Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Crvotočina

    • 1581 postova
    17. март 2016. 22.28.36 CET

     

    Plavun, prašuljica, crvotočina, kijačasta crvotočina, lisičjak, lisičji rep, plavun, zmijina mahovina.

     

    Ova mahovinasta zimzelena biljka ima vitice dugačke jedan do dva metra, sa finim tankim korenčićima pomoću kojih "puzi" po šumskom tlu. Iz vitica rastu 7 do 10 cm duge razgranate stabljičice, veoma meke. Ova četvorogodišnja biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečicino brašno.

     

    Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koje se nalaze na preko 600 metara nadmorske visine. Na prisojnim stranama koje su osunčane biljka brzo požuti da bi ubrzo sasvim nestala pošto izgubi svoju životnu snagu zbog izloženosti direktnim sunčevim zracima.

     

    Cela biljka i seme (prečicino brašno).

    Sadrži alkaloide, fitosterole, glicerol, šećer, proteine i druge azotne materije.

     

     

    Pomaže obolelima od reume, od kostobolje, koristi se u lečenju gihta i reumatičnih bolesti. Čitava biljka primenjuje se u lečenju bolesti mokraćnih i polnih organa, kod bubrežnog peska i grčevitih bubrežnih napada, u lečenju rahitisa. Preporucuje se kod hemoroida (šuljeva) i hroničnih proliva. Rane od ležanja (dekubitis) treba posuti prahom, i one vrlo brzo nestaju. Nezamenljiva je kod svih oboljenja prostate. Zapaženo je njeno dejstvo kod upale jetre.

     

    • 1581 postova
    17. март 2016. 22.30.44 CET

    Čaj: ravnu kašičicu trave preliti s 1/4 l vrele vode (ne kuvati) i ostaviti da kratko odstoji (30 sekundi). Dnevno je dovoljna jedna šolja, i to ujutru na tašte, a pije se gutljaj po gutljaj. Najbolje vreme je pola sata pre doručka. Kod ciroze jetre i malignih bolesti ovog organa treba uzeti dve šolje čaja na dan.

     

    Jastučić od crvotočine: 100 gr (ili više) sušene trave staviti u vrećicu i položiti na mesto grčeva. Dejstvo ovog jastučića je godinu dana.

     


    Poslednja izmena: 17. март 2016. 22.31.58 CET"