Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Ehinaceu

    • 1581 postova
    01. март 2016. 22.06.09 CET

     

    Ova biljka je moćan antioksidans, ima posebno izraženo antibakterijsko delovanje, ubrzava zarastanje rana i jača imunitet. Namenjena je intenzivnoj i kratkoj terapiji U alternativnoj medicini ehinacea slovi za izuzetno delotvornu biljku i koristi se protiv mnogih bolesti. Ima krupne glavičaste cvasti i seme koje ima sitne bodlje, zbog kojih podseća na ježa, a to je i njen naziv na grčkom. Ehinacee ima više vrsta, potiče iz Severne Amerike, a devet vrsta uspeva samo na ovom kontinentu. Ipak, od svih njih, lekovita svojstva pokazuju tri vrste - Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida. Sve imaju ružičasti cvet i istovetne sastojke, a jedina razlika među njima je zastupljenost korisnih materija. Bogate su fenolkarbonskim i depsidnim kiselinama, a eterična ulja sadrže čak 20 komponenti, među kojima i one za koje se u laboratorijskim uslovima pokazalo da uništavaju ćelije tumora. Za lečenje se koriste i nadzemni i podzemni delovi biljke i od njih se pripremaju sirupi, čajevi, tinkture, tablete, sokovi... Međutim, da bi se doziranje odredilo na pravi način, obavezno se treba posavetovati sa lekarom ili farmaceutom, jer u suprotnom, preterana konzumacija može da izazove neželjene efekte.

     

    Američki Indijanci godinama je koriste u narodnoj medicini protiv zmijskog ujeda i uboda otrovnih insekata, jer ima antiseptično dejstvo, ali i za otklanjanje upala. Inače, ehinacea se najviše koristi za podizanje i održavanje imuniteta, radi odbrane od različitih virusa i bakterija. Predstavlja prirodni antibiotik i veoma je pouzdan čistač limfnih ćelija. Deluje na povećanje odbrambene sposobnosti organizma, tako što se povećava broj leukocita, odnosno belih krvnih zrnaca. Istovremeno, stimuliše sintezu interferona, proteina koji učestvuje u odbrani organizma od virusnih infekcija.

     

    Zbog toga najbolje je da preparate ehinacee uzimate čim osetite prve simptome, na primer, gripa ili prehlade, pre nego što se bolest ispolji i razvije, jer se organizmu pomaže da se odupre infekciji. Ova biljka ima i posebno izraženo antibakterijsko delovanje, ubrzava zarastanje rana i pomaže stvaranju vezivnog tkiva.

     

    Ehinacea je posebno delotvorna kod čestih infekcija koje se zaleče antibioticima, ali se ponovo vraćaju, kao što je slučaj kod ponovljenih infekcija grla, disajnih puteva, uha... Uspešna je i kod lečenja gingivitisa, odnosno upale desni, kao i kod paradontoze. Preporučuje se i za lečenje afti, gljivičnih infekcija usta i creva. Stimuliše jetru i bubrege u procesima detoksikacije, dok je dobra prevencija od bronhitisa, oboljenja prostate. Ehinacea je moćan antioksidans i deluje na kancerogene ćelije. Sa vitaminom C i propolisom ima sinergističko dejstvo, odnosno pojačava njihov uticaj.

     

    Međutim, bez obzira na to za koji problem se koristi, ne bi trebalo da se uzima duže od osam nedelja u kontinuitetu, savetuju nemački stručnjaci. Ehinacea je biljka namenjena intenzivnoj i kratkoj terapiji. Preporuke su da se kao prevencija koristi četiri do šest nedelja, i to najbolje u periodu kada se javljaju infekcije i prehlade. U slučaju da infekcija već postoji, najbolje je da se koristi u većim dozama jednu do dve nedelje. Ehinacea je dostupna i u obliku spreja za grlo, deluje lokalno, antivirusno, antibakterijski i protivupalno. Ipak, najčešće je u kapsulama od 400 miligrama, koje treba koristiti u dogovoru sa lekarom i farmaceutom, u zavisnosti od intenziteta bolesti i imunološkog stanja organizma.

     

    Lekoviti deo biljke je koren.

     


     

    NE PREPORUČUJE SE!
    Zbog imunostimulativnih svojstava ehinaceu ne treba primenjivati kod autoimunih oboljenja, kao što su sida, multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis, kolagenoza... Ne primenjuje se ni kod dece mlađe od dve godine, a ne preporučuje se ni tokom trudnoće ni dojenja. Kontraindikovana je i njena istovremena primena sa imunosupresivima i kortikosteroidima. Takođe, do smanjenja protivupalnih svojstava može doći ukoliko se istovremeno koristi sa sedativima, hipnoticima i beta blokatorima.

     

    • 1581 postova
    01. март 2016. 22.18.05 CET

    Čaj

    Za pripremu čaja treba uzeti od 30 do 50 grama seckanog korena biljke. Sve to staviti u litar ključale vode, pustiti da odstoji desetak minuta, sipati u šolju i piti. Da bi se postigao željeni efekat, u toku dana treba popiti tri do pet šolja ovog čaja.

     

    Tinktura ehinacee 

    Punu šaku svežih, usitnjenih listova i cvetova ehinacee i šaku očišćenog i dobro opranog i iseckanog korena ehinacee, staviti u čistu teglu i naliti sa 250 ml 70% alkohola i 50 ml destilovane vode. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Nakon toga procediti i tinkturu čuvati u zatvorenoj tamnoj flašici. Piti tri puta dnevno po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja. Ponavljati pet dana, pa dva dana pauzirati.

     

    Kapi za jačanje imuniteta

    Pomešati 100 g ehinacee, 50 g matičnjaka i 50 g propolisa, pa sve sipati u staklenu teglu i preliti sa 500 ml 70% alkohola. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Nakon toga procediti i tinkturu čuvati u zatvorenoj tamnoj flašici. Piti tri puta dnevno po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja.

     

    Preliv od ehinacee i kiseljaka

    Potrebni sastojci: * 3 kašičice samlevenog suvog korena ehinacee * 3 kašičice samlevenog suvog korena kiseljaka * 1 šolja nepasterizovanog vinskog sirćeta * 1/2 šolje maslinovog ulja * 3 kašike limunovog soka * 3 čena belog luka (sitno iseckan) * 1 manja glavica crnog luka * veza peršunovog lista * so i biber po ukusu Sve sastojke usitniti u blenderu i koristiti kao preliv za salatu.

     

    Sok od povrća i ehinacee

    Potrebni sastojci: * 1 čajna vrećica ehinacee * 80 ml vrele vode * 2 velike šargarepe, očišćene i isečene na kolutove * 1 crvena paprika, očišćena i tanko isečena * 1 limeta Preliti čajnu vrećicu ehinacee vrelom vodom i ostaviti da odstoji poklopljeno oko 10 minuta. U međuvremenu izblendati šargarepu, papriku i limetu, pa sipati u posebnu činiju, te dodati čaj od ehinacee. Ovaj napitak obiluje vitaminima i mineralima, te efikasno jača imunološki sistem.


    Poslednja izmena: 01. март 2016. 22.20.36 CET"