Forumi » Psi

Naučite psa osnovnim komandama

    • Moderator
    • 46 postova
    05. април 2016. 11.36.36 CEST

    Naučite psa osnovnim komandama metodama koje razvijaju njegovu inteligenciju 


    Postoje različiti tipovi komuniciranja sa životinjama. Neki su potpuno neprihvatljivi, jer se ne oslanjaju na poznavanje psihologije životinja. 


    Prve ruske i domaće policijske knjige su počinjale sa "priborom", tj. bičem. Takve sisteme su NEKADA koristile vojska i policija, ali su ih i oni napustili. 


    Razlog je jednostavan, uverili su se u njihovu neefikasnost u odnosu na nove metode. Razlika je u tome da se nekada potcenjivala ljubav i inteligencija i korišćena je gruba sila. 


    Danas se shvatilo da je LJUBAV JAČA OD STRAHA i da psi koji se plaše, neće dati svoj maksimum, ostaće blokirani strahom od kazne u kritičnom trenutku ili će čak preći na stranu onoga ko ih voli. 


    Zamislite policijskog psa koji promeni stranu!?
    Danas moderne vojske i policije sveta koriste načine obuke koji psa i čoveka dovode u odnos poverenja, ljubavi i druženja. Danas i policije i građanai koriste slične metodologije rada, zasnovane na poverenju, igri, ljubavi pre svega! 


    Takav odnos dovodi do požrtvovanja kada pas daje svoj život da bi Vas zaštitio. Naravno "politika" Izvora je mirnodopska i smatramo da je svaka sebična ili zlonamerna upotreba životinja u vojne ili komercijalne svrhe neprihvatljiva. 


    Autor ovih redova je davno, kada je to bio zvaničan stav kinologije prošao škole za policijske, tzv. radne pse i vremenom se uverio u drastične razlike u kvalitetu i inteligenciji pasa obučenih starom i novom školom. 


    Ako ste videli civilna takmičenja tzv. "sposobnosti", gde psi rade desetine ludih vežbi, kroz stalno promenjljive i interesantne prepreke, videli ste da su svi obučavani novom školom. Ovo je dobar put za početi - obuka kroz igru. 


    Samo komande stroge kontrole se rade starom školom gde se stvara uslovni refleks, sve ostalo novom. Kada kažemo starom školom mislimo na stvaranje uslovnog refleksa, ali bez korišćenja prisile. 


    Pred vama se nalazi ključ za kompletnu obuku, na samo jednoj stranici! Da bi ste uspešno obučili psa potrebno je da znate sledeće.


    OSNOVNA PRAVILA
    - PAS MOŽE DA UČI SAMO KADA NIJE U PRISUSTVU DRUGIH PASA, KOJI MU NE ODVLAČE PAŽNJU! 


    - PAS MOŽE DA UČI I VEŽBA SAMO ODREĐENO VREME. KADA VIDITE DA PAŽNJA PSA ILI VAŠA PAŽNJA POPUŠTA, PREKINITE OBUKU, POIGRAJTE SE I PROŠETAJTE. POSTOJE DANI KADA PAS NIJE RASPOLOŽEN ZA UČENJE, VRUĆE MU JE I SL. 


    - PAS MOŽE DA UČI I RAZVIJA INTELIGENCIJU SAMO DOK SE OSEĆA PRIJATNO, TJ. KROZ IGRU. ZA USPEH JE POTREBNO DA I VI I PAS OBUKU SHVATITE KAO DRUŽENJE I IGRU, JER U SUPROTNOM DOBIJATE PLAŠLJIVOG I UTUČENOG PSA, BEZ ŽELJE ZA UČENJEM I VRLO OGRANIČENE INTELIGENCIJE! 

    IAKO PAS NE RAZUME REČI OSEĆA VAŠE EMOCIJE, BOLJE NEGO LJUDI. KORISTITE TO MAKSIMALNO, JER OSIM BLISKOSTI I POVERENJA RASTE I INTELIGENCIJA PSA I NJEGOVA MOĆ PROCENE LJUDSKOG PONAŠANJA. 


    - VEĆ SA ŠTENETOM OD 5 MESECI KRENITE U OBUKU. 


    - BEZ IKAKVE PRISILE I GRDNJE. DOVOLJNA KAZNA JE ŠTO NEMA NAGRADE I VAŠE SREĆE. POKAŽITE PSU POGLEDOM, GRIMASOM I GLASOVIMA DA VAM JE KRIVO AKO GREŠI I OBRATNO. 

    OD VAŠEG ISKAZANOG ZADOVOLJSTVA I SREĆE REČIMA "BRAAAVO", ZAVISI KOLIKO ĆE PAS BRZO UČITI I KOLIKO DUGO ĆE MU PAŽNJA BITI USMERENA NA UČENJE. NE USTRUČAVAJTE SE DA SE ISKRENO RADUJETE, KAO DETE, KADA PAS UČI DOBRO. 


    - PAS NE RAZLIKUJE REČI PO IZGOVORENIM GLASOVIMA, VEĆ PO NAČINU IZGOVORA, TJ. TONU, DUŽINI I NAGLASKU. ZATO KOMANDU UVEK IZGOVARAJTE NA ISTI NAČIN. UVEK KORISTITE ISTE REČI ZA ISTE PREDMETE I RADNJE!

    DOGOVORITE SE SA ČLANOVIMA PORODICE O ZAJEDNIČKOM REČNIKU. PAS MNOGO LAKŠKE UČI KOMANDE IZDATE NA POKRET RUKE, NEGO NA REČ. RAZLIČITE REČI MOGU DA SLIČNO ZVUČE, DOK JE POKRET VRLO JASAN. 


    Kada koristite pokrete ruku , bitna je brzina pokreta, tj. brzi pokreti znače "ODMAH I BRZO"...
    Pre nego pokažete psu komandu rukom morate mu skrenutu pažnju na svoju ruku! 


    PRVO POGLEDAJTE U SVOJU RUKU; ŠTO ĆE UČINITI I PAS, IZVRŠITE POKAZIVANJE KOMANDE I POGLEDAJTE GA KONCENTRISANO I STABILNO U OČI SAOPŠTAVAJUĆI MU DA OČEKUJETE DA TO URADI. 


    Zamislite da iz vašeg prsta ide snop svetlosti kao iz baterijske lampe i pokažite psu putanju kojom želite da ide. 
    Pas savršeno detektuje putanju i sledi je, a posle godina druženja dovoljan je i pokret oka!
    Takođe probajte da vam pas čita emocije iz oka, to takođe uspeva! 


    KORISTITE POKRETE RUKU POVEZANE SA GLASOVNIM KOMANDAMA. POTREBNO JE NAUČITI PSA NA OBA,
    JER AKO JE BUKA ILI JE DALEKO MOŽE DA VAS NE ČUJE, A AKO POSTOJI MATERIJALNA PREPREKA IZMEĐU , MOŽE DA VAS NE VIDI. 

    - NIKADA, NIKADA NE LAŽITE I NE VARAJTE PSA. USPEĆETE PAR PUTA, ALI ĆETE ZAUVEK SRUŠITI POVERENJE. BEZ POVERENJA NEMA NI NAPRETKA, A NI ISTINSKE LJUBAVI. 


    Ne učite psa glupostima i cirkuskim tačkama, već se igrajte sa njim.


    - NE POKUŠAVAJTE DA POKAZUJETE PRED DRUGIMA KAKO VAS PAS SLUŠA - JE TO PONIŽAVAJUĆE ZA NJEGA. SETITE SE VAŠEG OSEĆAJA KADA STE BILI MALI A NEKO VAS TERA NA ČUVENO "AJDE POKAŽI ČIKI ŠTA ZNAŠ"...


    VEROVATNO ĆE VAS PAS BOJKOTOVATI I ISPAŠĆETE PRED DRUGIMA SMEŠNI - PAS PRED DRUGIMA GLUP ILI NEPOSLUŠAN, A VI ĆE TE BITI LJUTI NA PSA, UMESTO NA SEBE. 
    AKO VAS PAS U TOME POSLUŠA ZNAČI DA VAS SE VIŠE PLAŠI NEGO ŠTO VAS VOLI A SEBE POŠTUJE.
    PREISPITAJTE SVOJ STAV PREMA LJUBAVI!


    - POVODAC (KAIŠ ZA PSA) SE DRŽI TAKO DA JE PAS SA VAŠE LEVE STRANE, LEVA RUKA DRŽI PODODAC BLIZU GLAVE PSA, A DESNA RUKA DRŽI KRAJ POVODCA.

    KADA PAS IMA VELIKU MASU ILI STE VI MALE TEŽINE DRŽITE POVODAC ISTO TAKO, ALI IZA LEĐA I OKO VAŠEG STRUKA, DA KADA VAS PAS POVUČE, MORA DA POMERI ČITAVU TEŽINU VAŠEG TELA, A NE SAMO TEŽINU RUKU. 

    TEHNIKA I TAJNA RUKOVANJA POVODCEM JE DA ON MORA STALNO DA JE LABAV, TJ. DA KLIZI KROZ VAŠE RUKE. ZAMISLITE DA NA TANKOM KONCU DRŽITE PSA I AKO GA ZATEGNETE ON ĆE PUĆI. 

    ČIM OSETITE OTPOR POPUSTITE ALI I ODMAH NATEŽITE PONOVO.

    PAS ĆE SHVATITI DA STE POVEZANI I DA GA UČITE. AKO CIMATE PSA NASTAJE PSIHIČKI OTPOR I POVREDE U ZGLOBOVIMA KOJE SE POSEBNO OSEĆAJU KADA PAS OSTARI. 


    BUDITE UPORNI, JER NEKI PSI SU UPORNIJI OD DRUGIH, ALI BAŠ TAKVI PSI PUNO VREDE. 


    VI I PAS TREBA DA STE JEDNO, A NE JEDAN PROTIV DRUGOG! 


    NE POMIŠLJAJTE DA KORISTITE OGRLICE KOJE DAVE PSA ILI ONE SA BODLJAMA, OSIM ŠTO JE NEHUMANO TO JE I ZABRANJENO. 


    NEKI LJUDI MISLE DA ĆE ZAŠTITITI SVOG PSA AKO BODLJE OKRENU KA SPOLJA. TO JE GLUPOST JER ONDA U TUČI STRADAJU OČI, NJUŠKA, UŠI I ŠAPE, ŠTO JE MNOGO GORE OD KOŽE NA VRATU! 


    AKO ISKRENO VOLITE PSE NIJE VAM STALO DA PAS VAŠEG PRIJATELJA ILI BILO KOJI ZBOG ČARKE SLOMI ZUB. 


    POMISLITE DA TO NEKO URADI VAŠEM PSU, A KAD TAD ĆE I ON IZAZVATI TUČU, AKO MU DRUGI PAS NE UKAŽE POŠTOVANJE. 


    GORNJIM PRAVILIMA UČITE PSA DA ŽIVI SA VAMA U SIMBIOZI, DA RAZUME LJUDSKO PONAŠANJE I NE PRAVI SEBI, VAMA I DRUGIMA PROBLEME.

    • Moderator
    • 46 postova
    05. април 2016. 11.43.21 CEST

    KOMANDE USLOVNOG REFLEKSA 


    NAŽALOST POSTOJE ČETIRI KOMANDE KADA SE KORISTI STARA ŠKOLA, TAKOZVANOG USLOVNOG REFLEKSA, ŠTO ZNAČI DA SLEDI IZVRŠAVANJE BEZ RAZMIŠLJANJA. 


    TO SU KOMANDE KONTROLE: DOĐI, STANI, NE I FUJ

    KOMANDA "DOĐI"
    Najlakše se uči, jer svaki put kada psu dajete hranu, recite jasno, nikako preteći ili povišenim tonom, "DOĐI" i uradite POKRET ŠAKOM RUKE KA SEBI. 


    AKO STE IZ NEKOG RAZLOGA LJUTI, UDAHNITE DUBOKO IZBACITE BES, NIKAKO U PRAVCU PSA, VEĆ U STRANU I TEK ONDA URADITE NAVEDENO. 


    ČESTO PAS ODBIJA DA DOĐE IZ STRAHA OD KAZNE. 
    PONEKAD, DA NE BI IZGLEDALO DA ODBIJA DA DOĐE, PAS KAO NEŠTO NJUŠKA ILI JURI NA DRUGU STRANU, U NADI DA ĆE VAŠ BES POPUSTITI. 


    NIKADA NE KAŽNJAVAJTE PSA KOJI VAM JE DOŠAO NA KOMANDU, jer time rušite poverenje i sav trud, a sledeći put neće doći iz straha od kazne. 


    POKAŽITE DA VAM JE VRLO KRIVO ZBOG NJEGOVOG POSTUPKA, JER TO PSA BOLI VIŠE NEGO KAZNA.

     

    KOMANDA "STANI"
    Nažalost ova komanda se koristi u incidentnim situacijama kada je potrebno sprečiti postupak psa koji može imati neprijatan ili fatalan ishod. 


    PAZITE DA NJOME NE UBIJETE PSA - AKO JE IZDATE U POGREŠNO VREME ILI OKLEVATE. 
    Zamislite psa koji pretrčava ulicu i dok se nalazi na sredini Vi viknete "STAANI" 


    Osim što ste ga zamrzli na sred ulice, potpuno ste mu skrenuli i pažnju sa automobila koji jure! Ova komanda se uči tako što psa na povodcu šetate i uz svako Vaše stajanje glasno  kažete "STAANI!" i ukopate se u mestu.
    Nažalost ovde je neophodno da se pas sam zaguši povodcem, jer vi stojite, a on se kreće, ali posle par puta, staće i on. 


    Ako Vam Vaša fizička konstitucija i veličina psa ne dozvoljava da povodac držite samo u jednoj ruci, držite ga iza leđa oko struka. 


    Prilikom izgovaranja komande "STANI!", napravite pokret otvorenom šakom ka njušci psa kao da mu zatvarate put. 


    KOMANDE "NE I FUJ"
    KORISTITE IH VRLO, VRLO RETKO. ČESTO KORIŠĆENA KOMANDA GUBI EFEKAT!!!
    AKO NE OPRAVDAVATE NEKI PSEĆI POSTUPAK RECITE JASNO, GLASNO I KRATKO "NE!". 


    "FUJ" KORISTITE SAMO DA SPREČITE INCIDENT!
    AKO PAS PRONAĐE DA JEDE NEŠTO ŠTO JEDE PONEKAD I U KUĆI; RECIMO DEO SENDVIČA; KORISTE "NE"; UMESTO "FUJ". 


    AKO PAS "FUJ" POVEŽE SA HRANOM I PRIJATNIM UKUSOM TEK ONDA NEĆE SLUŠATI KOMANDU "FUJ". 


    AKO JE PAS PUŠTEN I RECIMO PRONAĐE OTROVANOG PACOVA GAĐAJTE GA U LEĐA KOD ZADNJICE (NIKAKO U GLAVU) DEBELIM KANAPOM SMOTANIM U KLUPKO; KOJI ĆE SE RAZMOTATI I RAZDERITE SE GRUBO DA GRMI, MORA KRATKO (ako je potrebno ponovite dvaput) I SVEG GLASA "FUJ!" 


    SAMA BOJA I INTENZITET VAŠEG GLASA, UDAR I RAZMOTAVANJE KANAPA PO TELU, STVARAJU USLOVNI REFLEKS NAPUŠTANJA OPASNE RADNJE. 


     KOD PSA SE STVARA NEPRIJATNOST I PAS JE VEZUJE ZA KOMANDU "FUJ". 


    NIKAKO NE KORISTITE ZA TO POVODAC JER METALNA ZAKAČALJKA MOŽE POVREDITI ORGAN, RECIMO OKO PSA ILI GA IZBITI. 


    ZNAČI, DEBELI KANAP I NIŠTA DRUGO! POSLE NEKOG VREMENA KANAP VAM NEĆE TREBATI. 


    KOMANDE POSLUŠNOSTI
    Tek kada pas savlada rečnik prioritetnih komandi, pređite na komande "SEDI", "LEZI" i "ČEKAJ".
    Ovde je ključ uspeha strpljenje! 


    KOMANDA "SEDI"
    Pas je na povodcu, sami ste, klečite, povodac jednom rukom lagano vučete na gore, a drugom rukom(dlanom), lagano pritiskate zadnjicu ka zemlji i ponavljate "SEDI". 


    Pas ne sme da se oseti neprijatno, jer još uvek ne shvata šta želite i pokušaće da se izmigolji iz tog položaja. Zato bez prisile i lagano. 


    Ponavljajte "SEDI", sačekate 3 sekunde i ako ne sedne uradite poteze povodcem i rukom. 


    Kada pas prvi put sedne sam na komandu dajte mu nagradu u hrani , obavezno ga izgrlite i PUSTITE SA POVODCA DA SE IGRA. 


    KOMANDA "LEZI"
    Kada je pas savladao komandu "SEDI" dajte mu nagradu u hrani, obavezno ga izgrlite, recite "SEDI", neka je izvrši i lagano mu obe prednje šape povucite na napred tako da mora da legne. 


    To ne smete raditi nasilno jer se pas oseća kao da će pasti i pobeći će.
    Znači lagano, polako, ulijte mu poverenje gledajući ga u oči i smirujte ga tihim i mirnim rečima "LEZI".
    Kada pas prvi put legne sam na komandu dajte mu nagradu u hrani, obavezno ga izgrlite i PUSTITE SA POVODCA DA SE IGRA. 


    Povežite komandu sa pokretom ruke, vaš dlan ide na dole, pokazujte pokret rukom pre i posle komande u početku...


    KOMANDA "ČEKAJ - MESTO"
    Počnite da povezujete komande u niz.
    "STANI", "SEDI", "LEZI", gledate psa u oči i izgovarate "ČEKAJ" i lagano se udaljavate od njega. Čim pas ustane, viknete "NE", prilazite mu i ponavljate "STANI", "SEDI", "LEZI", gledate psa u oči i izgovarate "ČEKAJ" i lagano se udaljavate. 


    Postepeno se udaljavajte sve više i više, ali počnite sa svega par koraka od psa! Kada ne ustane i ne pomeri se, vratite se do njega i nagradite ga hranom i sa velikim "BRAAAVO" i poljubac naravno, jer ovo je viši stadijum. 


    Pustite ga da se igra.
    NE MALTRETIRAJTE PSA SA NAPORNIM UČENJEM I RADOM. KAKO POSTAJE ZRELIJI UČIĆE SAM OD SEBE.
    DO 1.8 GODINE JE PAS U PUBERTETU, ZATO IMAJTE RAZUMEVANJA. 


    PSI STARE UBRZANO, NELINEARNO, TJ. ŠTO SU STARIJI BRŽE STARE, PA SE 1 GODINA RAČUNA KAO SVE VIŠE LJUDSKIH.