Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Kako obložiti okrugao kalup

Recept

Veoma je važno da ispoštujete preporuke vezane za pripremu pleha ili kalupa na koje naiđete u receptima. Najčešće, one podrazumevaju premazivanje dna i ivica kalupa puterom ili uljem, a stavljanje papira samo na dno. Sa druge strane, ako recept navodi i posipanje brašnom, to je obično zbog toga što je smesi koja se peče potrebno da se "uhvati" za ivice. Ako izostavite taj korak, pečeni biskvit će bežati od namašćenih ivica i samim tim se povući i skupiti. Sa druge strane, nekad je neophodno obložiti i ivice, a to se često odnosi na kolače za koje je važno da lepo izgledaju i sa strane, npr. razni tipovi poslastica koje se ne peku.

Kako obložiti dno kalupa za torte?



Ako koristite papir koji je već podeljen na listove...

Mjerenje papira za oblaganje dna tepsije Sječenje papira za oblaganje tepsije

Presavijte papir na pola po široj strani. Zatim to ponovite. Kraća strana tog manjeg pravougaonika je zapravo dužina poluprečnika tepsije. Važno je da ta linija ostane vidljiva u toku daljeg presavijanja, jer ćete kasnije po njoj meriti dužinu.

Priprema papira za oblaganje tepsije Priprema papira za oblaganje dna tepsije



Presložite kraću stranu pravougaonika preko duže, a zatim, ostavljajući je sa spoljašnje strane (dakle, da je i dalje vidite), presložite još jednom da dobijete zašiljen vrh.

Slaganje papira za oblaganje dna tepsije Slaganje papira za oblaganje dna tepsije



Ukoliko ste koristili veći list papira, prislonite tako napravljen vrh na centar kruga i označite tamo gde dodiruje ivucu. U slučaju da radite sa već premerenim papirom, najkraća stranica će biti ona po kojoj ćete iseći.

Mjerenje papira za oblaganje dna tepsije Sječenje papira za oblaganje kalupa za tortu



Isecite polukružno na označenom mestu, raširite presloženi papir i proverite da li je krug prave veličine. Ako je prevelik, opet složite i skratite.

Oblaganje papirom kalupa za pečenje Oblaganje papirom za pečenje kalupa za torte

 

Kako obložiti ivice kalupa za tortu?


Prislonite papir uz obod kalupa i označite tako da bude nešto više od jednog centimetra iznad ivice oboda. To bi trebalo da bude visina traka kojima ćete obložiti ivice.

 

Trake presavijte sa jedne duže stranice oko 1cm i ukoso ih štricnite makazama više puta.

Merenje visine oboda kalupa za tortu Priprema traka za oblaganje ivica kalupa



Tepsiju lagano premažite omekšalim puterom ili uljem. Prilepite najpre ivice, tako što je onaj izreckani deo sa donje strane.

Priprema kalupa za torte za oblaganje papirom Oblaganje ivica tepsije masnim papirom



Ostavite dužinu takvu da se papiri malo preklapaju i ako je potrebno, malo ih spojite puterom ili kapljicom ulja. Nakon toga, stavite krug koji ste pripremili na dno i priprema poslastice može da počne!

Oblaganje ivica tepsije masnim papirom Kalup za tortu obložen papirom za pečenje

Social Share