Forumi » Deca do 7 godina

KADA DIJETE MOŽE SAMO DA SE KUPA

  • Moderator
  • 155 postova
  03. фебруар 2016. 17.53.17 CET


  Razmišljam o čemu da pišem, i jednostavno odlučih da pišem o onome što je kod mene "aktuelno" ovih dana. KUPANJE DJECE.
  Još uvijek kupate svoje dijete iako ono ima 7, 8 ili možda 9 godina? Da se ne lažemo, mnoge od nas su majke kupale i sa 11. Još pamtim te njene riječi "kako ćeš leđa oprati?", a moj odgovor onako već pubertetski "isto kako i ti tvoja!". Trebalo je imati hrabrosti to reći...ali ja sam je imala jer sam se konačno izborila za svoje pravo da se kupam sama. 
  Kod mene u kući doduše djeca još nisu samostalno izrazila želju za tim, valjda još nije stigao taj pubertet, ali jesam ja! Ne mogu više...padoh.
  Svaki put se pitate isto pitanje "kad će više kraj ovom kupanju?". Naročito ako imate dvoje,troje ili više djece....na izmaku ste snage! Kao za inat svaki dan dođu prljavi sa fudbala iz škole...ne gine vam kupanje ni večeras.
  Ja ih imam troje. Znam šta kupanje predstavlja za majke i koliko željno čekamo taj dan da porastu pa da to više ne bude dio naše obaveze. Vjerovatno i vas kao i mene muče pitanja poput...


  - Hoće li se znati lijepo okupati?
  - Da se ne pokliza u kadi...
  - Da se ne pokliza na pločice...
  - Da slučajno ne odvrne vruću vodu...
  - Da mu ne iscuri litra šampona...
  - Opet neće istrljati koljena...
  - Odvrnuće hladnu vodu...
  - Za ime Boga, članke će zaboraviti...


  Ja sam počela moje polako da puštam da se sami kupaju. Imaju 9 i 7 godina, i to onako ODJEDNOM. Prekipilo mi više i rekla sam. Od danas, snalazite se kako znate i umijete, vidim li vam prljave uši, koljena, ruke, vrat ili ne daj Bože listove....izribaću vas ribaćom četkom. 
  Prvi put sam ušla barem 5 puta u kupatilo da "provjerim" je li sve uredu.Horor film. Dijete viče na mene "Izlazi majko, zatvori vrata, smrzoh se!" 
  Prethodno sam im dala tutorijal kako treba da se ponašaju kad ulaze i izlaze iz kade, kako se odvrće slavina, kako treba da se trlja glava (prstima a ne dlanovima) i koja su mjesta najvažnija za pranje.
  Čini mi se da sam sve uprazno govorila, a vidjelo se to i posle kupanja. Progutah knedlu, rekoh sebi, valjda će svaki sledeći put biti bolje i bolje, samo treba strpljenja. Važno je da su izašli živi i zdravi!


  Sad posle 3 samostalna kupanja, više ne upadam u kupatilo, zaslužujem orden!
  Ali.... samo se derem iz dnevne sobe 
  - Pazi klizavoooo...
  - Ne zaboravi ušiiiii...pišu operi!" Iz kupatila se samo čuje neka pjesma, šuštanje vode ili neki TRAS i BAM.  Prekine mi srce u sekundi i pitam:
  - Je li sve uredu, šta je to puklo?
  - Ništa mama, ispao mi šampon iz ruke....ispao mi tuš iz ruke....
  - Nemoj sine ti da padneš lako ćemo za šampon...
  - Dobro mama, neću, nemoj više da spominješ, pašću zbog tebe.

  Smješno vam je? Uh....samo se vi smijite.Valjda među vama ima i onih koji me u potpunosti razumiju.


  A sada a propo ove teme, evo i nekoliko odgovora EXPERTA doktorice Ari Brown sa portalawww.parents.com na nekoliko pitanja koja roditelji najčešće postavljaju sebi.

  KADA DJECA SMIJU SAMA DA SE TUŠIRAJU ?

  ODGOVOR doktorice Ari Brown: Počnite da puštate vaše dijete da se kupa samo čim ono izrazi želju za tim. Uz to morate da budete sigurni da vaše dijete zna sve tehnike kupanja i kako da pere svoje intimne dijelove. Morate se osigurati za njegovu bezbjednost. Neka djeca traže da se kupaju sami već sa 5 ili 6 godina, dok ima i one djece koja to tek traže ulaskom u pubertet...oko 9. i 10. godine. Kupanje u napunjenoj kadi može biti opasno pa se savjetuje da se djeca prije 8 godina ne ostavljaju sama u napunjenoj kadi. Nabavite neklizajuću podlogu i stavite je u vašu tuš kabinu, tako ćete umanjiti rizik da se vaše dijete pokliza. Objasnite djetetu da u kadi nema vrckanja, skakanja i igranja kojekakvih igara jer je to jako opasno mjesto za te stvari. Objasnite mu kakav sve rizik nosi pad u kadi.


  KADA JE PRAVO VRIJEME DA PREĐEMO IZ NAPUNJENE KADE U TUŠ KABINU ?

  ODGOVOR doktorice Ari Brown: Kao prvo,prelazak iz kade u tuš kabinu dešava se najčešće kada je dijete zrelo da se samostalno kupa. Većina djece više voli brčkanje u kadi, ali dešava se da djeca gledajući odrasle kako se kupaju u tuš kabini i sami požele jedno takvo kupanje dok su još mali. Udovoljite njihovoj želji. Većina djece ne poželi tuš kabinu sve do polaska u Osnovnu Školu, oko 6. ili 7. godine. 


  DO KOG UZRASTA MOJE DIJETE SMIJE DA SE KUPA SA MNOM?

  ODGOVOR doktorice Ari Brown:

  Kada je dijete dovoljno odraslo da se može sjećati tog momenta, otprilike je to period kada treba prestati sa ovim ritualom,naročito sa roditeljem suprotnog pola.

   

   


  A mene sada muči druga briga.


  Kada mogu da ih pustim da sami otkinu nokte?