Forumi » IT Vesti

#AdBlock danas prikazuje reklame

    • Moderator
    • 578 postova
    12. март 2016. 14.38.54 CET

     

    Pomalo ironično, ali AdBlock planira da danas svojim korisnicima, kojih ima oko 50 miliona, prikazuje reklame. Kao deo kampanje Amnesty International, tokom 12. marta korisnici AdBlock-a videće poruke protiv sajber cenzure koje šalju Edvard Snouden, Pusi Rajot i Aj Vejvej. Reklame će biti prikazane u formi banera, klik na bilo koju odvešće vas do dužeg kontenta, a svaka sadrži snažnu poruku grupe ili individualca koji je bio nepravedno nadziran i poziva na akciju. Samo korisnici AdBlock-a moći će da ih vide.

     

    Kampanja je deo Svetskog dana protiv Cyber cenzure, a pokušava da naglasi da državne vlasti pojačavaju kontrolu online komunikacija kroz nadzor širokih masa. Amnesty International ističe da su samo prošle godine Francuska, Holandija, Poljska, Švajcarska, Danska, Finska i Pakistan doneli nove obaveštajne zakone koje upravo to rade.

     

    AdBlock podržava dobru kampanju, a veoma je zanimljivo što poruku prenosi metodom protiv koje se bori. Iako ova ekstenzija cenzuriše i blokira takav sadržaj, očito je izuzetno voljna da dozvoli marketing koji smatra važnim.

     

    „U svetu vođenom informacijama, kada je ugroženo pravo na privatnost, ugroženo je i pravo na slobodu govora.“

     

    Direktor kompanije Gabriel Kubidž rekao je da će ovi baneri prikazani samo danas, jer AdBlock veruje da korisnici treba da budu uključeni u razgovor o online privatnosti i da će već sutra ta mesta biti ponovo prazna.

     

    U Srbiji potrebno je obratiti više pažnje na ovu temu, jer tanka je linija koja razdvaja kritiku od širenja panike.

    Izvor:thenextweb