Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Arnika

    • 1581 postova
    04. март 2016. 01.28.12 CET

     

    Arnika je dugogodišnja, aromatična biljka visine od 20 do 60cm. Stablo je uspravno, visoko i malo razgranato sa jednim velikim cvetom žute ili narandžaste boje oko 5cm u prečniku. Listovi su sitni, naspramno postavljeni.

     

    Arnika preovlađuje u Evropi, od južne Iberije do južne Skandinavije i Karpata. Raste na pustim livada do skoro 3.000 metara nadmorske visine. Može se naći i u vrtovima. Pojavljuje se od maja do avgusta.

     

    Sadrži arnicin, eterično ulje, smolu, vosak, tanine, šećer, organske kiseline, karotinoide (zeaksantin), vitaminC, flavonoide, poliacetilene, makro i mikroelemente.

     

    Arnika povoljno deluje na uboje i sveže rane koje krvare usled povreda, kod iscrpljenosti organizma, bolesti srca i živaca, paralize i kapi u mozgu. Pospešuje bolje lučenje mleka kod majki dojilja, tera znoj, mokraću i crviće kod dece, olakšava menstruaciju i leči beli cvet kod žena. Treba je oprezno upotrebljavati jer u većim količinama može izazvati neugodne smetnje.

     


    Poslednja izmena: 04. март 2016. 01.34.38 CET"
    • 1581 postova
    04. март 2016. 01.34.25 CET

    Čaj:

    3 kašike cveta preliti jednom čašom vrele vode, poklopiti i nagrevati u vodenom kupatilu 15 minuta. Držati na sobnoj temperaturi 45 minuta i procediti.

     

    Tinktura:

    5 g suvih cvetova preliti sa 100ml 70% alkohola. Ostaviti 2-3 nedelje ( umeđuvremenu protresati nekoliko puta), ocediti i čuvati u zatamnjenoj boci. Može se isto tako pripremiti sa domaćom rakijom.

     

    Ulje za masažu:

    Jedan deo suve arnike staviti u pet delova kvalitetnog ulja (maslinovo, suncokretovo).

     

    Melem:

    Jednu veliku kasiku suvih cvetova preliti sa 2,5 dl prokljucale vode. Nakon 10-tak minuta dodati jos 2,5 dl vode i melem je spreman za upotrebu. Njime natopiti cistu maramicu ili parce gaze pa obloziti obolelo mesto na kozi. Oblog drzati najmanje pola sata a proces ponoviti nekoliko puta u toku dana.

    To ce u zavisnosti od konkretnog problema u odredjenoj meri ublaziti bolove, dezinfikovati povrsinu i podstaci oporavak koznog tkiva. Ne preporucuje se jaca koncentracija arnike u melemu od ove, da ne bi doslo do preteranog nadrazivanja koze.