Forumi » IT Vesti

Istraživanje #StackOverflow za 2016. godinu

    • Moderator
    • 779 postova
    19. март 2016. 11.48.45 CET

     
     
     

    Stack Overflow - izuzetno popularni onlajn hangout za programere - objavio je svoje istraživanje za 2016. godinu, sa jednim od najboljih pregleda softverske industrije. U istraživanju je učestvovalo 56.033 kodera iz 173 zemlje (duplo više nego prošle godine), a pitanja su pokrivala razne teme - od tehnologija u trendu do demografije.


    Evo nekih ključnih rezultata istraživanja, do kojih je Stack Overflow došao:



    - Apple Swift programerski jezik je zauzeo drugo mesto u "Most Loved" kategoriji, gde je 72,1 odsto developera istaklo da koristi i želi da nastavi da koristi ovaj program. Na prvom mestu se našao Rust, popularni programski jezik koji dolazi iz Mozille, sa 79,1 odsto.



    - Microsoftov Visual Basic se našao na prvom mestu u "Most Dreaded" kategoriji, gde je 79,5 odsto developera istaklo da koriste tehnologiju, ali da bi voleli da to ne bude slučaj u budućnosti. Kada je Android u pitanju, 15,8% developera je istaklo da ne rade sa ovim operativnim sistemom, ali da bi to voleli, čime ovu tech veštinu smeštaju u "Most wanted" kategoriju.



    - Facebookova React tehnologija, koja developerima omogućava da izgrade aplikacije sa uglađenim front-end interfejsima, okarakterisana je kao tehnologija koja je najviše u trendu. S druge strane, Microsoft Windows Phone je doživeo ogroman pad od 65,2 procenta, što ga čini najvećim gubitnikom.



    - Dvadesetogodišnji JavaScript jezik i dalje vodi, jer ga koristi 55,4 odsto ispitanika, dok je na drugom mestu SQL database sa 49,1%, a Java je treća sa 36,3 odsto.



    Kompletne rezultate istraživanja možete videti ovde.



    Izvor:BusinessInsider