Forumi » Deca do 7 godina

10 GREŠAKA KOJE RODITELJI PRAVE SA AUTOSJEDIŠTIMA ZA DJECU

  • Moderator
  • 155 postova
  03. фебруар 2016. 17.58.56 CET

  10 NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOJE RODITELJI PRAVE SA AUTOSJEDIŠTEM ZA BEZBJEDNOST

  Roditelji treba da shvate da autosjedište za bebu nije mjesto za igru. Isto tako treba da nauče kako se ono koristi i kako se pravilno instalira u automobil. Autosjedište za bezbjednost je od ključnog značaja za zaštitu vašeg djeteta prilikom putovanja, ali veoma je važno i pravilno zakopčati dijete za sjedište. Pogledajte 10 grešaka koje roditelji često čine i kako da ih izbjegnete.

  1. NE KUPUJTE POLOVNA SJEDIŠTA BEZ GARANCIJE I UPUTSTVA O KORIŠTENJU

  Ako već imate priliku da kupite polovno autosjedište za bebu, onda se osigurajte da ono ima:
  - uputstvo i etiketu sa datumom proizvodnje i brojem modela
  - da nije oštećeno
  - da nije starije od 6 godina
  - da mu ne fale neki dijelovi
  - da mu dobro funkcionišu kopče na pojasevima
  Ukoliko nemate istoriju polovnog autosjedišta NEMOJTE GA KORISTITI.

   

   

  2. NE POSTAVLJAJTE AUTOSJEDIŠTE NA POGREŠNO MJESTO

   

  Najbezbjednije mjesto za autosjedište jeste sjedište pozadi, udaljeno od sistema vazdušnih jastuka (air bag system).Savjetuje se da se autosjedište instalira u sredinu, da bi spriječilo mogući rizik od udarca u vrata. Ako ste stavili sjedište na suvozačevo mjesto, a vazdušni jastuci se aktiviraju prilikom udara, oni će udariti leđnu stranu okrenutog sjedišta, i odbaciti vaše dijete, što može da izazove teže ili fatalne povrede.Zato nikako nemojte stavljati sjedište naprijed. 
  Ako imate vozilo samo sa dva sjedišta i morate da stavite dijete naprijed, jer nemate izbora, onda isključite prednje vazdušne jastuke da biste izbjegli rizik. Mada se ovakva vožnja ni malo ne preporučuje.

   

  3. NE KORISTITE AUTOSJEDIŠTE U ZAMJENU ZA NOSILJKU-KREVETAC

   

  Autosjedište je napravljeno i dizajnirano kako bi zaštitilo vaše dijete prilikom putovanja. Ono nije napravljeno da koristi u svrhu krevetića u kući. Studije su pokazale da "uspravno sjedenje" u autu može sabiti grudi vašeg djeteta što dovodi do nižeg nivoa kiseonika, pa i do blage opstrukcije disajnih puteva, a opet sve to može ugroziti razvoj djeteta. Zato se ne preporučuje da dijete dugo boravi u ovakvom položaju ili da autosjedište koristi u svrhu mjesta za spavanje. Dugo ležanje u ovom položaju dovodi do gastroezofugalne refluksne bolesti (GERD) što je hronična digestivna bolest.
  Takođe može se desiti da se dijete povrijedi ako ispadne iz autosjedišta ili ako autosjedište koje ste zajedno sa bebom odložili na krevet ili dnevni sto, prokliza, i tako povrijedite vaše dijete. I ovakvih slučajeva je bilo.

   

  4. ISPRAVNO ZAKOPČAJTE VAŠE DIJETE

   

  Prije nego što krenete da kopčate vaše dijete, uvjerite se da je sjedište dobro učvrćeno za vozilo. Koristite uputstvo proizvođača modela. Sjedište po pravilu ne smije da se mrda više od 1,5 cm lijevo-desno ili naprijed-nazad i mora biti okrenuto tako da dijete gleda naprijed. Ako koristite sjedište od 0 do 3 god koje se okreće u suprotnom pravcu  (beba gleda u zadnji dio auta) koristite i one dodatne pojaseve koji se stavljaju preko grudi da dodatno učvrste bebu.

   

   

  5. UČVRSTITE GLAVU BEBE

   

  Za novorođenčad koja još uvijek nemaju kontrolu nad držanjem glave jako je opasno da glava u sjedištu "trza" tamo-ovamo, lijevo-desno. Zato se preporučuje korištenje jastučića za fiksiranje glave. Većina autosjedišta već ima jastučić koji dođe uz model,ali ako nemate taj jastučić, možete ga improvizovatu nakim peškirom koji ćete prethodno smotati i saviti.

   

  6. PRERANO OKRETANJE SJEDIŠTA BEBE

   

  Jasno je da ste najsigurniji kada možete na vašem retrovizoru da pratite lice vašeg djeteta i da na taj način pogledom komunicirate s njim, ali preporučuje se da dijete sve do uzrasta 2 godine (ili oko 15 kg) bude vama okrenuto leđima.
  Možete da kupite autosjedište sa dva položaja (konvertabilno).
  Kada vaše dijete napuni 2 godine, možete ga okrenuti licem ka vama ali onda obratiter pažnju na sledeće korake:
  - Instalirajte autosjedište na zadnjem sjedištu u sredini, prema uputstvima proizvođača, koristeći pojas od automobila i dodatni pojas za pričvršćivanje sistema kopčanja.
  - Obavezno provucite pojas kroz kuku na sjedištu, za dodatnu stabilnost.
  - Nemojte da pojasevi budu labavi na vašem djetetu, da ne bi izvlailo ruke, a isto tako nemojte ni da ga stegnete.

   

  7. NE UTOPLJAVAJTE DIJETE

  Namjestite temperaturu u automobilu da bude udobna, tako da vaše dijete ima laganu odjeću na sebi. Debele jakne, kaputi ili skafanderi prave dodatnu nervozu kada je dijete u tome vezano u autosjedištu. Dijete treba da se osjeća ugodno u svom putovanju.

   

  8. PRELAZAK NA MALO SJEDIŠTE (DODATAK) PRERANO (BOOSTER SEAT)

  Starija djeca koriste mala sjedišta koja se stavljaju kao dodatak na sic. To malo sjedište je proces prilagođavanja i navikavanja na niže sjedanje, koje djecu "priprema" na uskoro sjedanje u automobilu bez dodatne opreme.Preporučuje se da ovo sjedište koriste djeca sve do 36 kg.

   

  9. NEPRAVILNO KORIŠTENJE "DODATKA NA SJEDIŠTE" (BOOSTER SEAT)

   

  Vodite računa da se dijete veže u ovom sjedištu tako da mu gornji pojas ide preko ramena i preko grudi, a donji pojas prelazi preko gornjeg dijela butina. Djeca imaju običaj da u toku vožnje rastežu gornji pojas i prebace ga iza sebe, tako da ih drži samo donji. Nemojte to da dozvolite jer to nije sigurnosno vezanje djece.

  10.  PRERANO PRELAŽENJE U REGULARAN SIC

  Većina djece bezbjedno koristi sigurnosni pojas za odrasle negdje između 8. i 12. godine starosti. Evo kako ćete znati da je vaše dijete spremno:

  - Vaše dijete je visoko 150 cm ili više
  - Dok vaše dijete sjedi na zadnjem sjedištu njegova koljena se savijaju na ivici sjedišta
  - Kada rameni dio pojasa prelazi preko ramena vašeg djeteta a ne preko vrata ili lica
  - Uvjerite se da vaše dijete ne podvlai rameni dio pojasa iza njegovih leđa

   

  ZA KRAJ EVO I PROPISA VEZANIH ZA PREVOZ DJECE U SRBIJI I NEKIM EVROPSKIM ZEMLJAMA KLIKNITE NA LINK AUTO MOTO SAVEZA SRBIJE

  http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=189&Itemid=141