Forumi » Zdravlje

Povrće čuva liniju

  • 1436 postova
  09. фебруар 2016. 19.00.10 CET

  Povrće bogato biljnim vlaknima pomaže vam da se zasitite, ali i da sačuvate liniju - pod uslovom da ga spremite na dijetalan način, a to znači da ga samo obarite i prelijete s malo maslinovog ulja. Francuski nutricionisti izabrali su pet sorti povrća bogatog biljnim vlaknima - spanać, tikvice, boraniju, brokoli i plavi patlidžan - i objasnili kako treba da jedete svaku od tih vrsta i zašto.

   

  Spanać je rudnik antioksidanata
  Sto grama spanaća sadrži četiri miligrama betakarotina, što je preporučena dnevna doza; osim toga, sadrži još četiri antioksiadnta: vitamine C (40 mg) i E (2 mg), selen (180 mcg) i cink (0,5 mg); tu su još i kalijum (500 mg) i linoleinska kiselina, neophodni za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Jedite sirov spanać da biste iskoristili sve dragocene antioskidante.

   

  Tikvice su diuretik
  Bogate vodom (94 g) i kalijumom (230 mg), tikvice podstiču izbacivanje toksina iz organizma; važan su izvor vitamina B9 (50 mcg), koji učestvuje u sintezi belančevina i gvožđa (0,7 mg); sadrže i lako rastvorljiva biljna vlakna i zato se lako vare, a uz to i usporavaju aposorbovanje masti. Nemojte da ih čuvate duže od 48 sati u frižideru da bi sačuvale sve dragocene sastojke.

   

  Boranija je rudnik minerala
  Boranija je bogata mineralima, pre svega kalijumom (200 mg), kalcijumom (40 mg), magnezijumom (20 mg), gvožđem (0,9 mg), selenom, cinkom, fluorom i sl.; zasićuje zbog visokog sadržaja biljnih vlakana (2 mg), glicida (4 g) i belančevina (2 g); obiluje betakarotinom (350 mcg) i vitaminima C (15 mg), E (0,2 mg) i B6 (0,3 mg). Skuvajte je „al dente“ da biste sačuvali vitamine, kalcijum i kalijum.

   

  Brokoli su izvor vitamina
  Brokoli sadrže istu količinu vitamina C kao pomorandža (60 mg); takođe su dragocen izvor vitamina E (1 mg/100 g), koji je antioksidant, sumpora (80 mg), koji nas štiti do infekcija, kalcijuma (80 mg), koji učvršćuje kosti, gvožđa (1 mg) i kalijuma (180 mg); zbog uravnoteženog sadržaja glicida i belančevina, stvara osećaj sitosti. Kuvajte ih na pari da biste sačuvali vitamin C i nemojte dugo da ih držite u frižideru.

   

  Plavi patlidzan se lako vari
  Patlidžan sadrži rastvorljiv pektin, koji sprečava apsorbovanje masti; sadrži kalijum /200 mg), koji reguliše nivo vode u ćelijama, magnezijum (16 mg), neophodan za psihičku ravnotežu, i gvožđe (0,4 mg), koje ublažava osećanje umora. Manji plodovi se lakše vare zato što sadrže manje semenki.