Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Crni bor

    • 1581 postova
    17. март 2016. 21.47.43 CET

     

    Crni bor je veliko zimzeleno drvo, koje naraste do 40 m. Krošnja je jajasta, a u starijoj dobi i na kamenitom tlu široko zaobljena ili kišobranasta, gotovo horizontalno zaravnjenog vrha.
    Kora je debla tamno-siva i izbraždena. U starijoj dobi je duboko raspucala na nepravilne izdužene ploče. Debela je i do 10 cm. Pupovi su smolasti, okruglasti, u pršljenovima, prekriveni tankim sivim ljuskicama. Dugi su 1 do 2 cm. Cvetovi su jednopolni. Muški cvetovi su žućkasti, oko 2 cm dugi, u grupama. Ženski su cvetovi pojedinačni. Iglice su tvrde, blago povijene, tamno-zelene, 8-15 cm duge, 1.5 - 2 mm debele, naglo ušiljenog žućkasta vrha. Nalaze se u belkastom, oko 1 cm dugom rukavcu, po 2 u grupi. Češeri su simetrični, 5-8 cm dugi i do 4 cm debeli, žuto-smeđi, dozrevaju u 3. godini. Češerne su ljuske odrvenjene, odozdo čađavocrne. Zriju druge godine, a otvaraju se u proleće treće godine. Seme klija sa 6-10, većinom 8 supaka. Sivosmeđe je boje, dugo 5-7 mm, široko oko 4 mm, sa oko 2 cm dugim krilcem. Jedan kilogram semena sadrži oko 53 000 semenki, čija je klijavost preko 80%. Ima korensku mrežu sa žilom srčanicom. Korenje prodire između kamenja i poboljšava uslove za ostale vrste. Obiluje smolom.

     

    Raste duž cele južno mediteranske Evrope od Španije do Krima, u Maloj Aziji i na Kipru, i na visokim planinama Magreba u Severnoj Africi.

    Cveta u maju. Razmnožava se semenom. Potrebno je puno sunce da dobro raste, a otporan je na sneg i led. Živi do 500 godina. Vrlo je značajan za pošumljavanje, jer je skroman u zahtevima na vodu i svojstva tla.

     

    Kao droga koristi se terpentin (Terebinthina communis) koji predstavlja gustu i lepljivu masu, žute boje, karakterističnog mirisa i gorkog ukusa. Terpentin sadrži 15-30% etarskog ulja i 70% smola, dobro se rastvara u alkoholu i hloroformu a delimično u petroletru. Koristi se u industriji boja i lakova, voska i gita.

    Najviše se upotrebljava za dobijanje etarskog ulja (Terebinthinae aetheroleum) i kolofonijuma (Colophonium), destilacijom pomoću vodene pare. Ulje je bistra, bezbojna ili žuta tečnost, karakterističnog mirisa i nagorkog ukusa. Glavni sastojci ulja su alfa i beta pinen, kamfen i dr. Za farmaceutske potrebe terpentinsko ulje treba da sadrži što više pinena. Terpentinsko ulje se kori­sti kao rubefacient za ublažavanje bolova, kod lumbaga, reume i neuralgičnih bolova, u obliku masti, flastera ili linimenta. Zbog ekspektorantnog delovanja služi i kao inhalaciono sredstvo protiv bronhitisa. Iz ulja se dobija pinen koji predstavlja polaznu sirovinu za proizvodnju mentola i kamfora. Dodaje se i kupkama koje se koriste kod raznih oboljenja. Ulazi u sastav sprejeva za osvežavanje prostorija. Kolofonijum se upotrebljava za izradu flastera, a najviše u industriji sapuna, lekova i papira. Katran se dobija suvom destilacijom iz drveta, kore, a koristi se kao sastojak lekovitih masti i pasta protiv šuge. Sapun sa katranom upotrebljava se za suzbijanje peruti.

    Borovi pupoljci kuvani u vodi, vinu ili pivu uspešno se koriste za lečenje kožnih bolesti, katara bronhija, kao sredstvo za olakšanje mokrenja, protiv promuklosti, kašlja i reume.

     

    Terpentin predstavlja balzam, koji curi iz ozleđenih stabala a dobija se tzv. smolarenjem, počev od maja pa sve do oktobra. Na stablu bora starijeg od 25 godina i debljine oko 60 cm, na visini 1 m iznad zemlje istanji se kora i napravi dubok zarez u obliku slova S kako bi iscureo terpentin koji se nalazi lokalizovan u šizogenim hodnicima kore i drveta. Ovo curenje je primarno ili fiziološko. Nakon 15 dana oko ozleđenog mesta počinje da se stvara guka sa sekrecionim kanalima iz kojih počinje po­novo da curi balzam (sekundarno ili patološko curenje). Površina ozleđenog mesta se jedanput nedeljno proširuje novim zarezom ispod koga se postavi lonac za sakupljanje terpentina. Svake godine u maju pravi se novi zarez udaljen od prethodnog za 120°. U toku godine jedno stablo crnog bora daje oko 2 kg sirovog terpentina, koji se taloženjem oslobađa jednog dela nečistoća, a potom se zagreva i ponovo prečišćava dekantiranjem i filtriranjem. Drvo crnog bora koristi se 15-20 godina, nakon čega se vadi i sadi mladi bor.

     

    • 1581 postova
    17. март 2016. 21.53.58 CET

    Ruske kapi za hipotireozu :

    U proleće, uberite 15 mladih borovih šišarki (veličine od 3-5 cm). Sameljite ih što je moguće sitnije. Prelijte ih s 50 ml kvalitetne votke ili domaće rakije i ostavite da odstoje u poklopljenoj tegli deset dana. Nakon toga procedite tečnost. Pijte po 5 kapi tri puta dnevno. Kura treba da traje 3 nedelje.

     


    Vitaminski čaj:


    Ubrane iglice najpre neko vreme držati u vodi, da bi se odstranila smola i voštane prevlake. Nakon toga se iglice izvade iz vode i iseckaju na manje parčiće. Iseckane iglice se potope u vodu 3-4 puta veću od količine iglica. Ostaviti se tako da odstoji do dva sata i nakon toga se tečnost procedi kroz čistu gazu. Čaj dobijen je bogat vitaminima i može se konzumirati u kombinaciji sa šećerom ili medom.

     


    Čaj za jačanje organizma:


    Ubrati vrh mlade grančice bora sa oko 20-30 komada iglica, preliti sa pola litre vode i ostaviti da odstoji, ali da se ne ohladi potpuno. Čaj se pije mlak i može se zasladiti sa šećerom ili medom. Ovaj čaj se može piti i za razbuđivanje i podizanje koncentraciju, jer borove iglice u sebi sadrže dovoljnu količinu kofeina.

     


    Čaj za reumatičare;


    Nabrati oko 20 gr pupoljaka bora i preliti sa 300 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji oko pola sata, nakon toga procediti čaj. Čaj se pije na svaka dva sata u malim količinama, dovoljno je po jedna supena kašika.

     


    Čaj za inhalaciju:


    Prokuvati šaku svežih borovih iglica u jednoj litri vode, sačekati da voda vri neko vreme na šporetu. Skinuti vreli čaj sa ringle i udisati oko 15 minuta paru od čaja, sa peškirom preko glave. Ovim ćete razbiti sluz u plućima i pročistiti disajne organe od prehlade.

     


    Sirup protiv plućnih oboljenja:


    50 gr svežih borovih iglica se prelije sa pola litre ključale vode. Ostaviti još oko 15 minuta na vatri. Zatim skinuti i ostaviti na hladno mesto da stoji 24 časa, nakon toga procediti i pomešati sa 1 kg meda, bilo koje vrste. Sirup se uzima četiri puta dnevno, doza je po jedna supena kašika posle jela.

     


    Sirup protiv kašlja:


    Potrebno je 250 gr mladih šišarki bora (veličine 3-5 cm). Šišarke se preliju sa litrom vode i kuvaju do 20 minuta. Kada se skuvaju, ostaviti tečnost da se ohladi i procediti. Dok se to hladi u drugi sud se sipa 10 gr propolisa i 30 gr 96% alkohola, i kuva se do 10 minuta. Ostaviti drugu smesu da se ohladi, i posle sat vremena je procediti. Proceđena tečnost bi trebala da bude u vidu guste sirupove mase. Tu proceđenu tečnost vratiti na šporet i kuvati dok iz nje u potpunosti ne ispari alkohol. Kada se to uradi dodati 1 kg meda u tu smesu i dobro izmešati. Na kraju se u drugu smesu (ovu sa medom) doda prva smesa (ekstrat od šišarki) i zagreje do 45 stepeni, da se te dve mase sjedine. Kad se ohladi sirup sipati u flašu. Sirup se pije 3 puta po jedna kašika pre jela.

     


    Sirup protiv bronhitisa i upale grla:


    Ubere se oko 100 gr mladih borovih izdanaka i prelije se sa 400 ml vode. Kada voda prokuva, ostaviti da se ohladi i nakon toga procediti kroz cedku. U proceđenu vodu umešati 200 gr meda dok se ne dobije homogena masa. Sirup sipati u flašu. Dnevna doza je tri supene kašike, po jednu pre svakog jela.

     


    Kupka za reumatičare:


    Uzeti 150 gr pupoljaka bora i prokuvati u jednoj litri vode, procediti i sipati u kadu za kupanje. Ostati u toj vodi dok ne počne da se hladi.

     


    Kupka za uganuća i skidanje otoka:


    Uzme se ista količina iglica bora i trnja od sena. Prelije se sa vrelom vodom i sipa u lavor u koji će da se potopi otečena ruka ili noga. U toj vodi se oteklo mesto drži dok voda ne počne da se hladi, nakon toga na otok staviti list bokvice ili kupusa.

     


    Oblog za zarastanje rana:


    Skinuti malo kore bora sa gornjeg dela stabla i samleti je na što sitnije komadiće. Preliti te sitne komadiće sa toplom ali ne vrelom vodom i mešati neko vreme. Kada se dobije homogena masa procediti kroz gazu. U proceđenu vodu umakati gazu i pokrivati sa njom rane. Menjati obloge na svaka dva sata.