Forumi » Deca do 7 godina

Deca rastu i to ih boli

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 18.35.02 CET

   

  Iako još nije dokazano da rast djeteta "boli" ljekari ipak javno govore o "bolu rasta" kod djece i tvrde da svako treće dijete prođe kroz period "bolnog rasta", odnosno statistički od 25% do 40% djece u svijetu. Međutim ono što jeste naučno dokazano to je da bebe brže rastu dok spavaju i da san pozitivno utiče na rast beba.Tako su naučnici sa Univerziteta Emori u Atlanti, na primjeru beba uzrasta između 4 i 17 mjeseci UTVRDILI da bebe koje duže spavaju više i brže rastu.

   

  No, u daljem teksu govorićemo o bolu rasta kod djece, u kom uzrastu se javlja, na kojim mjestima, da li je opanso itd...

   

  ŠTA JE TO BOL RASTA I KADA SE ON JAVLJA?

   

  Ne radi se ni o kakvoj dijagnozi bolesti. To je "prolazno stanje" karakteristično za periode ubrzanog rasta djece.U pitanju su privremeni bolovi iza kojih ne stoji ni jedan patološki ili anatomski uzrok. Najčešće je to period PREDŠKOLSKOG UZRASTA, ali su "na meti" često i djeca između 3. i 5. godine života kao i djeca uPREDPUBERTETSKOM UZRASTU između 9. i 12. godine. Nagli rast djeteta dovodi do ubrzanog rasta skeleta što uslovljava rastezanje fascija, zglobova i ligamenata, što opet uslovljava bol.

   

   


  MOJE DIJETE IMA JAKE I IZNENADNE BOLOVE, NAJČEŠĆE TOKOM SPAVANJA

   

  Vaš 7-mo godišnjak se zaplače u toku sna i žali se na lupanje i treskanje nogu? Žali se na bol u nogama ali kad ga pitate gdje ga tačno boli, on ne zna da pokaže jer ni sam ne zna odakle dolazi bol? Zvuči vam poznato?

   

  Kao prvo, otkrićemo vam mali "trik" pomoću kojeg ćete saznati da li dijete ima bol uzrokovano hormonom rasta ili je nešto sasvim drugo u pitanju.
  Dirajte dijete u predjelu gdje ga boli, malo pritisnitemasirajteradite vježbe. Ako dijete na taj vaš pristupreaguje bolno, opire se i ne da vam da ga dirate jer ga boli, to je znak da je nešto drugo u pitanju. Zato što bol uzrokovan hormonom rasta nestaje ili se smanjuje dodirom i masažom i trebalo bi da to prija vašemdjetetu.
  Ne postoje labaratorijske analize niti metode snimanja koji bi razotkrili uzrok neočekivanog javljanja bola u nogama kod djece, ali vaš ljekar će vam sigurno reći da su "hormoni rasta"  odgovorni za to, jer se oni najviše luče noću u toku sna. Njihovo lučenje podstiče tenziju vezivnih tkiva na kostima pa se zato bol uviek javlja utoku sna,ili u veče kada tijelo odmara i nikada u toku dana kada je tijelo aktivno. Doktori tvrde da, ako se dijete u toku dana požali na bol, onda to vjerovatno nije od hormona rasta. Bol dostiže svoj najjači intenzitet ukoliko su djeca u toku dana bila mnogo aktivna, ili ako su imali naporan sportski trening.

   

  Bol se najčešće javlja instinktivno, i dijete se odmah požali na bol. Recimo dok sjedite na sofi i gledate omiljenu večernju seriju, ili sjedite za stolom i večerate, djete se može požaliti na lupanje u nogama, grč u nozi ili ruci, bol između koljena i članaka, u predjelu butina a ponekad i u šakama....zatim ujutru kada se probudi osjeća se sasvim normalno bez ikakvih bolova.

   

   

   

   

  ŠTA DA URADIM DA MU POMOGNEM ?

   

  Ako dijete zna da vam locira bol, i tačno pokaže gdje ga boli, a pritom je blijedo, osjeća se umorno ili ima povišenu temperaturu, znak je da se radi o nečem drugom a ne o hormonu rasta. Obilježite hemijskom olovkom to mjesto koje je dijete pokazalo i pođite doktoru. 
  Ukoliko dijete ne zna da locira bol,klinička slika mu je uredu,a anamneza i dijagnostika vašeg ljekara ukazuju da je sve u najboljem redu i da se zapravo samo radi o naglom rastu, sigurno će vam ljekar posavjetovati da djetetu date paracetamol da biste mu ublažili bol. Postoje i razna homeopatska sredstva koja možete da koristite ali to će vam sve najbolje reći vaš ljekar.

   

  Ostali načini da pomognete vašem djetetu su:
  • masiranje oblasti
  • istezanje
  • stavljanje tople obloge na bolno mjesto
  • davanje ibuprofen ili paracetamol ( nikada nemojte davati ASPIRIN djetetu ispod 12 god. )

   

  PRIKRIVENE BOLESTI

   

  Kako navodi doktor Duško Spasovski, specijalista na ortopedskoj hirurgiji i traumatologiji:"Neke "ozbiljnije" bolesti imitiraju bolove rasta jer se javljaju u periodima intenzivnog rasta djeteta a karakterišu ih takođe bolovi u zglobovima. Ovi simptomi mogu da povrijede hrskavicu rasta koji mogu da dovedu dooštećenja ligamenata, zglobnih kapsula i površina. Takođe se mogu javiti osteohondritične promjene na zglobovima i ako se ne liječe adekvatno i pravovremeno, mogu u odraslom dobu da dovedu do "habanja zgloba" koji se kasnije mora rješavati operacijom. Noćni bol je, kako kaže dr Spasovski, ALARM da pažljivo ispitamo dijete, jer postoje TUMORI koji su karakteristični u ovom utrastu i mogu imati takve simptome."