Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Bela imela

    • 1581 postova
    04. март 2016. 00.05.21 CET

     

    Bela imela raste kao parazit u obliku kuglica. Zimzeleni listovi su joj žućkasto-zelene boje i kožnati su. Bobice imele su belkaste, pomalo staklaste, iznuta sluzave i lepljive. Ptice raznose lepljivo seme, tako što ga kljunom ukljucaju u granu ili nesvareno izluče preko izmeta. Samo tako se biljka širi, jer se pokazalo da seme ne proklija ni u zemlji, niti u vodi. 

    Lekovite listove i grančice, koje za sušenje sitno naseckamo, i to samo od početka oktobra do sredine decembra, i u martu i aprilu.

    U ostalim mesecima, biljka bela imela je bez lekovite snage. Najlekovitija je ona ubrana sa hrasta ili topole, a lekovita je i ona sa jele, bora i voćaka. Još jedan savet za sakupljane: u martu i aprilu bela imela ima vrlo malo bobica, dok ih zimi obično ptice pojedu. Upravo zbog toga imamo dosta manje posla sa sečenjem grančica i lišća, jer otpada branje lepljivih bobica, koje su od oktobra pa sve do decembra meseca još na biljci.

    Bela imela se od davnina smatrala za tajanstvenu biljku. Druidi, keltski sveštenici, smatrali su je svetom biljkom, lekovitim sredstvom koje može da ukloni sve zdravstvane tegobe, naročito se cenio čaj od bele imele, ali i drugi lekoviti pripravci. Sveštenici su je na svečanim ceremonijama sekli zlatnim noževima i kosama. Stari travari su je koristili i preporučivali kao odlično sredstvo za lečenje epilepsije.

     

    Stručno pripremljena u malim potencijama, najdragoceniji je regulator krvnog pritiska, rada srca, cirkulacije, metabolizma, hormonalnih poremećaja i drugim rečima svih procesa u organizmu.

    Imela je prirodni lek protiv glavobolja, vrtoglavica,grčeva, teskobe, srčanih smetnji, napada angine pektoris, arterioskleroze, zamora, straha, gubitka volje i slično.

    Imela ima diuretičko delovanje, pospešuje mokrenje, pa je vrlo korisna u slučajevima zadržavanja mokraće, reume, mokraćnih kamenaca, bubrežnih tegoba i sl.

    Kao i u prošlosti, i danas se koristi protiv epilepsije, histerije, hroničnih grčeva, astme, spoljašnjeg i unutrašnjeg krvarenja.

    Osim toga delotvorna je i kod degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze, klimakteričnih tegoba, čisti krv, podstiče rad gušterače /pankreasa/, pomaže kod nesanice i šumova u ušima. Imela se nekada davno koristila u lečenju tumora, a u današnje vreme upotrebljava se kao lek koji štiti od raka i deluje antikancerogen.

     

     
    • 1581 postova
    04. март 2016. 00.15.06 CET

    Čaj od imele:

     

    Pripremamo ga isključivo kao hladan preparat. Evo i kako glasi recept za čaj od bele imele:

    Do vrha punu kašičicu imele ostavljamo da odstoji tokom noći u 2,5 decilitara vode. Ujutru malo zagrejemo i procedimo. Ako nam je u toku dana potrebna veća količina ovog čaja onda je najbolje da ga čuvamo u termos-boci koju smo prethodno dobro isprali sa vrućom vodom ili ga svaki put zagrevamo u toploj vodi. Čaj se pije u manjim gutljajima i u njega nemojte dodavati šećer niti veštačke zaslađivače.

    Lekoviti čaj od imele je veoma delotvoran kao sredstvo protiv krvarenja iz nosa, pluća i creva. Potrebno je hladan čaj ušmrkati kroz nozdrve kada se krvarenje u nosu jave,ukoliko ga progutamo korisno će uticati na sva unutrašnja krvarenja ali i kod bolesti poput dizenterije i tifusa. Pijenje imelinog čaja balansiraće i normalizovati krvni pritisak – obariće visoki, a niski će blago podići. Čaj od bele imele izuzetno pomaže ženama koje imaju izražene pms simptome i bolove u stomaku. Odlično je pomoćno lekovito sredstvo za žene u menopauzi, svakodnevne tegobe poput nepredvidivih valunga – (iznenadnih naleta vrućine) drži pod kontrolom.

     

    Sok od imele:

     

    Svež sok od imele se pravi od listova i svežih grančica koje se dobro operu i još dok su vlaže iscede se u sokovniku. Kao lek protiv neplodnosti se odlično pokazao sledeći recept:

    Iz sokovnika istisnite tačno 25 kapi soka i promešajte sa malo vode. Popijte odmah izjutra dok niste jeli – na prazan stomak i terapiju ponovite i naveče pre odlaska u krevet.

     

    Tinktura:

     


    Usitniti 200 g listova imele, preliti litrom rakije, pa procediti posle tri nedelje. Uzimati po kašičicu tinkture sa 2 dl tečnosti dva ili tri puta dnevno.

     

    • 1436 postova
    19. мај 2016. 11.37.53 CEST

    Za masnu jestru, za srce i za svašta nešto. Lek iz prirode koji je svuda oko nas...

    8dc vode 

    3 kafene kašikice usitnjene imele stavljati drvenom kašikicom.

    Ostaviti preko noći da odstoji. Ujutru procediti i piti tokom celog dana po par manjih gutljaja.

    Pila sam je i odlična je, ali nemojte piti duže od 3.meseca.

     

     


    Poslednja izmena: 19. мај 2016. 11.38.48 CEST"