošenjem jaja. Ipak nemojte da pretjeraju ni za USKRS. Neka to ne bude više od 10 jaja u cijeloj uskršnjoj nedelji....a onda posle? Pravac na dijetalni režim i smanjenje unosa holesterola. :)