Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Artičoka

  • 1581 postova
  04. март 2016. 22.53.11 CET

   

  Artičoka je zeljasta višegodišnja iz porodice glavočika (Asteraceae).

  Stabljike su uspravne, slabo razgranate, do 2 metra visoke.

  Koren je debeo, razgranat i dobro razvijen, dug do 150 cm.

  Listovi su plavkastozeleni, veliki, dugački do 70 cm, krupno nazubljeni (no nisu bodljikavi). Na licu su glatki, naličje im je mekano dlakavo.

  Na vrhu stabljike tokom letnjih meseci javljaju se plavoljubičasta cvetovi skupljeni u glavice i obavijeni zaštitnim širokim, mesnatim ljuskama. Cvetovi su pravilni, dvospolni, dvostrukog ocvijeća. Prečnika im može biti do 10 cm. Plodnica je jednogradna, s jednim sjemena zametkom, prašnika ima pet.

  Plod je Roška sive boje sa tamnim prugama.

  Poreklom je iz severnih delova Afrike gde se još može naći po divljini, danas se artičoka najviše uzgaja kao supa biljka.

   

  Cvetna glava je jestiva a bere se pre nego što se počne otvarati. Potrebno je očistiti spoljne listove, staviti kuhati dok ne omekša te se jede sočno srce cveta. Ukus je nalik kuhanoj brokuli.

   

  Artičoka se koristi kod poremećaja varenja, nadutosti, zastoja žuči, povećanog nivoa masti u krvi, kao blag diuretik, a utiče i na smanjenje količine uree u krvi. Koristi se i kod oboljenja jetre, stimuliše stvaranje i lučenje žuči, pa se koristi preventivno protiv žučnih kamenaca. Pošto dovodi do pojačanog stvaranja žuči, reguliše varenje i smanjuje osećaj nadutosti, mučnine u stomaku. Primenjuje se kod ateroskleroze, jer dovodi do smanjenja nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

   

  Vrlo su gorkog ukusa, i ako samo sitni deo lista probate gricnut nagoniti će vas da ga brzo ispljunete. Upravo ta gorčina povećava lučenje žuči što deluje i povoljno na varenje i podsticanje apetita. Obično se sakupljaju listovi koji se beru u prvoj godini nakon cvetanja, no isto ih možemo koristiti kada god imamo priliku. Najbolje je koristiti sveže listove.

   

  Koren je takođe lekovit i jednako gorak kao listovi a on se vadi tokom jeseni. Međutim artičoka stvara pregršt listova tako da nije potrebno vadit biljku, već ju je bolje pustiti neka raste i slijedeće godine će ponoviti ciklus još rodnije.

   

  • 1581 postova
  04. март 2016. 23.00.01 CET