Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Mačji nokat

    • 1581 postova
    01. март 2016. 21.46.24 CET

     

    Mačji nokat poznata i kao Mačja kandža preporučuje se kao dodatak ishrani za jačanje imuniteta, kod pojave alergija, herpesa i astme izazvanih zagađenjem okoline, kao i kod opšte slabosti organizma i usporenog metabolizma. Naizgled neugledna drvenasta loza, sa trnjem nalik na kandže, vešto se kači za ogromna stabla tropskog drveća i kao puzavica vere u visine, ka svetlosti. Postoji preko 30 vrsta Uncaria, ali je Tomentosa willd D. C. najpoznatija i najdelotvornija. Mačji nokat raste u kišnim šumama u određenim delovima Južne Amerike, posebno u Peruu i Paragvaju. Biljka naraste do 30 metara, a određeni delovi korena i kore drveta se koriste u medicini. Intenzivno počinje da se koristi od '90-ih godina u Evropi i svetu za lečenje side i raka, zbog pozitivnog delovanja na imuni sistem i antioksidativnog dejstva na vezivanje slobodnih radikala.

     

     
      Još u spisima drevnih indijanskih plemena, starim više od 2.000 godina, nađene su recepture vezane za list, koren i koru ove biljke, koji su Inke koristile za pravljenje melema i tinktura i tako opstajali u surovim životnim uslovima. Pleme Ašaninka danas je koristi za čišćenje bubrega, zapaljenja urinarnog trakta, za reumatizam, bolove u kostima, zaceljenje dubokih rana, lečenje astme, artritisa i raka. Ovu biljku koriste u pojedinim plemenima za kontracepciju, njome isceljuju tumore, upale i čireve, dok domoroci iz Kolumbije leče gonoreju i dizenteriju, a pleme Kašibo je vekovima upotrebljava za čišćenje krvi i jačanje organizma.

     
      Austrijski naučnici su prvi počeli da ispituju mačji nokat. Sedamdesetih godina prošlog veka oni su prvi objasnili lekovitost alkaloida iz ove biljke, od kojih bar šest mogu da povećaju otpornost organizma i do 50 odsto. Mačji nokat uspešno sanira upalne procese bilo kog porekla, deluje kao prirodni antibiotik i uspostavlja normalnu funkciju organizma posle bolesti. Ima veoma moćan i lekovit uticaj kod karcinoma (posebno pluća), tumora, cista, hemioterapije, virusnih, bakterijskih, gljivičnih oboljenja, stomačnih i crevnih oboljenja, bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetesa, ekcema, zapaljenja kože, reumatizma, artritisa, opšte iscrpljenosti organizma, detoksikacije organizma, a posebno kod pušača.
     
     
      Mačji nokat najčešće koriste pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, šećerom u krvi, ginekološkim problemima (gljivice, bakterije, ciste...), reumom, tumorima dojke, sa upalama urinarnog trakta, tumorima pluća, pacijenti na hemio i radio terapiji, sa stomačnim i crevnim oboljenjima, artritisom, sterilitetom, kao i deca sa slabim imunitetom i kožnim oboljenjima. Mačji nokat koriste u velikom broju i oni koji svoj organizam štite od uticaja spoljnih faktora, odnosno kao preventivu. Svetska zdravstvena organizacija, na kongresu u Ženevi 1994. godine, zvanično je uvrstila mačji nokat u red najlekovitijeg medicinskog bilja.

     
      Naša iskustva se podudaraju sa svetskim jer je potvrđeno da upotrebom tri kapsule od 350 mg dnevno u roku od tri meseca dolazi do topljenja vodenih cisti, smanjuje se mogućnost komplikacije kod mioma, a upotrebom šest kapsula u roku od tri do šest meseci postiže se smanjenje i cista i mioma, lučenje estrogena reguliše se za 47 do 69 odsto, a zaštita od maligniteta prelazi 50 odsto kod slučajeva gde su kritične ciste i miomi u pitanju. Kapsule se mogu naći u slobodnoj prodaji u prodavnicama zdrave hrane i u bolje opremljenim apotekama.


    Upozorenje: Biljka je bogata taninima, sadrži ih oko 10 posto, a osim toga sadrži i proantocijanidinske oligomere, glikozide kinonske kiseline , alkaloide, triterpene, flavonoide i nezasićene masne kiseline.

    Predoziranjem mogu nastati problemi na jetri i može dovesti do problema sa bubrezima.

    Ne uzimati je sa mlečnim proizvodima.
    Takođe se ne preporučuje trudnicama , dojiljama i deci.