Forumi » Nega lica

Deset koznih zapovesti

    • 1436 postova
    04. април 2016. 14.33.16 CEST

    1. Dodajte vodu 

    Svaka briga za kožu počinje vodom. Ako je pijete dovoljno tokom dana, nezaboravite ni na noćni površinski ‘unos’. Osim tankih, izdajničkih linija, suva koža ima slabiju moć regeneracije. Kako je najbolje hidrirati? Gledajte na kreme koje sadrže shea maslac, petrolej (glavni sastojak vazelina) ili ako ste skloni aknama, silikon. Takvu kremu nanesite kao krunu redovne nege kako ne bi blokirala apsorpciju drugih aktivnih sastojaka.

    2. Otvorite pore 

    Opsednuti se porama? I treba da budete! Koža kroz njih diše i ‘čisti’ se, pa se često u njima akumuliraju prljavština i masnoća. Spas potražite u gelovima za pranje sa salicilnom kiselinom koja ‘rastapa’ masnoće i mrtve ćelije kože koje uzrokuju začepljenje i upalne procese. Stručnjaci napominju da u trudnoći ne biste smeli da koristite koncentraciju salicilne kiseline veću od 1%.

    3. Nahranite lice 

    Izbegavanje ‘masne’ hrane je tako zastarelo. Danas će dermatolozi prepisati konzumiranje zdravih masnoća, a to su pre svega one koje se nalaze u avokadu, ribljem ulju, lanu…. Tajna lepote nalazi se i linoleinskoj kiselini koja pomaže koži da zadrži vlagu. Nezaboravite ni na dnevnu dozu antioksidansa – voće i povrće, borovnica i šargarepa – dobri su na tanjiru, kao i u kozmetici.

    4. Ubrzajte obnavljanje 

    S godinama koža se sporije obnavlja, pa mrtve ćelije zaostaju na površini, čineći ten zagasitim. Za brzi povratak sjaja tu su preparati na bazi glikolnih kiselina koji kroz korišćenje dva puta nedeljno otkrivaju vaše novo lice. Redovan piling važan jer pravi put hranjivim sastojcima iz drugih proizvoda za negu lica.

    5. Zbogom pušenju, alkoholu i slatkišima 

    Pušenje je štetno za zdravlje, dakle štetno je i za izgled. Osim žutih noktiju, zadaha i tamnih zuba, cigareta slabi proizvodnju kolagena i elastina u koži, dovodi do nastanka bora i proširenja pora uz sveopšti utisak zapuštenosti kože. Alkohol nije izuzetak. Vino je možda dobro za srce, ali razmislite koliko vam je vredna čaša više. Alkohol vremenom pospešuje ‘opuštanje’ kože. 
    Šećer zaboravite. Kao što izbegavaju sunce, dermatolozi minimalizuraju konzumaciju slatkiša. Sumnja se da šećer blokira sposobnost obnavljanja oštećenog kolagena.

    6. Ne zaboravite na spoljnje uticaje 

    Sunce, zagađeni vazduh i ostali negativni spoljnji razaraju dragoceni kolagen i ostavljaju trag na koži. Kreme koje sadrže idebenon (kozmetika EA) i sastojci iz zrna kafe najjači su čuvari pred ovom svakodnevnom navalom. Ni koenzim 10 u pristupačnijim kozmetičkim proizvodima ne treba zanemariti!

    7. Oslonite se na retinol 

    Jedini sastojak za koji je dokazano da deluje i kroz duže korišćenje uklanja finije bore je – retinol. Naćićete ga u raznim kremama i različitim koncentracijama, a pravilo je jedno – izbegavajte sunce dok ga mažete.

    8. Ignorišete li svoje oči? 

    Ponovićemo još jednom – koža oko očiju je najtanja i kao takva prva koja podlieže godinama. Svaki put kad uzmete svoje lice zdravo za gotovo, setite se delikatnih niti ispod očiju koje u tišini pucaju i dovode do podbulosti i podočnjaka.

    9. Ujednačite ten 

    Dok ste zaokupljeni prvim (ili novim) boricama, skrenite pažnju na ujednačenost tena, jer upravo je to ono što prvo odaje godine! Blaža hiperpigmentacija se može ‘srediti’ dvopostotnim hidrokvinonom, nešto izraženije mrlje s 4%, i to već kroz mesec dana. Imajte na umu da sva skupa hemija ovog sveta neće pomoći ako nastavite s neodgovornim izlaganjem suncu bez adekvatne zaštite.

    10. I za kraj – zaštita! 

    Ako stvarno želite alabasterski ten, zaboravite SPF niži od 30. Na lice nanosite količinu koja stane u čajnu kašičicu, a na telo ekvivalentno sadržaju čašice za rakiju. Ne zaboravite obnoviti ‘premaz’ tokom dana, primera radi, kada se vraćate kući s posla. Ako ste na terenu, u idealnim okolnostima trebalo bi nanositi zaštitni faktor svaka dva sata. Mislite na posledice!