Forumi » Ubica tela i duha

  • 1436 postova
  02. фебруар 2016. 19.54.17 CET
  Pušači su žrtve hemije koja se nalazi u duvanu, a koja pravi snažnu i teško raskidivu biohemjsku spregu s organizmom.


  Cigareta oduzima pušaču slobodu, jer s njom ne može da trči, pliva, peva, niti da funkcioniše kao što bi funkcionisao da nije pušač.

  Većina pušača smatra da može ostaviti duvan kad požele, ali se varaju, jer da mogu odavno bi to uradili.

  Ne postoji čarobna tableta ili sredstvo koje bez problema i lako odvojiti pušača od cigarete. To je pravi rat u kome pobeđuje ličnost ili cigareta.

  Naučno je dokazano da je nikotin droga koja izaziva isti stepen zavisnosti kao heroin. Problem je samo u tome što duvan nema akutno (trenutno) delovanje kao heroin. Posledice pušenja po zdravlje su vidljive tek posle više godina. Zbog toga postoji ignorantski odnos prema opasnosti od pušenja i duvana kao ubice.

  Duvan za samo dve sekunde stigne do mozga, zahvaljujući amonijaku koji je snažan provodnik nikotina iz pluća u mozak. 

  Dim dugo ostaje u prostoriji i samo je 5% dima vidljivo. U dimu ima opasnih gasova, kao što je ugljen monoksid, koji je neprimetan, kako u prostoriji, tako i u krvi. Čak ni posle jedne popušene cigarete, prostorija ne može da se provetri za 2-3 sata, jer se 10% sadržaja upija u mebl, zavese, nameštaj, cveće.

  40% našeg odraslog stanovništva puši. Jedan od načina da se odvikne od pušenja je da se postupno smanjuje broj dnevno popušenih cigareta ili namerno popuši što više cigareta, kako bi im se smučilo, ali samo se može ugroziti zdravlje. Treći način je najbolji, a to je da se odmah i naglo prestane pušiti. Najteže je prvih 7 dana.

  Važno je da oni koji žele da ostave pušenje uoče situacije i radnje zbog kojih automatski pale cigaretu. To su najčešće sprege cigareta-kafa, cigarete-alkohol cigareta-jelo ili vezivanje za svakodnevne radnje: sedenje u automobilu, telefoniranje, dokolica, druženje.

  Bivši pušaači su često najžešći protivnici pušenja.

  Jasno je da duvanskoj i farmaceutskoj industriji nije u interesu da se proizvede efikasno sredstvo protiv pušenja. Postojeća pomoćna sredstva u obliku flastera, i žvaka pomažu samo da se lakše prebrodi apstinencijalna kriza. 

  Najvažnija je jaka volja pojedinca! 

  Proces odvikavanja je dug proces!