Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Beli bor

    • 1581 postova
    06. март 2016. 21.08.11 CET

     

    Beli bor, jedan od najrasprostranjenijih četinara, ima koren koji duboko prodire u tlo i bogatu krošnju u obliku kišobrana. Sivozelene iglice spojene su u čuperke po dva zajedno, dok su cvetovi jednodomni: iz ženskih se oblikuju male šišarke koje u početku imaju crvenkastu, a kasnije smeđu boju i postaju drvenaste. Skoro svi delovi bora imaju
    lekovita svojstva i koriste se u narodnoj medicini, a sakupljaju se u februaru, martu i aprilu.


    Iglice bora, kao i lišće drugih četinara, upotrebljavaju se neposredno posle branja, jer sušenjem gube vitamin C (posle godinu dana potpuno gube lekovita svojstva). Svi delovi ove biljke sadrže etarska ulja i smole, a kora u svom sastavu ima tanine, gorke materije i flavonska jedinjenja. Bor je bogat i pinitolom koji reguliše nivo šećera u krvi.

     

    Iglice se koriste kao sredstvo za dezinfekciju, dok se od smole, skupljene iz zasečenih delova na stablu, prave kreme i melemi koji ublažavaju reumatske bolove. Preparat se nekoliko puta u toku dana nanosi na bolno mesto, a preporučuju se i kupke i mladih borovih pupolja (tek izniklih šišarki), ko se, inače, upotrebljavaju i u lečenju upale grla, kašlja, bronhitisa i katai ždrela. Ulje od borovih izdanaka utrljava se u kožu i podstiče cirkulaciju perifernih krvnih sudova ublažava upalu pluća i disajnih puteva, deluje umirujuće na sluzokožu respiratornog trakta i koristi se za inhalaciju i slučaju infekcija. Preparati od borovih iglica, pupoljaka i smole razlazu sluz u gornjim disajnim putevima i preporučuju se protiv kašlja, hroničnog bronhitisa i laringitisa jer poseduju antiseptičk dejstvo. Osim toga, imaj i diuretičko dejstvo, ublažavaju infekcije mokraćnih kanala i uništavaju gljivice. Katran dobijen suvom destilacijom raznih vrst bora upotrebljava se za lečenje kožnih bolesti.


    • 1581 postova
    06. март 2016. 21.10.01 CET

    Sirup od borovih izdanaka protiv bronhitisa

     

    U odgovarajuci sud staviti da prokuva 0,4 l vode pa ubaciti oko 100 gr mladih borovih izdanaka. Iskljuciti ringlu a borove iglice u vodi ostaviti na ringli sve dok se ne ohlade (oko sat vremena). Nakon toga procediti da se dobije caj a sirup od borovih izdanaka dobija se tako sto se caj dobro pomesa sa 200 gr meda.

    Uzimati po jednu veliku kasiku sirupa, tri puta dnevno, pre obroka. Pri tom ga pre gutanja treba malo zadrzati u ustima. Osim za lecenje bronhitisa, sirup od borovih izdanaka koristan je za lecenje upale grla i kaslja.

     

    • 1581 postova
    06. март 2016. 21.12.49 CET


    Vitaminski čaj


    Ubrane iglice najpre neko vreme držati u vodi, da bi se odstranila smola i voštane prevlake. Nakon toga se iglice izvade iz vode i iseckaju na manje parčiće. Iseckane iglice se potope u vodu 3-4 puta veću od količine iglica. Ostaviti se tako da odstoji do dva sata i nakon toga se tečnost procedi kroz čistu gazu. Čaj dobijen je bogat vitaminima i može se konzumirati u kombinaciji sa šećerom ili medom.

     


    Čaj za jačanje organizma


    Ubrati vrh mlade grančice bora sa oko 20-30 komada iglica, preliti sa pola litre vode i ostaviti da odstoji, ali da se ne ohladi potpuno. Čaj se pije mlak i može se zasladiti sa šećerom ili medom. Ovaj čaj se može piti i za razbuđivanje i podizanje koncentraciju, jer borove iglice u sebi sadrže dovoljnu količinu kofeina.

     


    Čaj za reumatičare


    Nabrati oko 20 gr pupoljaka bora i preliti sa 300 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji oko pola sata, nakon toga procediti čaj. Čaj se pije na svaka dva sata u malim količinama, dovoljno je po jedna supena kašika.

     


    Čaj za inhalaciju


    Prokuvati šaku svežih borovih iglica u jednoj litri vode, sačekati da voda vri neko vreme na šporetu. Skinuti vreli čaj sa ringle i udisati oko 15 minuta paru od čaja, sa peškirom preko glave. Ovim ćete razbiti sluz u plućima i pročistiti disajne organe od prehlade.

     


    Sirup protiv plućnih oboljenja


    50 gr svežih borovih iglica se prelije sa pola litre ključale vode. Ostaviti još oko 15 minuta na vatri. Zatim skinuti i ostaviti na hladno mesto da stoji 24 časa, nakon toga procediti i pomešati sa 1 kg meda, bilo koje vrste. Sirup se uzima četiri puta dnevno, doza je po jedna supena kašika posle jela.

     


    Sirup protiv kašlja


    Potrebno je 250 gr mladih šišarki bora (veličine 3-5 cm). Šišarke se preliju sa litrom vode i kuvaju do 20 minuta. Kada se skuvaju, ostaviti tečnost da se ohladi i procediti. Dok se to hladi u drugi sud se sipa 10 gr propolisa i 30 gr 96% alkohola, i kuva se do 10 minuta. Ostaviti drugu smesu da se ohladi, i posle sat vremena je procediti. Proceđena tečnost bi trebala da bude u vidu guste sirupove mase. Tu proceđenu tečnost vratiti na šporet i kuvati dok iz nje u potpunosti ne ispari alkohol. Kada se to uradi dodati 1 kg meda u tu smesu i dobro izmešati. Na kraju se u drugu smesu (ovu sa medom) doda prva smesa (ekstrat od šišarki) i zagreje do 45 stepeni, da se te dve mase sjedine. Kad se ohladi sirup sipati u flašu. Sirup se pije 3 puta po jedna kašika pre jela.

     


    Sirup protiv bronhitisa i upale grla


    Ubere se oko 100 gr mladih borovih izdanaka i prelije se sa 400 ml vode. Kada voda prokuva, ostaviti da se ohladi i nakon toga procediti kroz cedku. U proceđenu vodu umešati 200 gr meda dok se ne dobije homogena masa. Sirup sipati u flašu. Dnevna doza je tri supene kašike, po jednu pre svakog jela.

     


    Kupka za reumatičare


    Uzeti 150 gr pupoljaka bora i prokuvati u jednoj litri vode, procediti i sipati u kadu za kupanje. Ostati u toj vodi dok ne počne da se hladi.

     


    Kupka za uganuća i skidanje otoka


    Uzme se ista količina iglica bora i trnja od sena. Prelije se sa vrelom vodom i sipa u lavor u koji će da se potopi otečena ruka ili noga. U toj vodi se oteklo mesto drži dok voda ne počne da se hladi, nakon toga na otok staviti list bokvice ili kupusa.

     


    Oblog za zarastanje rana


    Skinuti malo kore bora sa gornjeg dela stabla i samleti je na što sitnije komadiće. Preliti te sitne komadiće sa toplom ali ne vrelom vodom i mešati neko vreme. Kada se dobije homogena masa procediti kroz gazu. U proceđenu vodu umakati gazu i pokrivati sa njom rane. Menjati obloge na svaka dva sata.