Forumi » Automobilizam

Kako se menjao znak Alfe

  • Moderator
  • 578 postova
  15. јануар 2016. 13.55.10 CET

   

  Alfa Romeo je simbol prestiža, stila i sportske tradicije. Amblem „Alfe“ nije uvijek izgledao kao danas.

   

  Prvi znak „Alfe“ dielo je italijanskog kaligrafa Romana Katanea iz 1910. godine. U kružnu osnovu podjeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio „bisione“, zmiju koja u ustima drži dečaka. Ovaj element nalazio se na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. vijeku. Sa leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, zaštitni znak dvorca Sforca.

   

  Kada je 1918. godine firmu kupio Nikola Romeo, znak je promenjen. Dodat mu je obod plave boje sa tekstom „Alfa Romeo Milano“ i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promijenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila grand prix, logo dobija lovorov venac kao okvir i prečnik amblema raste za 10mm.

   

  Sledeća promena se dogodila 1946, kada je Italija postala republika. Uvijene trake vladajuće dinastije biva zamenjena krivim linijama a amblem se smanjuje na 54mm,  takodje, u toku i posle drugog svetskog rata amblem biva zamenjen dvobojnim tj u boji metala na crvenoj podlozi.

   

  Poslednja promena amblema se desile 1972. Sa oboda amblema nestalo je ime Milano, krive trake sa strane i crtica izmedju alfa i romeo kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju.

   

  Danas je „Alfa“ znak istinskih zaljubljenika u automobilizam i oktanskih zavisnika. Armija fanova, „alfisti“, jedna je od najprivrženijih u svetu automobila.


  Poslednja izmena: 15. јануар 2016. 13.56.16 CET"