Forumi » Nega lica

Zatezanje lica

    • 1436 postova
    27. фебруар 2016. 23.34.04 CET

    Dr Violeta Skorobać, estetski hirurg, o savremenim metodama zatezanja lica. Efekat fejs liftinga u 6 pravaca traje duže od decenije

    ZATEZANjE lica u pravcima prostiranja mišića, čime se dobija potpuno prirodan izgled, nova je tehnika iz oblasti plastične hirurgije. Tvorac metode "fejslifting u šest vektora", koja je predstavljena na nedavno održanom Internacionalnom kongresu hirurgije lica i nosa u Rimu, jeste doktorka Violeta Skorobać, plastični, rekonstruktivni i estetski hirurg bolnice "Diona" u Beogradu. Na istom kongresu ona je predstavila i rezultate primene tehnike podmlađivanja lica sopstvenim masnim ćelijama.
     

    Koje su prednosti "fejs-liftinga u šest vektora" u odnosu na standardnu metodu?

    - Kada se radi klasičan "fejslifting" uglavnom se obavlja u jednom ili dva pravca vertikalno, koso ili horizontalno zatezanje lica. Mojom metodom, opušteno lice podiže se u smeru prostiranja mišića. Efekat traje i više od 10 godina. Trajnost standardnog liftinga je obično tri do šest godina, i onda mora da se ponovi.

    200 EVRA PO MILILITRU
     Koja je cena metode podmlađivanja lica sopstvenim mastima? - Tretman podmlađivanja lica masnim ćelijama košta 200 evra po mililitru. Ova metoda jeftinija je od upotrebe hijalurona, koji staje oko 300 evra.


    Koliko je do sada pacijenata operisano ovom tehnikom?

    - U poslednjih deset godina urađeno je više od 100 zahvata.

    Kod kojih pacijenata ne može da se primeni ova metoda?

    - Ova intervencija može da se radi gotovo kod svih pacijenata, osim kod osoba koje su predhodno stavile APTOS ili zlatne niti u lice. 

    U kojim godinama se radi "fejslifting"?

    - Najbolje je nakon 45. godine života. Što su pacijenti stariji to je efekat bolji.

     Koliko traje intervencija?

    - Sama operacija traje četiri do pet sati, a treći dan već može da se pere kosa. Radi se u lokalnoj anesteziji sa analgosedacijom.

    Kada se radi podmlađivanje lica sopstvenim masnim ćelijama?

    - Metoda "šest vektora" često se kombinuje sa popunjavanjem lica sopstvenim masnim ćelijama, kod osoba kojima je lice mršavo. Jednostavno, tokom starenja dolazi do gubitka masnih ćelija i lice dobija usahli izgled. Takođe je i namenjena i mlađim osobama, koje žele da naglase jagodice, bradu ili vilicu, popune obraze ili podočnjake, poravnaju nos ili poprave kvalitet kože.

    Kakav se efekat postiže ubacivanjem masnih ćelija u lice?

    - Vraća se jedrina, naglašavaju se pojedeni delovi lica ili popunjavaju nedostaci. Smatram da mana nema, a prednosti su mnogobrojne. Ovoj metodi do sada se podvrglo više od 500 pacijenata.

    Kako se rešava problem razgrađivanja ubačenih masnih ćelija?

    - U licu opstaje 85 odsto ubačene količine masti, a 15 odsto se resorbuje. Ponekad mast se uopšte ne resorbuje, pa se zbog toga lice nikad ne prepunjava. Ukoliko se lice prepuni, a mast ostane može da dođe do deformacije. Ako se određeni procenat masti razgradi, uvek postoji određena količina masnih ćelija koja se zamrzne, pa taj nedostatak može da se nadoknadi.

    Odakle se uzima mast za podmlađivanje lica?

    - Minimalna količina masti uzima se sa leđa, i to nije vidljivo na telu. Često osobe rade liposukciju, pa mast ne žele da bace u potpunosti nego se jedan deo odvoji za podmlađivanje. Mast se ubacuje tupim kanilama kroz kožu.