Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Borovnica

  • 1581 postova
  10. март 2016. 21.54.08 CET

   

  Borovnica je trajan uspravan grmić visok do 50 cm. Listovi su jajastog ili duguljasto jajastog oblika 2-3 cm dugi i 1,5-2 cm široki, po ivici sitno nazubljeni. Imaju kratku peteljku. Svetloružičasti cvetovi su cevasto-zvonastog oblika i vise pojedinačno u pazuhu listova. Plod je crno-modra sočna bobica prijatnog slatko-kiselkastog i malo oporog ukusa.
  Stanište. Raste na kiselim terenima, u crnogoričnim i belogoričnim šumama.

   

  Lekoviti delovi su Listovi (skupljaju se pre sazrevanja plodova) i plod.

   

  Sušene bobice sadrže flobatanin, mešavinu raznih antocijanskih heterozida koji soku od borovnice daju boju, zatim šećere, organske kiseline (uglavnom limunsku i jabučnu kiselinu), pektin, vitamin C, karotin ... List sadrži pirokatehinske tanine, arbutozida, kao i nekoliko flavonskih heterozida.

  Istraživanja su pokazala da borovnica usporava proces starenja, prekida početnu fazu razvoja raka i pomaže u kontroli dijabetesa...

   

  Listovi

  Listovi borovnice pomažu u suzbijanju mučnine i stomačne kiseline, povraćanja, proliva, grčeva u stomaku i kašlja. Mnogo je važna u narodnoj medicini kao lek proti šećerne bolesti, a toliko je delotvorna da je zovu i biljni insulin. Važno je da se zna da su listovi delotvorni samo ako se uberu pred sazrevanje bobica i da kasnije nemaju lekovito svojstvo. Čaj od listova borovnice ne sme da se pije bez nadzora. Listovi se suše u tankim slojevima u hladu ili u rerni na 40 stepeni. Preliveni vrelom vodom, ublažiće upalu bešike i mokraćnih kanala. Gnojne afte kod male dece efikasno se leče cijedjene sokom od svežih mladih listova borovnice. Listovi su delotvorni jedino ako ih naberemo pre nego što sazru bobice. Nakon toga nemaju lekovite vrednosti.

   

  Bobice

  Bobice se jedu sveže, sušene ili natopljene u rakiji. Suše se na 45 stepeni. Od njih se cedi sok ili se kuva marmelada. Za ispiranje grla koristi se neobradjen sok od borovnice, dok marmelada od ovog šumskog voća rashladjuje bolne upale usta i grla. Sušene bobice se koriste i za lečenje hemoroida, obzirom da zaustavlja krvarenje, a deluje i na poboljšanje lošeg varenja i na slab apetit ... Suve bobice sprečavaju proliv, pogotovo kod male dece, dok sveže deluju kao blago sredstvo za prečišćavanje. Sok značajno ublažava smetnje sa varenjem i pojačava apetit. Borovnica deluje i kao blago sredstvo protiv dijareje i katara u crevima, te raznih promena na sluzokoži ...

  Od zrelih plodova borovnice se pravi poseban ekstrakt od kojeg se prave tablete koje povoljno utiču na oštrinu vida. Obzirom da je taj lek dosta skup, najbolje je da se pije sok od borovnice, a za istu namenu može da se napravi kompot od suvih zrelih plodova.

  Zrele bobice su dijetetsko sredstvo koje se koristi i za jačanje krvne slike.

  Brojna ispitivanja ovog bobičastog voća daju izvanredne rezultate. Kao prvo, od 40 raznih vrsta plodova voća i povrća, borovnica je proglašena za najbogatiji izvor antioksidanata. Pored toga, istraživanja su pokazala da borovnica usporava proces starenja, blokira početnu fazu za razvoj karcinoma, poboljšava vid, kao i cirkulaciju, pomaže u kontroli dijabetesa itd.

   

   


  Poslednja izmena: 10. март 2016. 22.00.24 CET"
  • 1581 postova
  10. март 2016. 22.05.39 CET

  Borovnica protiv dijabetesa

  U litar vode se kuva 60 grama sušenih listova borovnice. Potom se procedi i pije tri puta na dan.

   

  Tinktura od borovnice protiv dizenterije

  Odlična tinktura za lečenje dizenterije se dobija tako što 250 grama suvih bobica borovnice stavite u litarsku flašu i prelijete sa prepečenom rakijom. Bobice treba da stoje bar 6 meseci, a onda se rakija procedi i filtrira. Tinktura se uzima tri puta dnevno sa šoljom mlake prokuvane vode ili istom količinom domaćeg crnog vina.

   

   


  Poslednja izmena: 08. мај 2016. 22.39.59 CEST"