Forumi » Nega tela

Aromaterapija

    • Moderator
    • 370 postova
    01. март 2016. 16.15.02 CET

    http://i47.tinypic.com/2yuaohw.jpg



    KORIŠĆENJE ETERIČNIH ULJA I LEKOVITOG BILJA U SVRHU OČUVANJA ZDRAVLJA I LEPOTE JE POZNATO HILJADAMA GODINA. DA BISTE IH USPEŠNO KORISTILI, POTREBNO JE DA UPOZNATE OSNOVE AROMATERAPIJE. PREDSTAVLJAM VAM SAVETE KAKO SE OVI MIRISNI DAROVI PRIRODE KORISTE ZA OPLEMENJIVANJE TELA I DUHA
     
    Tvorac naziva aromaterapija je francuski hemičar Gatfos koji se bavio ispitivanjem eteričnih ulja kao potencijalnih sastojaka kozmetičkih preparata. Prilikom eksplozije u laboratoriji zadobio je opekotine po rukama i, da bi ublažio bol, uronio je ruke u obližnju posudu sa lavandinim uljem. Tako je otkrio da to ulje ne samo da deluje antiseptički, već znatno ubrzava zarastanje rana i lečenje opekotina. Njegovi eksperimenti su dokazali da su eterična ulja, a naročito lavandino ulje, delotvornija od hemijskih antiseptika, a pomažu i u uklanjanju izumrlog tkiva. Eterična ulja dobijaju se od različitih delova biljaka, zavisno od toga koja je vrsta ulja u pitanju. Na primer, ulja jasmina, nerolija (gorke pomorandže) i iling-ilinga dobijaju se iz cvetova; ulje ruzmarina, lavande, ruže, Ijubičice i nane iz cvetova i lišća; ulje geranijuma (zdravca), pačulija i petigrena iz lišća i stabljika; ulje sandalovine iz drveta; ulja bergamota (vrsta pomorandže), pomorandže i mandarine iz kore ploda; ulje kleke ili smreke iz bobica; ulje mirne, tamjana i stiraksa od smole; ulje vetivera iz korena...
     

    Aromaterapeutske metode
     
    U aromaterapiji se eterična ulja ubacuju u organizam na dva načina: disajnim putevima i kroz kožu. Eterična ulja koriste se za inhalacije, u kupkama, u mešavinama za masažu, za negu lica i tela, za lokalno utrljavanje, u kompresama. Nerazređena eterićna ulja se nikako ne smeju nanositi na kožu. Izuzetak je lavandino ulje. Zbog toga se ona rastvaraju u takozvanim nosećim uljima. Kao noseća ulja koriste se biljna ulja koja, pored toga što dobro rastvaraju eterična ulja, dobro deluju i na kožu. Noseća ulja univerzalne primene jesu maslinovo ulje (za normalnu i suvu kožu) i ulje suncokreta (za masnu kožu). Za suvu i normalnu kožu, kao noseća ulja preporučuju se još i ulje od pšeničnih klica, ulje avokada ili lešnika, a za masnu kožu bademovo ulje, ulje od semenki grožđa ili breskve. Ponekad se nosećim uljima dodaje tečni vosak jojobe.

    AROMATIČNA KUPKA: pomaže kod bolova u mišićima, kod problema sa kožom, cirkulacijom, kod istegnutih tetiva, otklanja umor i nesanicu, deluje umirujuće ili stimulativno. Kod pripremanja, pomešajte 10-ak kapi mešavine eteričnih ulja sa nekoliko kašika meda ili slatke pavlake i tu mešavinu sipajte u kadu punu vode. Naime, eterična ulja se ne mešaju sa vodom, pa je potrebno dodati emulgator, a med i pavlaka sjajno obavljaju tu ulogu. Utonite u svoju kupku i uživajte barem 15 minuta.

    AROMAKOMPRESE (OBLOGE) mogu da ublaže probleme sa kožom, bolove u mišićima i zglobovima. U vodu u koju ste ukapali ulje (5 kapi na 100 ml vode) umočite gazu, vatu ili peškir i iscedite. Stavite oblogu na odgovarajuće mesto na koži i držite tako od 1/2 do 2 sata. Obloge treba da budu onoliko tople koliko možete da izdržite.

    INHALACIJE su dobar način primene eteričnih ulja za sve, osim za astmatičare. Korisne su kod oboljenja gornjih disajnih puteva kao što su: prehlada, kašalj, bolesti sinusa, glavobolje... Najprijatniji način inhalacije jeste primena mirisnih lampi ili raspršivača u kojima toplota svećice zagreva posudicu sa mešavinom eteričnih ulja i vode. U posudicu mirisne svetiljke uliva se 10-20 kapi eteričnih ulja i nekoliko kašika vode. Kod klasične inhalacije treba se nagnuti nad lavor, prekriti glavu peškirom i udisati paru 10-15 minuta.

    MASAŽA je najvažniji postupak u aromaterapiji - kontakt eteričnog ulja sa nervnim završecima na koži dovodi do relaksacije i opuštanja. Ulje za masažu priprema se tako što se u 10 ml nosećeg ulja ukaplje 5 kapi odabranog eteričnog ulja ili mešavine eteričnih ulja.
    Automasaža (ako nema nikog da vas izmasira) odnosi se na samostalnu masažu ruku i nogu, refleksnoterapijsku masažu (masažu stopala), a delimično na masažu trbuha i ramena, kao i na sve masaže lica i glave. Aromaterapeuti uglavnom daju uputstva kako da izvodimo automasažu.

    SREDSTVA ZA LIČNU KOZMETIKU: Nekoliko kapi ulja možete dodati u kreme, šampone, losione posle brijanja ili možete isprati kosu u vodi kojoj ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja.

    SAUNA: Nekoliko kapi omiljene smese osvežavajućih eteričnih ulja nakapati na užareni kamen i dobićete željeni ugođaj.