Forumi » Kućni ljubimci

Ciscenje od parazita pasa i macaka

  • 1436 postova
  06. април 2016. 21.51.57 CEST

  KOLIKO ČESTO

  Strateško čišćenje je praksa koju preporučuje Američko udruženje veterinara parazitologa (AAVP) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

  * Štenci Otpočnite tretman sa 2 nedelje, ponovite ga u 4, 6 i 8 nedelja starosti. Posle toga upotrebite preventivni lek protiv srčanog crva, koji je takođe efikasan protiv kukičastih i oblih glista.

  * Mačići Kod mačića, pošto se ne javlja prenatalna infekcija, izlučivanje jaja počinje kasnije nego kod štenaca i u nekim područjima rizik od valjkastih i kukičastih glista kod mačaka je srazmerno manji; čišćenje mačića može da otpočne sa 6 nedelja starosti i treba da se ponovi sa 8 i 10 nedelja.

  Dojilje Tretirati jednovremeno sa mladima. Odrasli psi i mačke Tretirati redovno zbog preventive. Motrite na parazite u okolini i uklanjajte ih. Novousvojene životinje Tretirati odmah, zatim nakon 2 nedelje i potom prema gornjim preporukama.

   Fekalni pregled Fekalni pregled bi trebalo izvesti odmah po odbijanju mačića od dojenja, 4-8 nedelja posle poslednjeg tretiranja zaraze, u vreme redovnog godišnjeg pregleda i pre parenja ženki.

  *Autori ovih tekstova preporučuju vlasnicima novousvojenih mačića i štenaca da pribave istoriju čišćenja od parazita svog novog ljubimca i da kontaktiraju svog veterinara u vezi sa dodatnim čišćenjem, ako je potrebno.

  PREPARATI ZA ORALNI TRETMAN CREVNIH PARAZITA

   

  Značenje oznaka u koloni „deluje na”:

  V - valjkaste gliste (Toxocara)

  K - kukičaste gliste (Ancylostoma, Uncinaria)

  B - bičaste gliste (Trichuris)

  T - pantljičare tenija (Taenia)

  P - pseća pantljičara (Dipylidium caninum)