Forumi » Psi

kodeks čopora

    • Moderator
    • 46 postova
    05. април 2016. 11.11.30 CEST

    KODEKS ČOPORA - PONAŠANJE PASA U ČOPORU 


    Tekst koji čitate je uputstvo profesionalaca koji svakodnevno komuniciraju sa psima u čoporima, koji nemaju čoveka za vlasnika. 


    Cilj teksta je da upoznate hijerarhijsko ponašanje takvih jedinki i izbegnete incidentne situacije. Ako ste iskusniji vlasnik psa, a imate problema sa uličnim psima, pročitajte ipak čitav tekst.


    PREVENTIVA 


    1. PRAVILO
    Vodite psa na kaišu, povodcu sve dok se ne upoznate sa terenom, prisustvom drugih pasa, opasnostima, preprekama, sadržajima u žbunju i sl. 
    Posebno vodite računa ako je pas mlad, neposlušan, plašljiv ili su motorna vozila u blizini i sl.


    2. PRAVILO
    Neprekidno se krećite, čime svom psu pokazujete da Vi vodite, jer vas jedino tada vaš pas smatra za vođu čopora. 
    Ako stojite, to nije ponašanje vođe, alfe i vaš pas po nagonu i prirodnom zakonu preuzima ulogu vođstva, bira pravac i naravno po pravilu ide gde vi ne želite. 
    Dok se krećete animirajte psa što više rečima i pokazivanjem grančica, nečega u travi i sl. i time ga zaokupite od ulice, prolaznika, pasa u daljini. 
    Ne stidite se da glasno razgovarate sa psom i pokazujete mu gestikulacijom ruku, šta da gleda i radi. Dok to činite sve vreme poštujte pravilo br. 3. 


    3. PRAVILO
    Ne zaustavljajte pogled na prolaznicima, kolima, biciklistima, drugim psima, jer je to na jeziku pasa oprez pred uzbunu i akciju. Takvim ponašanjem govorite svom psu da ode tamo i ispita sve! Vaš pogled neprestano mora da klizi - ne zaustavljajte ga! 

    Gledajte levo desno, na par metara udaljenosti od sebe i psa, a na svakih par minuta, u zavisnosti od prometnosti mesta na kome ste, u daljinu. Povremeno se okrenite oko ose i saznajte šta vam se događa iza leđa. 


    4. PRAVILO
    Psi slabo vide na daljinu naročito ako se taj neko ne kreće, ali po vašoj mimici (pokretima) tela, lica, naročito očiju, mogu zaključiti da ste videli nešto u daljini!  

    Dok vi gledate samo jednu sekundu psi su Vas već pročitali i jurcaju gde ne treba...
    Zato kada vidite drugog nepoznatog psa ili pse, a pošto ste poštovali pravili br. 3 i uočili ih na vreme, ostanite potpuno smireni u trenutku da ih i vaš pas ne oseti po vašem ponašanju, ne zaustavljajte pogled, ne krećite se panično i potrudite se i da vam je glas potpuno uobičajen. 


    Ako pokušavate da zgrabite svog psa, nervozni ste, glas vam je uplašen ili ljut, ili lažljiv, ili će vaš pas bežati u strahu od vas gledajući oko sebe, ne znajući o čemu se radi ili će posle par takvih situacija kada ga lažete da je sve ok, znati da je drugi pas u blizini i da ga zato hvatate i naravno u oba slučaja jurnuće gde ne treba, pre nego što ga vežete na povodac. 


    ZATO: Ne gledajte u te pse, već u svog psa, pozovite ga mirno i odlučno da vas se ne uplaši, pokažite mu nešto zaista na zemlji, bez napetosti, čučnite odmah pored njega, krenite da ga pomazite i u toku maženja ga vežite. 
    Tek tada gledajte gde su drugi psi. 


    5. PRAVILO
    Ne držite kaiš, povodac nikada zategnut, a pogotovo ne vucite psa napred nazad, jer to na psećem jeziku znači "napadni". Takvim potezima navodite svog psa da misli da vođa, alfa tj. Vi ste napeti pred napad, vršite trzaj telom tj. povodcem i idete u napad, što znači da i on mora u istu akciju. 

    6. PRAVILO - I VI STE HIBRIDNI ČOPOR
    Vreme je da naučimo više o uličnim čoporima pasa. Psi u čoporima imaju kodeks ponašanja koji za razliku od ljudskih društvenih zakona svi psi u čoporu poštuju. 
    Lepa stvar je što kod prirodnih zakona možete biti 100% sigurni kako će životinja reagovati. 


    Upravo to nam pruža sigurnost da pri susretu sa čoporom prođemo bez ikakvih incidenata. Autor ovih redova, ušta smo se i uverili, nikada nije imao incidente u susretu sa velikim čoporima bez obzira vodio sa sobom svoje velike, male, mužijake ili ženke ili čak tuđe pse!
    Kako?
    Vreme je da ukradete jedinu sigurnu tehniku, koja je bazirana na 20-togodišnjem detaljnom posmatranju susreta dva čopora na ulici! 


    Možda ćete reći da vi i vaš pas niste čopor, na sreću sada smo u svetu prirodnih zakona, gde vas vaš pas gleda kao svoj čopor, svi drugi psi vas gledaju kao čopor, plašljivi prolaznici vas sa psom gledaju kao čopor, pa se pomirite sa istinom, da ako imate psa - vi ste čopor!


    Poslednja izmena: 05. април 2016. 11.11.49 CEST"
    • Moderator
    • 46 postova
    05. април 2016. 11.22.11 CEST

    GLAVNI ZAKONI ČOPORA 


    Jeste li ikada videli više hiljada pasa ili bar deset uličnih jedinki pasa u situaciji kada se svi tuku?
    Naravno da niste. 


    Videli ste da čopori jure jedni druge, tj. da proteruju jedni druge sa teritorije i to je sve. Jeste li ikada videli da je pas ubio drugog psa na ulici?
    Naravno da niste, ali ste videli da su se dva, eventualno tri ulična psa potukla jedino oko ženke u ciklusu, teranju. 


    Da naslućujete, psi imaju uređeno društvo, surove zakone, ali zakone bez mogućnosti izigravanja ili pogrešnog tumačenja - prirodne zakone čopora. 


    1. Zakon:
    Ako misliš da opstaneš na ulici, potrebni su ti zaštita, teritorija i hrana, što znači priključi se čoporu. Zaštita čopora obezbeđuje teritoriju, teritorija hranu...a sve to obezbeđuje čopor. 


    2. Zakon:
    Unutar čopora važe zakoni čopora, a nepoštovanjem istih svako biva proteran iz čopora, gubi se zaštita čopora, teritorija, a time i hrana. Ishod je slabljenje, povrede, bolesti i smrt. 


    3. Zakon:
    NE SUKOBLJAVAJ SE SEM AKO TI OPSTANAK NIJE UGROŽEN.
    Zakon održanja, jer ako se sukobljavate bespotrebno, zadobijaćete povrede, gubiti pokretnost, teško slediti čopor, znači teže nalaziti hranu što kombinovano sa povredom daje ishod - smrt.
    Eto zašto se psi ne tuku na ulicama. Da, ali vi ste ipak videli da se tuku? 


    Tuku se jedino Vođa, Alfa i jedan ili eventualno retko dva psa koji hoće da mu preotmu status vođe, alfe, provokacijom oko ženki, hrane ili teritorije. 


    Tu dolazi do povreda, ali nikada do smrti, jer po prirodnim zakonima, onaj koji izgubi sledi pobednika verno, jer je slediti zdravijeg, inteligentnijeg i jačeg od sebe, ispravan put i sigurna karta za preživljavanje. 


    Alfa opet po prirodnom zakonu ne ubija pobeđenog, jer mu treba vojnik, a ne leš ili otpadnik od čopora...
    Alfa na nivou grada sme da prolazi kroz sve teritorije koje drže slabije Alfe od njega i obično je sam ili sa još jednim Alfom i njega ne prate ženke. 


    Jednake Alfe po snazi se ne sukobljavaju jer bi povrede bile prevelike za obe strane.

     

    DIPLOMATIJA
    Pošto ne želimo da uličnom čoporu otmemo teritoriju, hranu ili ženke, a pogotovo ne da svrgnemo vođu, Alfu i preotmemo mu čopor - praktikovaćemo znake čoporativnog mira, diplomatije koji koriste dve jednake Alfe!
    Rekli bi ste "Ali ja nisam jednak sa njima - više ih je!" 


    Hm, potcenjujete inteligenciju Alfe - mene to vređa, a zamislite tek njih. Trenutak istine - Vođe čopora nikako nisu glupi i znaju da su ljudi i kućni psi neka hibridna vrsta čopora koja uvek samo prolazi i ništa ne otima i primeniće sasvim prirodno ZAKON 3 kodeksa čopora, ali samo ako ga i Vi primenite, praktikovanjem određenih znakova koje ćemo naučiti! 


    KONTAKT
    Pošto ste bez ijedne greške sledili sva navedena pravila situacija je sledeća, Vaš pas je vezan, pored vas, povodac je labav i čopor je nedaleko. 


    Gledate u čopor, nikako u nekog od pasa pojedinačno, koliko god da ih ima. Ako gledate najvećeg Alfu direktno u oči znači da ga izazivate na sukob, a ako gledate podređene pse oko njega znači da ste slabi i da je to vaš rang za sukob. 


    Zato se stavljate u neutralan položaj nezainteresovanog, tj. onoga koji je iznad čitave pseće situacije, što Alfi čopora govori "prođi pored, mi nismo u sukobu". 


    Ovo je ključni trenutak i ovde se situacija može razviti u dva pravca, zavisno od vašeg stava, pozitivan rasplet ili demostrativni sukob. 


    Pogledajte ga u vrh njuške ne u oči, vaš pogled treba da bude miran, izraz lica blago nasmejan da se zubi ne vide, klizite pogledom ka njegovim očima i kada vam se pogledi sretnu, obavezno uradite blag, ali kratak naklon samo glavom, ne skidajući pogled sa njuške Alfe dok saginjete glavu, ali isto tako čim je podignete
    prekinite kontakt očima. 


    Ovaj gest je znak poštovanja kod pasa. Sada je presudan i vaš stav, što podrazumeva VAŠE MENTALNO STANJE, tj. smirenost, strah, mržnju, ljubav ili nezainteresovanost. 

    Pokazalo se da kombinacija smirenosti i nezainteresovanosti daje savršen rezultat. Smirenost govori da ste jaki, nezainteresovanost da ne želite da išta otmete ili da ih napadnete. Takođe tzv. kiselost, tj. mimika lica koja govori "dosta mi je svega, iskusan sam.", stav koji je Alfama naročito poznat, jer njihov život nije nimalo lak. 


    Alfa savršeno čita osećaje sa ljudskog lica i zato nikako ne sumnjajte u njegovu mogućnost procene čoveka.
    Ne pokušavajte da glumite ova osećanja, jer će prevaru osetiti bolje nego čovek i to se smatra podlim, uvredom, rušenjem autoriteta i možda čak pripremom za vaš napad ka njemu sa leđa i zato se može predomisliti i krenuti da vas tera odatle. 


    Ponekad ako je Alfa čopora izuzetno dominantan, takav vaš licemeran stav on čita kao podrugljivo ponašanje koje ruši njegov ugled pred ostalima u čoporu i takva vaša licemerna gluma ga može veoma isprovocirati.
    Znači, koristite iskrenost kao znak poštovanja. 


    Takođe Vaš fizički stav treba da je sa blago raširenim nogama, pomalo ste na prstima, nikako oslonjeni na pete, nikako ukočenog tela i ruku. 


    NE BRINITE ZBOG SVOJE FIZIČKE SNAGE ILI SNAGE SVOG PSA ILI BILO ČEGA DRUGOG, JER ALFA ČOPORA ZNA DA VI NE ŽELITE NIŠTA NJEGOVO, A NI ON VAŠE I ZAŠTO BI ONDA BRINULI! 


    BUDITE SMIRENI I SIGURNI, ALI NE AGRESIVNI, DRSKI ILI UPLAŠENI! 


    Svog psa nikako ne gledajte čak ni ako laje, jer Alfa za Vaš čopor tj. Vi, ne gleda podređe u tim trenucima već nadgleda situaciju, a oni su tu da slušaju bez pogovora. 


    Zato ako vaš pas vuče i laje ka čoporu, dreknite kratko, dubokim tonom, OBAVEZNO NA DOLE KA SVOM PSU, A NIKAKO U PRAVCU ČOPORA, reč "Dosta". 


    Reč "Do-sta" potseća na pseću fonetsku složenici VU-va, gde je VU=upozorenje 
    dominantnog, a blaže silazno va=zahtevam, tj. ZAHTEVAM PREKINI. 

    Zato je fonetski pogodno da koristite reč "do-sta". Smireno dišite, nenapetog i mirnog tela i GLEDAJTE PAR METARA IZA SREDINE ČOPORA, NEFOKUSIRANO, U VISINI MALO IZNAD NJIHOVIH LEĐA. 

    akvo gledanje otkriva vaš stav nezainteresovanosti, jer ne gledate direktno njih, ali otkriva i iskustvo jer u sekundi ako samo spustite pogled imate pregled nad svim psima u čoporu. 

    Situacija je skoro okončana, ali postoji još jedan kritičan trenutak.

     

    DODVORAVANJE
    Psi se u čoporu rangiraju prema korisnosti i trenutak kada vas je Alfa već prošao i udaljava se, je pogodan za one koji su ispod Alfe da se dokažu kako vrede i paze na čopor tako što će isprovocirati sukob sa vama. 


    Isturiće glavu iz formacije čopora, a ako su nedisciplinovani možda će i istrčati metar iz čopora ka vama i zalajati iskeženo. 


    NE NASEDAJTE, ONI SE DODOVORAVAJU SVOM ALFI, A POGOTOVO NIKAKO NE SMEJU NAPASTI BEZ NJEGA, JER BI TO ZNAČILO DA ONI ŽELE DA VODE ČOPOR. 


    Ako krenete ka njima, mahnete rukom ili nogom, ili se razderete ka čoporu, Alfa koji se okreće, vidi da VI napadate njegov čopor i jurnuće, provokacija dodvoravača je uspela, a čak i da je Alfa osetio da niste napali prvi, ipak ste napali i ON MORA PO KODEKSU da brani svoje, jer je Alfa. 


    Šta činiti, vrlo je jednostavno - Poniziti onoga koji se dodvorava! Njegova agresija je čist blef u nadi da će ispasti važan i zato ne smete odgovoriti agresijom i dati mu na važnosti. 


    Vi ste Alfa i on za vas nije opasnost, nije vredan ozbiljne akcije - to je za njega poniženje! Vi ste se sa šefom, Alfom druge strane dogovorili o nenapadanju i on ne sme napasti bez odobrenja svog Alfe, što znači da je "izvisio"... 


    Pogledajte ga sa mišlju "Pa šta to radiš", kiselo. Ako je nisko na lestvici pokunjiće se i nastaviti sa ostalima odlazak, ali ako je blizak glavnom Alfi na lestvici to ga može isprovocirati da u trenutku prasne još emotivnije, što će privući pažnju glavnog Alfe, koji će se polu okrenuti ka Vama. 


    Ne krećite se nikako, okrećite samo gornji deo svog trupa, ne samo glavu!!! 


    Pokretanje vaših nogu znači napad ili bežanje, okretanje glave paniku, ali zato okretanje trupa znači diplomatiju sa borbenom gotovošću. 


    Alfa to odlično zna i ceni. Ako je drski dodvorivač čak krenuo ka vama, samo mu rukom pokažite otvorenu šaku poput policajca koji pokazuje STOP, ruka je horizontalna ispravljena kreće se ka njemu, a šaka je na gore otvorena. Ništa drugo od pokreta nije dozvoljeno. 


    Povući će se i možda krenuti opet ka vama. Pokažite mu ponovo isto. Alfu samo pogledajte POLA SEKUNDE čisto da zna da ste ga videli, kada se okrenuo da vidi šta se događa i ne plašite se njegove reakcije, jer vi nemate ništa sa njime. 


    Preusmerite smiren pogled ka onom dodovorivačkom i sada potrešenom psu i recite usmereno samo ka njemu jasno "Dosta", ali samo ako vam je previše prišao. 


    Nikako ne gledajte ponovo ka Alfi!
    E, a sada lepe vesti za Vas. Alfi treba nesiguran, podređen mužijak i neće vam zameriti što ste ponizili njegovog podređenog, koji ionako pravi glupe incidente. 


    Nastaviće da odlazi, a vi OSTANITE U ISTOM SMIRENOM MENTALNOM STANJU. Ne krećite se i dalje, ne okrečite se ka njima, ne prelazite u čučeći položaj i slično, gledajte sve dalje preko njihovih leđa u daljinu i tek kada se udalje najmanje 10m od Vas jednom lagano pogledajte u njih čisto kako odlaze, bez nadmenosti i drugih emocija. 


    Videćete da Alfa čopora oseća taj trenutak i da takođe proverava jeste li sve pod kontrolom. Ovde nema pobeđenih i poraženih, ne likujte, samo ste naučili kodeks čopora. 


    Ako mislite da se njima to radi iz obesti, grešite, to je samo način kako je priroda uredila da opstanu u zajednicama. Kada prođete kroz ovu situaciju dva tri puta, nećete se više nimalo potresati, jer znate
    da niste ni bili ugroženi.

    • Moderator
    • 46 postova
    05. април 2016. 11.26.50 CEST

    Može li nešto da krene naopako? 


    Naravno, ali to jedino može biti vaše ponašanje.
    a) Agresivni ste, gledate Alfu čopora! On i ne želi išta od Vas ali vi ga time direktno ponižavate pred čoporom što je za njega katastrofa, sukobiće se iako zna da vam ne može ništa, ali to mora da uradi po zakonu čopora...inače nije Alfa...


    b) Upašili ste se, gledate Alfu čopora ili uplašeno sve u čoporu ili nekog psa u čoporu, što znači da Vi niste Alfa svog čopora. Alfa čopora traži Alfu u vašem čoporu koga ne nalazi i kreće u prividni napad čiji je jedini cilj da Vas otera odatle i digne sebi ugled pred ostalim psima, koji će ga posle toga slediti još poslušnije. 


    Ako ste se već doveli u ovaj položaj, nikako ne bežite jer niste brzi poput pasa i to je krajnje frustrijajuće iskustvo, ali tek nikako ne ulazite u sukob jer ste već jasno pokazali da niste mentalno spremni na ovakav susret. 


    Ostanite mirni i ponašajte se poput samostalne ženke koja nije u čoporu, ali je Alfa ženka. Kad god Vam priđu psi iz čopora, ponavljajte baš reč "Bee-ži!", fonetski slična režanju, trpite njihove provokacije i ponavljajte to dok ne odustanu, a odustaće kada dokažu da su dominantni, posle par minuta i otići će, uostalom šta bi s vama, jer ne jedu ni ljude ni pse? 


    Ovo je nezgodna prilika jer se vaš pas puno uplašio, jer se vi kao vođa plašite i on se mora žestoko povući. Ako mu dozvolite da ode daleko iza Vas biće sigurno napadnut sa leđa isključivo za zadnjicu od nižih pasa u rangu čopora, koji će vas zaobići sa leđa, jer to je način da sebi dignu ugled. 


    DRŽITE SVOG PSA ŠAKOM ZA OGRLICU I SMIRUJTE GA, tapšanjem po grudima i KRATKIM rečima “DOBRO JE”, dok ste polusavijeni ili u čučnju, a pas vam je među nogama!. 


    Da li da koristite kamenje da oterate pse?
    Ako ste nadmeni siledžija ili sebični idiot koji voli samo svoje, samo izvolite. 
    Alfa dobrog dela grada Beograda koga smo mazili, je na pogodak kriminalca kaldrmom u rebra, odgovorio napadom gorim nego što možete očekivati. 


    Doista neki psi i beže, ali znajte da posle toga nikada neće biti sve isto. Tako činite pse nepoverljivim, agresivnijim nego inače i da, vi ste najinteligentnije biće prema zvaničnoj nauci, pa se i ponašajte tako.
    Ako poštujete sebe, poštujete i druge, a i drugi vas. 

    Treba da shvatite da čopori nisu zli, već instiktivni, da ne jedu ljude, niti pse, da se ponašaju predvidljivo, zavisno od vašeg stava, da ne koriste princip odmeravanja fizičke snage sa vama, jer znaju da ste vi hibridni čopor čoveka i psa koji im ništa ne otima, a niste im ni hrana, ali znajte da će čopor iskoristiti vaš strah ili drskost za ličnu promociju, a na Vama je da vladate sobom, a time i situacijom. 


    Fizička snaga ili snaga vašeg psa nemaju veze sa ovom pričom, već je bitan mentalni stav. 


    Kada naučite date tehnike, vizualizujte (zamislite) više puta čitave situacije i prođite kroz njih, kako bi ste obezbedili visoku sigurnost izvođenja i mentalnu stabilnost u TAKVOJ SITUACIJI. 


    Obratite pažnju na svaku sitnicu u tekstu, jer ako ne ispoštujete samo jedan gest iz teksta, situacija postaje nepredvidiva, ali najbitnije je da to zavisi samo od Vas, a čopor samo sledi svoj kodeks.

    Ako mrzite pse koji nisu vaši, ne poznajete ljubav, mrzite i svog psa i prirodu, a time i sebe. Neprijatnosti stvaramo sami, ali ponekad iz neznanja, drskosti ili odsutnosti u modernom življenju ne vidimo istinu i krivimo one kojima je mnogo teže nego nama, pse na ulici, bez hrane, ponekad vode, zlostavljane, gažene kolima i redovno gledane sa mržnjom i prezirom, gađane kamenjem. 


    I ne zaboravite oni nisu prljavi, to na njima je štroka našeg grada koju smo mi stvorili, a ne oni. "Sva bića drhte pred nasiljem. Sva se boje smrti. Sva vole život. Vidi sebe u drugima. Tada kome možeš naškoditi? Kakvo zlo možeš učiniti? " ‐ Buddha 


    Ako se vaš pas izgubi jedini način da preživi je ili da ga neko udomi (šanse za to se smanjuju sa svakim danom prljanja na ulici) ili da se pridruži čoporu koji će ga prihvatiti. 

    Dakle, čopor je prirodan način da psi opstanu.