Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Rezanci sa škampima

Recept

Sastojci za 2 porcije
250 gr. rezanaca sa spanaćem (blue dragon) ili domaćih rezanaca
250 gr. očišćenih zamrznutih škampa
1 manji praziluk,
3 čena belog luka,
2 kašike susama,
šaka semenki,
šaka suncokreta,
sok ½ limuna i kriške limuna ,
blue dragon» riblji sos ili beli soja sos,
2 kašike maslinovog ulja

Priprema
Veći tiganj (ili wok) stavimo na vatru da se zagreje (ne previše) pa propržimo neprestano mešajući susam, semenke i suncokret ne više od 1-2 minuta. Sklonimo sa vatre, sipamo u činijicu i ostavimo na stranu.
Ponovo stavimo tiganj sa 2 kašike maslinovog ulja i propržimo praziluk sečen na kolutove i beli luk sečen na ljuspice (neprestano mešajući). Dodamo škampe, riblji sos i sok pola limuna pa sve krčkamo dok ne ispari sva voda 3-4 minuta.
U međuvremenu skuvamo rezance.
U vodu dodamo malo soli i ulja pa kada prokuva dodamo rezance. Sklonimo sa vatre i držimo ih u vodi 3-4 minuta. Rezance procedimo pa ih dodamo u tiganj sa škampima, promešamo a na kraju preko pospemo propržene semenke. Odmah poslužimo uz kriške limuna i riblji sos, a ko voli ljuto može uz čhilli ulje

Evo kako najčešće pravim škampe:
Obično kupujem smrznute šmakpe u ljusci, one srednje veličine (krupne kupujem kad sam raskalašna:)) barim ih u mešavini mleka i vode ne duže od 5 minuta (kad provri), procedim i onda ispržim u maslinovom ulju sa svih strana da promene boju. Poprskam limunovim sokom, belim soja sosom ili ribljim sosom.

Social Share