Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Varivo od kelja i krompira

Recept

Sastojci:
 
1 manja glavica kelja
2 do 3 kašike maslinovog ulja
2 manje glavice crnog luka
3 šargarepe
2 rebra celera
2 ljute paprike
3 čena belog luka
1/4 muškatne tikve
4 velika krompira
2 lovorova lista
suvog mesa po izboru 
Začini po ukusu; suvi začin, so, biber,dimljena crvena paprika i mlevena ljuta paprika
 
Priprema:
 
U veću šerpu sipati ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi, dodati iseckan crni luk,isečenu šargarepu na kolutove, celer isečen na malo deblje šnitice, papriku, očišćenu od žila  i semenki i isečenu na malo deblje komadiće i krupnije isečen beli luk i sve to pržiti na osrednjoj temperaturi dok povrće malo ne omekša. Ja sam koristila suvu slaninu i dimljenu kobasicu,koje sam isekla na parčiće i pržila zajedno sa povrćem jer sam htela da mi malo ispusti masnoću i miris pre kuvanja.
 
Dodati krompir, koji ste oljuštili i isekli na velike kocke,takođe i  muškatnu tikvu,( umesto muškatne tikve možete staviti jedan žuti krompir ) koju ste isekli na velike kocke i propržiti vrlo kratko, zajedno sa povrćem.
 
Dok se povrće prži, pripremite kelj. Odstranite sve spoljne listove,dok ne dođete do svetlo zelenih listova,preseći na pola i odstraniti koren iz sredine. Oprati pod mlozom vode i ostaviti da se ocedi. Iseći kelj na tanje trake i ako su trake predugačke,preseći ih na pola.
 
U isprženo povrće, dodati suvi začin,biber, crvenu dimljenu papriku, mlevenu ljutu papriku,lovorov list, promešati i tek onda dodati isečen kelj. Naliti sa pola litre vode ili temeljca, poklopiti šerpu sa poklopcem, smanjiti temperaturu i ostaviti da se dinsta sve zajedno oko 15 do minuta, promešati i sjediniti povrće i kelj.
Kad je kelj omekšao, naliti sa onoliko vode ili temeljca koliko željite da vam jelo bude gusto,pojačajte temperaturu i pustite da provri, kad je provrelo, smanjiti ponovo temperaturu i kuvati sve zajedno još 15 minuta ili dok vam krompir i kelj nije kuvan.
Probati za začine, dodati šta je još potrebno i poslužiti za hlebom, za ručak.
 
 
Prijatno!!!!

Social Share