Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Zbog čega je doručak bitan u zdravoj ishrani?

Recept

Izostanak doručka se povezuje sa slabom koncentracijom

Doručak je prvi obrok u danu koji snabdeva naše telo raspoloživom energijom, što omogućava da realizujemo sve naše aktivnosti tokom dana. Izostanak doručka se povezuje sa slabijim pamćenjem i koncentracijom te s lošijim intelektualnim sposobnostima.

Bolje pamćenje i razumevanje

Doručak doprinosi osećaju sitosti tokom dana tako da je dokazano da obezbeđuje esencijalne hranljive materije centralnom nervnom sistemu. Takođe utiče na efikasnost kognitivnih procesa pa je njegov izostanak povezan sa slabijim intelektualnim sposobnostima, a ujedno vodi i slabijoj telesnoj izdržljivosti.

Ovaj prvi obrok u danu je naročito važan jer omogućava bolje pamćenje, koncentraciju, pažnju, razumevanje tokom čitanja i slušanja.

Prevencija bolesti

Osećaju sitosti najviše doprinose složeni ugljeni hidrati poreklom iz žitarica, prehrambena vlakna i mlečni proizvodi bogati belančevinama.

Brojne zdravstvene studije su dokazale da integralne žitarice kao jedan od najčešćih oblika doručka mogu smanjiti rizik od gojaznosti i određenih oblika karcinoma. Voće ili voćni sok uz doručak odlično prijaju kada ga dodamo žitaricama. Sto posto prirodni voćni sok, baš poput voća, osigurava mnoštvo vitamina, minerala i fitohemikalija antioksidativnih, a pritom se osobito ističu sadržajem vitamina C, folne kiseline i kalijuma

Social Share