Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Hranom do blistavog pogleda

Recept

Brz način života, premalo sna, rad za kompjuterom... samo su neki od uzroka za nastanak bolesti oka. Mi vam danas predstavljamo, kako očuvati vid i zdravlje vaših očiju pomoču hrane.

Jedna od najpoznatija hrana za bolji vid i zdravlje očiju je šargarepa. Bogata je vitaminom A i beta-karotenom, a pomaže da se smanji rizik od makularne degeneracije i katarakte. Šargarepa sadrži i vitamin K, vitamin C, vitamine B1, B2, B3, B6 i B9, dijetarna vlakna, kalijum, mangan i magnezijum, fosfor i moliblen, dok u jednoj porciji sadrži samo oko 50 kalorija što ga čini obaveznim povrćem u svim dijetetskim režimima ishrane

Na drugom mestu je spanać. Bogate je antioksidantma, luteinom i zeaksantinom. Uprvao ti antioksidanti utiču na očno zdravlje. Oni apsorbuju plavu svetlost, koja je štetna za mrežnjaču. Pored toga što sprečava nastanje bolesti, spanać može i da olakša simptome ukoliko je došlo do promena na oku.

Ostrige nisu samo afrodizijak, one su bogate cinkom, mineralom nužnim za zdravlje očiju. Cink pomaže u zaštiti oka, regulaciji šećera u krvi i sprečava oksidativne procese koji oštećuju ćelije. Stručnjaci preporučuju svaki dan da se pojede šest ostriga ili prehrana upotpuni namirnicama bogatim ovim mineralom kao što su govedina, pasulj i orašasti plodovi.

Ćureće meso je takođe bogato cinkom i B-vitaminom niacinom. Štaviše, ćuretina je neverovatno svestrana namirnica i sjajna je zamena za visoko-kaloričnu govedinu. Ćuretina je odličan dodatak u sendvičima, ukusna je u salatama, a takođe se može koristiti u pripremi hamburgera i raznih ukusnih obroka.

Žuti kukuruz se takođe preporučuje, jer je bogat luteinom i zeaksantinom, Sa samo ½ šolje kuvanog kukuruza pružate dovoljno hranljivih materija u korist vaših očiju. Kukuruz smanjuje rizik od katarakte kod žena i sprečava gubitak žutih pigmenata u očima.

Paradajz sadrži veliku kolicini vitamina K, a osim toga, paradajz sadrži antioksidante zeaksantin i lutein, koje ljudsko telo ne sintetiše, nego se moraju unositi hranom, a veoma su važni za zaštitu oka od oštecenja izazvanih svetlom. Ovo je jedino povrce koje nakon kuvanja zadržava bitne fi tokomponente, kao što je likopen, što ga u tom slucaju cini još hranljivijim jer telo iz termicki obrađene hrane lakše apsorbuje hranljive sastojke.

Losos, kao i druge masne ribe, kao što su sardine, je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Redovno konzumiranje lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida. Pomaže kod sindroma suvih očiju i poboljšava vid.

Maslinovo ulje je korisno za oči jer pomaže vašem telu da apsorbuje sve hranljive materije iz drugih namirnica koje mogu da pomognu da vaše oči ostanu zdrave. Sitna kiša maslinovog ulja i balzamiko sirćeta preko mešane salate pomoći će da se apsorbuje sve dobro iz zeleniša i paradajza. Kuvano meso i slatki krompir u maslinovom ulju takođe će dati najbolje od sebe.

Ovo su samo neke od namirnica koje su dobre za vaše oči, jer sve one sadrže visok nivo bar jednog od najvažnijih antioksidanata, minerala ili masti koje su dobre za vaše oči. To su beta - karoten, lutein, zeaksantin, vitamin C, vitamin E, cink i omega - 3 masti i mogu se naći u mnogim drugim namirnicama Pokušajte da jedete što više od ovih namirnica, a nadamo se da ćete nastaviti da uživate u čtanju Grazie i u vašem dobrom vidu.

Autor: Milica Lazarević Tasić

Social Share