Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Salate

Recept

Složene salate od povrća sadrže sveže ili kuvano povrće, žitarice, začine i mlečne ili suvomesnate proizvode. Dosta složenih salata od povrća sadrži i ribu, uglavnom konzerviranu.

AFRODIZIJAK salata - izrendan koren celera, strugani orasi i limunov sok ili rendani koren celera i seckani lisotvi zelene salate, sve preliveno umakom od žumanca, sirćeta, ulja, senfa i malo vode.

VALDORF salata - krupno rendane kisele jabuke i celer, sitno seckani orasi, umućen majonez sa kiselom pavlakom i sokom od limuna; iseckan celer i kisele jabuke, seckani listovi zelene salate i orasi, krastavac i mileram. U ovu salatu se može dodati i ananas, jer postoji više načina za pripremanje ove salate.

PROLEĆNA salata - nakisele jabuke isečene na tanke listiće, rotkvice iseckane na listiće, sitno seckani mladi luk, ulje, so, mleveni beli biber, sirće.

LETNJA salata - povrće preliveno umakom od začina.
- zelena boranija, kuvana i isečena na pola po dužini
- zelena salata odvojena na listove
- paradajz isečen na kriške
- zelena paprika iseckana na listove
- keleraba isečena na tanke štapiće

za preliv
- kuvano pasirano žumance
- ulje, so, mleveni biber
- limunov sok
- kapar
- peršunovo lišće
- listići nane
- mlevena ljuta paprika
- seckana crvena paprika na kockice.

BAČKA salata - od kuvanog krompira iseckanog na kocke, paradajza isečenog na kolutove, krastavaca sitno seckanog, kuvanog celera isečenog na kocke, crvene pečene oljuštene i očišćene paprike iseckane na rezance, kuvanih jaja isečenih na kolutove; sve se preliva majonezom, sokom od limuna i garnira maslinama.

GRUZIJSKA salata - zelena salata iseckana na rezance, rotkvice isečene na tanke kolutiće, krastavac iseckan na kockice, sitno seckan mladi luk, mirođija, peršunov list, kuvana jaja iseckana na kockice; sve povezano kiselom pavlakom.

MOLDAVSKA salata - od paradajza, paprika i crnog luka, začinjena uljem, razblaženim sirćem i seckanom mirođijom.

RENESANSA salata - rendana šargarepa, celer seckan na tanke listiće, jabuka isečena na tanke štapiće, iseckani orasi, gorgonzola i mocarela na kocke ili štapiće, kuvana jaja na kolutiće, sve začinjeno maslinovim uljem, sokom od limuna i biberom.

SLOVAČKA salata - zelena salata iskidana na krupnije komade, prelivena umakom od kisele pavlake sa mirođijom uz dodatak malo šećera, soli, bibera i soka od limuna, dekorisana krastavcima.

LOMBARDIJSKA salata - od kuvane šargarepe i tikvica, kuvanih jaja iseckanih na štapiće, seckanih oraha, sira gorgonzole isečenog na štapiće; začinjena uljem, sirćem, biberom i peršunovim listom.

KAVKASKA salata - od krastavaca isečenih na tanke listiće, seckanog crnog luka i rotkvica, prelivena kiselim mlekom uz dodatak soli i malo šećera, posuta peršunovim listom.

RIPANJSKA salata - klasična salata od paradajza isečenog na kolutove i seckanog srnog luka, sa dodatkom soli, ulja, sirćeta i peršunovog lista.

ZIMSKA salata - od pečenih paprika isečenih na rezance, seckanog crnog luka, posuta sitno izgnječenim sirom, začinjena uljem i peršunovim listom.

KONJIČKA salata - od starijeg ovčijeg sira, ajvara, belog luka, ulja, soli i feferona; u ovu salatu se može dodati kiseli krastavčić i kisele paprike.

PARISKA salata - od krompira isečenog na kocke, kiselih karstavčića i graška; prelivena majonezom i kiselom pavlakom, garnirana maslinkama bez koštica.

MANASTIRSKA salata - od pečenih paprika i pečenog plavog patlidžana, svežih krastavaca, uz dodatak soli, sirćeta, bibera, mirođije i ulja.

HOLANDSKA salata - šunka seckana na rezance, sir gauda seckan na kocke, krastavac na kolutove, kisela jabuka sečena na kocke; prelivena majonezom uz dodatak senfa i soka od limuna.

PIRINEJSKA salata - kuvani krompir i šargarepa isečeni na kocke, mortadela isečena na kocke, kiseli krastavčići isečeni na kocke; prelivena umakom od majoneza, ulja, kisele pavlake i garnirana maslinama; servira se uz crni hleb i belo vino.

ŠVAJCARSKA salata - klasična salata od mlečnog i suvomesnatog proizvoda; sir gauda i salama isečeno na štapiće, prelivena marinadom od ulja, vinskog sirćeta, belog luka i začinjena biberom, lovorovim listom i ruzmarinom.

CRNOGORSKA salata - od kuvanog krompira isečenog na kolutove, crnog luka isečenog na rebarca, pasiranih sardina, prelivena umakom od majoneza, senfa, iseckane crvene paprike i garnirana kolutovima kuvanih jaja.

Social Share